REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiuo metu įprasta, kad dėl sezoninių veiksnių padidėja daržovių kaina, tačiau pažvelgus į metinę statistiką matyti, kad itin brango du kasdieniai lietuvių produktai: juoda duona ir kiaušiniai.

Šiuo metu įprasta, kad dėl sezoninių veiksnių padidėja daržovių kaina, tačiau pažvelgus į metinę statistiką matyti, kad itin brango du kasdieniai lietuvių produktai: juoda duona ir kiaušiniai.

REKLAMA

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras kiekvieną savaitę renka tam tikrų produktų kainas Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių, Alytaus ir Marijampolės miestų „Maxima“, „Iki“, „Rimi“, „Norfa“ ir „Lidl“ prekybos tinklų parduotuvėse.

Jų duomenimis narvuose laikomų vištų kiaušiniai per metus pabrango apie 20–30 proc., o juoda duona – 11 proc.

Kaip teigia šį sąrašą parengusi G. Žižiūnaitė, nuo 2018 nebeįtraukiami privačių prekės ženklų, tokių kaip „Optimos linijos“ ar „Cento“, kiaušiniai. Tad 2017 m. kiaušiniai buvo pigesni, nes buvo įtraukti šie žemesne kaina pasižymintys prekių ženklai. „Būtų šiek tiek mažesnis pabrangimas nei 20–30 proc., bet aišku, kiaušiniai brangsta“, – sakė ji.

Lietuvos paukštininkystės asociacijos direktorius Vytautas Tėvelis nusistebėjo, kad šie duomenys rodo kiaušinių brangimą. Remdamasis didmenine kaina jis komentuoja, kad per paskutines 4 sav. kiaušinių kaina nukrito apie 6,4 proc., o lyginant su praeitų metų tuo pačiu laikotarpiu yra 0,5 proc. didesnė. Jo spėjimu, gal prekybos centruose yra kokios kitos rūšys, mat didmeninė kaina jau kurį laika krenta. „Nežinau, kodėl didmeninė krenta, o prekybos centruose didesnė“, – teigė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Prekybininkai: duonos kaina kito nežymiai, fiksuotas kiaušinių trūkumas

Prekybos tinklo „Iki“ Viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė paaiškino, kad didžiausią įtaką duonos kainai turėjo atlyginimų pokyčiai.

REKLAMA

„Analizuojant duonos kainų kilimą matyti, kad nepaisant įvairių rinkos veiksnių, ilgą laiką kainos buvo stabilios ir nekilo. Dabartiniam duonos kainų didėjimui didžiausią įtaką padarė minimalaus atlyginimo kilimas ir išaugusios žaliavų kainos“, – teigia ji.

„Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė komentavo, kad įtaką kainoms daro itin daug išorinių veiksnių, kurių dažnu atveju neįmanoma sukontroliuoti. Anot jos, kiaušinių ir duonos brangimą lėmė gamybos procesai Europoje, kylantis darbo užmokestis. Dėl šių priežasčių tiekėjai buvo priversti kelti savo kainas.

REKLAMA
REKLAMA

„Juodos duonos kainos – mūsų prekybos tinkle kito nežymiai. Žvelgiant į praėjusių metų laikotarpį – kai kurių duonos gaminių kainos net ir krito, kai kurių – šiek tiek ūgtelėjo. Tai, tikėtina, ir atsispindi bendroje rinkos statistikoje“, – teigia V. Drulienė.

Tuo tarpu kiaušinių kainai, anot prekybos tinklų atstovių, įtaką padarė jų trūkumas Europoje.

„Didžiausią įtaką kiaušinių kainai padarė metų pradžioje keliose Vakarų Europos šalyse užfiksuotos problemos dėl vištų kiaušinių kokybės. Ūkiams ir fermoms, kuriuose buvo užfiksuota problema, tiekimas į rinką buvo sustabdytas ir dėl šios priežasties Europoje susidarė vištų kiaušinių trūkumas. Kita vertus, Lietuvos kiaušinių gamintojams, kurių produkcija dažniausiai prekiaujama mūsų šalyje, atsirado galimybė savo gaminamus vištų kiaušinius parduoti Vakarų Europoje. Kai kiaušinių rinkoje trūksta – tiekėjai kelia jų kainą“, – atsakė „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų