REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos bankas įspėjo Didžiosios Britanijos kapitalo gyvybės draudimo ir pensijų bendrovę „Aviva Lietuva“. Įmonė ne geriausiai užtikrino savo klientų interesus investuodama jų lėšas pagal investicinio gyvybės draudimo sutartis.

Lietuvos bankas įspėjo Didžiosios Britanijos kapitalo gyvybės draudimo ir pensijų bendrovę „Aviva Lietuva“. Įmonė ne geriausiai užtikrino savo klientų interesus investuodama jų lėšas pagal investicinio gyvybės draudimo sutartis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aviva Lietuva“ įsipareigojo kompensuoti daugiau kaip 50 tūkst. investicinio gyvybės draudimo klientų patirtą žalą – esamiems klientams kompensuos jų turto vertę suma, kuria ji sumažėjo dėl brangiau kainavusių investicijų. Tai padidins bendrovės fondų valdomo turto vertę beveik 350 tūkst. eurų, teigiama Lietuvos banko pranešime.

REKLAMA

Patikrinimo metu nustatyta, kad „Aviva Lietuva“ nuo 2016-ųjų pradžios iki 2017 metų birželio 30 dienos dalį pagal investicinio gyvybės draudimo sutartis klientų kaupiamo turto investavo į mažmeniniams klientams skirtus fondus, kuriems turto valdymo ir platinimo mokesčiai taikyti didesni nei identiškuose instituciniams klientams skirtuose fonduose, kuriuos įmonė daugeliu atveju taip pat galėjo pasirinkti.

Lietuvos banko teigimu, klientų turtą investuojant į mažmeniniams klientams skirtus fondus „Aviva Lietuvai“ buvo taikomos turto valdymo ir platinimo mokesčių nuolaidos ir dalis lėšų sugrįždavo. „Aviva Lietuva“ grąžintas sumas naudojo savo investicinės veiklos pelnui didinti, neskirdama jų ar jų dalies draudėjams, todėl klientų sukaupta turto vertė buvo mažesnė, nei galėjo būti investuojat į instituciniams investuotojams skirtus fondus.

REKLAMA
REKLAMA

Tokiais veiksmais „Aviva Lietuva“ pažeidė Draudimo įstatymą, įpareigojantį draudimo įmonę investuoti turtą siekiant geriausiai užtikrinti draudėjų, apdraustųjų ir naudos gavėjų interesus. Anot Lietuvos banko, maksimali įstatymo numatyta bauda už minėtą pažeidimą gali siekti 100 tūkst. eurų.

„Aviva Lietuva“ išplatintame pranešime pripažino, kad klientų lėšas investavo į mažmeninės klasės investicinius fondus, tačiau pabrėžė, kad įvertinus bendrą įmonės ir išorinių fondų valdytojų atskaitymų dydį, daugumai klientų tokia kainodara buvo neutrali arba finansiškai naudinga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Draudimo paslaugų taisyklėse numatyta, kad atskaitymai už klientų turto valdymą gali siekti 2 proc. per metus. Tačiau klientams tiesiogiai taikėme sumažintus, 0,6-1,5 proc. atskaitymus ir investavome į mažmeninės klasės investicinius fondus“, – teigiama „Aviva Lietuvos“ pranešime.

Bendrovės teigimu, įstatymuose nėra nustatyta konkrečių taisyklių, kokią kainodaros struktūrą taikyti investuojant klientų lėšas. Be to, Europos draudimo ir profesinių pensijų institucijos (EIOPA) 2017 metais atlikto tyrimo duomenimis, Europos Sąjungoje į mažmeninės klasės investicinius fondus klientų lėšas investuoja daugiau nei 60 proc. draudimo bendrovių.

REKLAMA

„Formuodami savo kainodarą atsižvelgėme į rinkos praktiką, buvome tikri, kad veikiame pagal įstatymą ir geriausiais kliento interesais. Sprendžiant iš viešai pateikiamos informacijos, tokią draudimo sutarčių kainodarą Lietuvoje taiko didžioji dauguma gyvybės draudimo bendrovių. Vis dėlto Lietuvos bankas įvertino, kad mūsų kainodaros struktūra neatitiko įstatymų reikalavimų“, – nurodė „Aviva Lietuva“.

Bendrovės teigimu, atsižvelgiant į Lietuvos banko rekomendacijas, klientų turto vertė bus padidinta 349,1 tūkst. eurų, vidutiniškai 6,92 euro vienam klientui.

REKLAMA

„Taip pat šiuo metu keičiame kainodaros struktūrą, atsisakome investicijų į mažmeninės klasės investicinius fondus. Tikimės, kad naujoji kainodaros sistema suteiks daugiau aiškumo, atitiks priežiūros institucijos reikalavimus ir geriausiai užtikrins mūsų klientų interesus“, - rašoma „Aviva Lietuvos“ pranešime.

Draudimo įstatymo nuostata, kad draudikai turi investuoti taip, kad kuo geriau būtų patenkinti klientų interesai, įsigaliojo 2016-ųjų pradžioje.

Per Lietuvos banko atliktą „Aviva Lietuva“ veiklos patikrinimą buvo vertintas ir bendrovės valdymo bei rizikos valdymo sistemos veiksmingumas, kaip vykdomi pagrindinių funkcijų įgyvendinimo reikalavimai, valdomos rinkos ir operacinės rizikos, ar teisingai apskaičiuojamas mokumo kapitalo poreikis ir draudimo techninių atidėjinių apimtis, kaip vykdoma pinigų plovimo prevencija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nustatyta netikslumų skaičiuojant mokumo kapitalo poreikį, tačiau, atsižvelgiant į tai, kad jie neturėjo reikšmingos įtakos bendrovės mokumo kapitalo reikalavimui, Lietuvos banko valdyba nusprendė netaikyti poveikio priemonės dėl šių teisės aktų pažeidimų.

„Aviva Lietuva“ per devynis 2017 metų mėnesius uždirbo 8,145 mln. eurų grynojo pelno – 12 proc. daugiau nei 2016-ųjų sausį–rugsėjį. Bendrovės turtas per devynis mėnesius ūgtelėjo 1,6 proc. ir rugsėjo pabaigoje siekė 189,065 mln. eurų.

Bendrovė pernai pasirašė 48,494 mln. eurų gyvybės draudimo įmokų (3 proc. mažiau nei 2016 metais) ir pagal šį rodiklį užėmė 21 proc. šalies gyvybės draudimo rinkos.

„Aviva Lietuva“ priklauso vienai didžiausių pasaulyje draudimo grupių „Aviva“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų