REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savaitgalį sostinėje praūžusi Kaziuko mugė šiemet jos dalyviams turbūt įsimins ne pirkėjų gausa ar žvarbiu oru, o klausimų dėl skaidrumo keliančiais organizatorių veiksmais. Mugėje prekiavę užsieniečiai skundžiasi, kad už savo prekybos vietas mokėjo bent dvigubai daugiau nei lietuviai, o tai patvirtinančių čekių negavo.

Savaitgalį sostinėje praūžusi Kaziuko mugė šiemet jos dalyviams turbūt įsimins ne pirkėjų gausa ar žvarbiu oru, o klausimų dėl skaidrumo keliančiais organizatorių veiksmais. Mugėje prekiavę užsieniečiai skundžiasi, kad už savo prekybos vietas mokėjo bent dvigubai daugiau nei lietuviai, o tai patvirtinančių čekių negavo.

REKLAMA

Internete ėmė plisti skundas apie sunkiai protu suvokiamas kainas Kaziuko mugės prekeiviams. Pasirodo, šiemet užsieniečiai už savo prekyvietes mokėjo po kelis kartus daugiau nei tokiame pačiame plote prekiavę lietuviai.

Skiriasi sutartys ir čekiai

Išvydęs nusiskundimą dėl neaiškių kainų Vilniaus administracijos direktorius Povilas Poderskis viešosios tvarkos pareigūnų paprašė užsukti į mugę ir prekeivių paklausinėti, kiek jie mokėjo už savo prekybos plotą.

„Išvados tokios – mugės dalyviai skirtingai moka už dalyvio vietą mugėje. Kaina skiriasi nuo gatvės. Vokiečių ir Didžiojoje gatvėse mugės dalyvio vieta palapinei 3x2 metrų kainavo 69,66 eurai. Tačiau automobilio priekabos vieta toje pat gatvėje kainavo 350 eurų išmuštame čekyje, tačiau sutartyje buvo įrašyta suma 69,66 eurų. Prekybininkai įtaria, kad skirtumas tarp sumokėtų pinigų ir sumos užfiksuotos čekyje galėtų būti „juodi“ pinigai“, - „Facebook“ rašė P. Poderskis.

REKLAMA
REKLAMA

Užsieniečiams – išskirtinai brangiau

Maža to, ėmė aiškėti, kad užsieniečiai už savo prekybos plotą prašyti sumokėti bent du kartus daugiau nei lietuviai.

REKLAMA

„Užsienio šalių prekybininkai už prekybos vietą mokėjo tris kartus brangiau nei Lietuvos prekybininkai už tokią pat vietą. Pavyzdžiui, Vokiečių ir Didžiojoje gatvėse mugės dalyvio vieta palapinei 3x2 metrų kainavo 69,66 eurai, tačiau tokia pat prekybos vieta Latvijos piliečiui kainavo 150 eurų“, - rašė P. Poderskis.

Sumokėję dalyvio mokestį Latvijos ir Ukrainos prekeiviai skundėsi negavę tai patvirtinančio čekio, tuo tarpu prekeiviai iš Rusijos čekius gavo. Taip pat latvių prekeiviai teigė, kad jiems pasiūlytos prekybos vietos Maironio g. už 600 eurų bei Vokiečių g. už 300 eurų.

REKLAMA
REKLAMA

„Paklausti Lietuvos prekybininkai prekiavę centrinėje Gedimino pr. dalyje teigė, kad jie asmeniškai nemoka mugės organizatoriams už mugės vietą, o prestižinėse vietose mugės vietas išperka tautodailininkų sąjunga, kurios nariai jau iš tarpininko, - tautodailininkų sąjungos, perka vietas mugėje. Prekybininkai nepanoro atskleisti sumokėtos sumos dydžio už prekybos vietą prestižinėje centrinėje Gedimino pr. dalyje“, - rašė P. Poderskis.

Nurodo kitokias kainas

Kaziuko mugės organizatoriai savo puslapyje nurodo dalyvio mokesčius nuo 15,48 Eur iki 92,88 Eur, priklausomai nuo prekybinio staliuko dydžio ir prekybos trukmės. Lengvatos numatomos socialinėms įmonėms, neįgaliųjų organizacijoms, tradicinių Lietuvos religijų ir vienuolių atstovams, menų mokyklų ir aukštųjų mokyklų studentams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaziuko mugę tradiciškai organizuoja UAB „Vikšris“, kuriam priklauso Marceliukės klėtis. Išsamesniam komentarui dėl situacijos įmonės savininkas Vytenis Urba telefonu kol kas nepasiekiamas. 

Pažeidimų buvo ir daugiau

Kaip spaudos konferencijoje žurnalistams kalbėjo P. Poderskis, paaiškėjus apie neskaidriai mugėje tvarkomus finansus, kitąmet mugės rinkliavas rinkti norėtų Vilniaus savivaldybė.

„Manome, kad finansus už dalyvavimą Kaziuko mugėje rinks Vilniaus savivaldybė, o ne operatorius, operatorius rengs ir organizuos pačią šventę. Tokiu būdu, atskyrus infrastruktūros, rinkliavos dalį nuo pačio operavimo, manome, pasieksime didesnį skaidrumo lygį“, - sakė P. Poderskis.

REKLAMA

Vilniaus savivaldybės Licencijavimų ir leidimų skyriaus vedėjas Gintaras Karanda teigė, kad mugėje užfiksuota ir daugiau pažeidimų.

„Buvo prekiaujama masinės gamybos gaminiais, kas griežtai prieštarauja esančiai sutarčiai su mugės organizatoriumi. Kitas pažeidimas, kuris, manome, yra grubus, tai, kad buvo nustatyta daugiau prekybinių vietų, negu buvo deklaruojama“, - teigė G. Karanda.

Savivaldybė mano, kad šie metai paskutiniai, kad už mugės organizavimą bus atsakingas UAB „Vikšris“.

Visi už dalyvavimą mugėję permokėję dalyviai gali kreiptis į mugės organizatorių ir reikalauti grąžinti pinigus. Nusiskundimus apie mugę galima adresuoti savivaldybei el. paštu [email protected].

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų