REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Parduotuvėje (nuotr. 123rf.com)

Didesnis uždarbis, mažesnis nedarbas, nuosaikiau augančios maisto kainos ir mažėjanti infliacija – tokius skaičius pateikia Finansų ministerija, pristatydama svarbiausių Lietuvos ekonominių rodiklių prognozę. Maža to, ministerija teigia, kad Lietuvos ekonomika augs sparčiau nei euro zonos.

12

Didesnis uždarbis, mažesnis nedarbas, nuosaikiau augančios maisto kainos ir mažėjanti infliacija – tokius skaičius pateikia Finansų ministerija, pristatydama svarbiausių Lietuvos ekonominių rodiklių prognozę. Maža to, ministerija teigia, kad Lietuvos ekonomika augs sparčiau nei euro zonos.

REKLAMA

Finansų ministerijos teigimu, pagrindo projektuoti teigiamas prognozes šalies ekonomikai leidžia sparčiau nei prognozuoja kylanti pasaulio ekonomika, augantys žmonių ištekliai ir vartojimas bei atsigaunančios investicijos.

Ekonomika augs

Anot finansų viceministrės Miglės Tuskienės, Lietuvos bendrasis vidaus produktas šiemet augs 3,2 proc., o 2019 m. – 2,8 proc. Pernai rugsėjį ministerija 2018 metams prognozavo 2,9 proc. BVP augimą, o 2019-2020 metams – atitinkamai 2,5 proc. ir 2,4 procento.

„Prie ekonomikos augimo prisideda visos dalys – ir galutinis vartojimas, ir eksportas, ir investicijos. Kalbant apie eksportą reikėtų pažymėti, kad pernai mūsų eksportas išaugo beveik 17 proc. Augimas eksporto tęsis, jis bus kiek nuosaikesnis. Mūsų gamybiniai pajėgumai yra beveik išnaudoti, todėl eksportas augs, bet šiek tiek nuosaikiau“, - pristatydama rodiklius sakė M. Tuskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos ekonominės raidos scenarijus 2018-2021 m. (Finansų ministerija) 

Finansų ministerija numato, kad galutinio vartojimo išlaidos bus panašios, kaip ir pernai – augs per 3 proc.

REKLAMA

„Investicijos yra labai svarbus mūsų ekonomikos variklis. 2017 m. pamatėme lūžį investicijose ir verslo modelio pasikeitimą. Mažėjant darbo jėgos ištekliams, verslas privestas daugiau investuoti į gamybinius pajėgumus, technologinį atsinaujinimą. Todėl pernai matėme produktyvių investicijų augimą. Dviženkliais skaičiais auga investicijos į mokslą ir tyrimus, matome tą kokybinį lūžį“, - teigė finansų viceministrė.

Prognozuoja ne tokį spartų kainų augimą

Augančios maisto produktų ir paslaugų kainos – viena didžiausių baimių vartotojams. M. Tuskienė neslepia, kad infliacija 2017 m. buvo gana didelė, todėl jautriai jautėme kainų šuolį ne taip sparčiai kylant atlyginimams. Tačiau Finansų ministerijos prognozėje numatoma, kad kitąmet atlyginimai augs daugiau nei 6 proc., o infliacijos augimo tempai lėtės – kitąmet ji sudarys 2,9 proc.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu žiūrime į 2017 m., augo žaliavų kainos, maisto produktai, pienas sviestas, padidinti akcizai alkoholiui, tabakui, paslaugų kainos, nes augo darbo užmokestis. Akcizai šiemet didinti labai nuosaikiai ir poveikis bus labai nedidelis tiek alkoholio, tiek dyzelio, tiek tabako kainoms. Maisto kainos mažėja. Naftos kainos augs šiek tiek sparčiau nei iki šiol“, - sakė M. Tuskienė.

 

Darbo rinkoje Finansų ministerija žada gana optimistinę situaciją, nes, M. Tuskienės teigimu, šiuo metu situacija darbo rinkoje tokia, kad dirba visi norintys. Tiesa, iššūkių kels demografinės tendencijos.

„Pasižiūrėjus į rodiklius, nedarbas yra žemiausias visame istoriniame laikotarpyje. Pernai nedarbas siekė 7,1 proc. Ir toliau numatome nedarbo mažėjimą. Deja, skaičiai rodo, kad darbingo amžiaus gyventojų skaičius mažėja po 33 tūkst. per metus dėl gimstamumo mažėjimo ir migracijos“, - sakė M. Tuskienė.

Savo ruožtu finansų ministras Vilius Šapoka teigė, kad pernai darbo našumas Lietuvos augo sparčiausiai visoje Europos Sąjungoje. Taip pat ministras tikino, kad įgyvendinus mokesčių reformą, kurios detalizuoti jis kol kas nesutiko, mažės mokestinė našta dirbantiesiems.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų