REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Plūsdami apsipirkti maisto produktų į Lenkijos prekybos centrus, lietuvaičiai pakeliui užsuka ir į vaistines. Tiesa, pigesnių vaistų ten ne visuomet rasti pavyksta.

Plūsdami apsipirkti maisto produktų į Lenkijos prekybos centrus, lietuvaičiai pakeliui užsuka ir į vaistines. Tiesa, pigesnių vaistų ten ne visuomet rasti pavyksta.

REKLAMA

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba naujienų portalui tv3.lt pateikė populiariausių, labiausiai perkamų receptinių ir nereceptinių vaistų dešimtukus. Juose dominuoja vaistai nuo širdies ligų, nervų, skausmo. Deja, sunkiausia palyginti nereceptinių vaistų kainas, kadangi šiame dešimtuke dominuoja įvairiausi lašai širdies ar nervų sutrikimams, kurie Lenkijoje pardavinėjami arba kitokiais pavadinimais, arba kitokiose pakuotėse.

Be to, reikėtų pabrėžti, kad vaistų kainos priklauso nuo to, ar jie perkami internetu, ar fizinėje vaistinėje. Taipogi, kokioje vaistinėje jie perkami. Lentelėje matote, kokios kainos lietuvių perkamiausių vaistų. Štai receptiniai „Nebilet“, „Ospamox“, „Cavinton forte“ ir nereceptiniai „Raniberl“ bei „Paracetamol“ pigesni Lenkijoje. Kaina skiriasi iki kelių eurų. Bet pigių vaistų yra ir Lietuvoje. Pavyzdžiui, „Ibuprom“, „Tiapridal“.

Tarp lietuvių perkamiausių nereceptinių vaistų ir širdies darbą gerinantys lašai, tačiau identiško atitikmens Lenkijos vaistų kainų portale nėra, tad kainų palyginti galimybių nebuvo.

REKLAMA
REKLAMA

Lenkijoje perka nekompensuojamus ir labai brangius vaistus

Lietuvos pacientų forumo vadovė Ieva Drėgvienė naujienų portalui tv3.lt pasakoja, kad šie Lietuvoje perkamiausi vaistai iš esmės nėra brangūs, tad ir vykti jų į Lenkiją nėra ko. Tikėtina, kad juos lietuviai perka nebent tuo pačiu užsukimu nusipirkti maisto.

REKLAMA

Sąraše atsidūrę vaistai Lenkijoje pigesni gali būti dėl vienos priežasties – ten didesnė rinka, daugiau pirkėjų.

„Jei tų vaistų pas mus daugiau nuperka, tai gal jie ir pigesni, tuo tarpu kiti vaistai galbūt Lenkijoje pigesni dėl to, nes yra didelis populiacijos skaičius. Daugiau renkasi būtent tuos vaistus ir nuperka. Lietuvos rinka kaip ir nedidelė, pakuotės verčiamos į lietuvių kalbą, galbūt čia yra esmė“, – sako ji.

Pasak pacientų forumo vadovės, žmonės į Lenkiją važiuoja pirkti Lietuvoje nekompensuojamų vaistų, antitromboznių (nuo kraujo krešulių). Anksčiau tai būdavo „Xarelto“ bei dabigatrano ir apiksabano sudėtyje turinčios tabletės. Tiesa, ji tikina, kad, kai nuo praeitų metų rudens šie vaistai tapo kompensuojami Lietuvoje, pirkti juos užsienyje paskatų nebeliko.

REKLAMA
REKLAMA

Be kompensacijos šiuo metu „Xarelto“ 10 mg 10 tablečių pakuotė Lietuvoje kainuoja 26–30 Eur, Lenkijoje – 16–25 Eur. „Eliquis“, kurio sudėtyje yra apiksabano, Lietuvoje kainuoja apie 20 eurų (2,5 mg 20 tablečių), Lenkijoje – 18–25 Eur.

„Žmonės važiuodavo, užsipirkdavo ir daug sutaupydavo. Kai žinodavo, kur akcijos, tai per pus pigiau šiuos vaistus įsigydavo Lenkijoje. Tai čia buvo esmė, jei vaistai nekompensuojami. Gerai, jog PVM visgi sumažino“, – sako ji.

Šiuo metu, pasak jos, nekompensuojami Lietuvoje inovatyvūs vaistai atsidūrę rezerviniame vaistų sąraše. Jame 15 skirtingų pavadinimų. Šie vaistai skirti gydyti onkologines ligas ir neturi jokių kitų pigesnių pakaitalų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto I. Drėgvienė pabrėžia, kad perkant įprastus vaistus, svarbu pačių žmonių įpročiai.

„Jeigu pacientas vartodamas genetinius vaistus suvokia, kad iš esmės gydo veiklioji medžiaga ir renkasi pigesnį vaistą, su ta pačia medžiaga, tada pokyčiai jaučiami. Bet, jei žmogus nuo seno turi įsitikinimą, kad tik tam tikras vaistas yra geras, tai tada jie perka visa kaina, nes kai kurie vaistai dingo iš kompensavimo. Reikia žiūrėti iš tos pusės, prie kokių įpročių ir įsitikinimų pacientas pripratęs ir kuo tiki. Tad sutaupoma tada, jei pasirenkamas pigiausias vaistas su ta pačia veikliąja medžiaga“, – komentuoja ji.

Ekonomistas: kiekvienas atvejis skirtingas

SEB banko vyriausiasis analitikas Tadas Povilauskas tvirtina, kad kiek pats domėjosi šia tema, kiekvienu atveju galima rasti labai skirtingus rezultatus: vieni vaistai būna Lietuvoje daug brangesni, kiti gali būti pigesni nei kitur, tad vienos istorijos nėra.

REKLAMA

Bet vis dėlto atkreipiamas dėmesys į Lietuvos rinkos dydį.

„Lietuvos rinka šiek tiek mažesnė palyginus su kaimyninėmis šalimis. Pasikalbėjus su didmenininkais, dažnai tos kainos Lietuvai būna šiek tiek gal ir iš gamintojo pusės pakeltos. Be to, viskas ir nuo vaisto rūšies priklauso. Kokios kainos yra alternatyvių vaistų, ar kažkuris kitas vaistas įėjo agresyviau, tada kito kaina nuleidžiama, jei kažkokių konkurentų nėra rinkoje, tada kaina didesnė laikosi Lietuvoje. Kai pasikalbi, taip viskas painu. Skirtingo vaisto yra skirtinga istorija. Būna vaistų, kurių Lietuvoje tik mažos pakuotės, o Lenkijoje didelės pakuotės pardavinėjamos. Lietuvoje dvidešimt tablečių, Lenkijoje po penkiasdešimt. O dažniausiai kuo didesnė pakuotė, tuo mažesnė kaina būna.

Mažmeninė rinka pas mus pakankamai konsoliduota. Lenkijoje rinka labai fragmentuota, o tai privalumas, nes yra daug tokių žaidėjų. Tai tų istorijų dėl kainų gali būti įvairiausių“, – paaiškina analitikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų