REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
49
Kasininkė (nuotr. 123rf.com)

Prekybos tinklų verdiktas: skelbia, kurie keičia darbo laiką

Alkoholio pardavimo apribojimai nepraėjo be pasekmių. Prekybos tinklas „Norfa“ pranešė keičiantis darbo laiką, tuo tarpu kiti prekybos tinklai analizuoja pirkėjų srautus. 

49

Alkoholio pardavimo apribojimai nepraėjo be pasekmių. Prekybos tinklas „Norfa“ pranešė keičiantis darbo laiką, tuo tarpu kiti prekybos tinklai analizuoja pirkėjų srautus. 

REKLAMA

Po šv. Velykų, nuo balandžio mėn. 8-osios, didesnieji, XL, XXL ir „Hyper“ formato „Norfa“ prekybos centrai sekmadieniais dirbs 2–3 valandom trumpiau, nuo 9.00 iki 21.00 val. (šiuo metu dirba nuo 7.00 ar 8.00 iki 22.00 val.), o mažesniųjų, S ir L formato parduotuvių, kurių yra 19 iš 144 dabar veikiančių „Norfų“, darbo laikas sutrumpės dar labiau: jos dirbs nuo 9.00 iki 16.00 val.

Pranešime spaudai akcentuojama, kad darbo laikas trumpinamas dėl kelių priežasčių. Prekybos alkoholiu apribojimas paveikė parduotuves, ypač rajonuose. Sumažėjo pirkėjų srautas sekmadieniais, todėl į besikeičiančią situaciją reaguojama. Be to, „Norfos“ savininkai įsitikinę, kad prekyba šventinėmis ir poilsio dienomis turėtų būti ribojama.

Diskusijos apie prekybininkų darbą šventinėmis ar poilsio dienomis kilo ne kartą. Praėjusių metų pabaigoje „Norfos mažmenos“ valdybos pirmininkas ir įmonių grupės savininkas Dainius Dundulis pasiūlė idėją Lietuvai – neleisti prekybininkams dirbi sekmadieniais, ir apriboti jų darbo laiką įstatymu.

REKLAMA
REKLAMA

„Turime išleisti įstatymą, kuris uždraustų sekmadienį prekybininkams dirbti, arba sutrumpinti darbo valandas iki kokios 15 val. Išleidžiame įstatymą ir žiūrime, kas toliau. Jei matysime, kad blogai – atsitraukiame, ir nieko čia baisaus“, – sakė jis.

REKLAMA

„Norfos mažmenos“ vadovai mano, kad sekmadieniais žmonės turėtų ilsėtis, o ne pirkti ar parduoti. Vienašališkai pilnai nutraukti prekybą sekmadieniais „Norfa“ negali, nes būtų nukonkuruota rinkoje kitų prekybos tinklų.

„Vargu, ar kiti prekybininkai apsiribos laisvanoriškai, todėl specialaus įstatymo, draudžiančio ar ribojančio darbo laiką sekmadieniais priėmimas, būtų geriausia išeitis“, – rašoma pranešime. 

Kiti prekybos tinklai sprendimo priimti neskuba

Naujienų portalui tv3.lt parduotuvių tinklo „Maxima“ atstovė spaudai Ernesta Dapkienė teigia, kad kol kas daryti išvadas yra kiek per anksti, ar keisis šio tinklo darbo laikas. 

REKLAMA
REKLAMA

„Mes stebime klientų srautus. Išanalizavę pirmo ketvirčio rezultatus turėsime tikslesnę informaciją ir galėsime priimti atitinkamus sprendimus“, – apie galimą darbo laiko keitimą pakomentuoja E. Dapkienė. 

Prekybos tinklas „Iki“ keisti darbo laiko kol kas irgi nesiruošia.

„Analizuodami jų poreikius matome, kad jiems svarbu turėti galimybę apsipirkti šalia namų esančioje parduotuvėje, patogiu metu, ypač po darbo valandų bei savaitgaliais. Atsižvelgdami į jų poreikius, šiuo metu keisti mūsų parduotuvių darbo laiko neketiname. Žinoma, visuomet stebime rinką ir esame pasiruošę reaguoti į besikeičiančius pirkėjų apsipirkimo įpročius“, – tv3.lt sako „Iki“ atstovė spaudai Berta Čaikauskaitė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prekybos tinklo „Lidl“ atstovas spaudai Valdas Lopeta taipogi patvirtino, kad darbo laikas nebus keičiamas, nes alkoholio įstatymo pakeitimai įtakos pirkėjų srautui kol kas neturėjo.

Prekybos tinklas „Rimi“ sprendimo kol kas irgi nepriėmė.

„Stebime situaciją, analizuojame parduotuvių lankomumo statistiką ir matydami tendencijas, planuojame priimti atitinkamus sprendimus“, - teigia „Rimi“ marketingo ir viešųjų ryšių vadovė Dalia Kybartaitė.

Tuo metu Nepriklausomų prekybos įmonių asociacijos pirmininkas Eimutis Radžvila teigia, kad asociacijai priklausančios maždaug 500 parduotuvių keisti darbo laiko neketina.

„Kol kas jokių esminių pokyčių dėl parduotuvių darbo laiko nėra, dauguma parduotuvių dar vertina situaciją. Mes ir anksčiau sakėme, kad sprendimai dėl darbo laiko bus priimti ne anksčiau kaip pavasarį. Kol kas dar praėjo per mažai laiko, kad būtų galima daryti kažkokias išvadas“, – BNS sakė E. Radžvila.

Jis pabrėžė, kad dauguma asociacijos parduotuvių yra kaimiškose vietovėse.

„Kaimiškose vietovėse parduotuvės ir anksčiau nedribdavo iki 22 valandos. Tai taip pat yra viena iš priežasčių, kodėl neskubama priimti sprendimų dar labiau trumpinti darbo laiką“, – tvirtino E. Radžvila.

Anot jo, kai kurios parduotuvės jau šių metų pradžioje nuo 21 val. iki 20 val. sutrumpino darbo laiką, tačiau tai buvo pavieniai atvejai.

Kooperatyvų sąjungos, vienijančios daugiau kaip 300 parduotuvių, generalinis direktorius Raimondas Koreiva teigė, kad alkoholio prekybos laiko trumpinimo ir demografinės situacijos pokyčių poveikis kaimo parduotuvėms dar tebevertinamas.

„Pas mus beveik nėra parduotuvių, kurios dirbtų ilgiau kaip iki 20 valandos. Toks yra žiemos darbo grafikas, bet prieš vasarą jos valanda ar kiek daugiau – iki 21 val. ar iki 22 val. – ilgindavo darbo laiką, ypač tos, kurios yra kurortinėse zonose, prie kolektyvinių sodų. Bet tai vyksta nuo balandžio ar gegužės, kai miestiečiai pradeda judėti į kaimo vietoves. Iki to laiko nieko neketinama daryti“, – BNS teigė R. Koreiva.

Jis pripažino, kad „yra kažkiek parduotuvių“, kurios dėl alkoholio prekybos laiko sutrumpinimo, taip pat anksčiau užsidaro.

„Bet masinių sutrumpinimų nebuvo,“ – tvirtino R. Koreiva.

Jis taip pat pabrėžė, kad šių metų du mėnesiai parodė, kad alkoholio parduodama gerokai mažiau, rečiau perkama cigarečių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų