REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors lietuviai šiomis dienomis viršija emigracijos rekordus bei nuolat skundžiasi blogu gyvenimu, ir istorikai, ir ekonomistai vienbalsiai tvirtina – geriau nei dabar mūsų tauta dar nėra gyvenusi.

Nors lietuviai šiomis dienomis viršija emigracijos rekordus bei nuolat skundžiasi blogu gyvenimu, ir istorikai, ir ekonomistai vienbalsiai tvirtina – geriau nei dabar mūsų tauta dar nėra gyvenusi.

REKLAMA

Štai taip 1925-aisiais lietuviai laikinojoje sostinėje Kaune šventė septintąsias Lietuvos nepriklausomybės metines. Tiesa, iškilmės tuomet vyko gegužės mėnesį. Nepriklausomybės aušroje tautiečius sveikino tuometis Lietuvos prezidentas Aleksandras Stulginskis. Praėjus dar devyneriems metams – 1934-aisiais – Kaunas tiesiog sužibo.

Tačiau toks buvo tik Kaunas. Klestinti Laikinoji sostinė sau, o kita šalies dalis – sau. Tarpukariu Lietuva išliko agrarinė valstybė – dominavo žemės ūkis. Vakarų Europoje jis sudarė apie 25 procentus ekonomikos, o Lietuvoje – dvigubai daugiau. Tad ne tik dabar, bet ir tuomet Lietuvoje buvo ir didelė pajamų nelygybė, ir aukšti skurdo rodikliai.

Lietuva nuo Europos atsiliko ir pagal socialinius rodiklius - raštingumą, sveikatą.

Tačiau tarpukariu gandrų lietuviai sulaukdavo gerokai daugiau nei dabar. Jei šiandien 1000 gyventojų tenka maždaug 10 naujagimių, tai tarpukariu šis skaičius buvo kone triskart didesnis. O emigracija – net septyniskart mažesnė.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau bene skaudžiausią smūgį Lietuvai sudavė sovietmetis ir sudužusi jo socialistinė svajonė. Esą tada dar labiau padidėjęs ekonominis Lietuvos atsilikimas ir neleidžia mums Vakarus prisivyti greičiau.

REKLAMA

Istoriko Liudo Mažylio teigimu, sovietmečio pasekmes, deja, jaučiame iki šiol.

„Sunkų palikęs yra randą. Iš tikrųjų yra stebėtina, kad po to sovietmečio yra praėję 25-eri metai, o tas tas persilieja į mūsų savivoką kaip tam tikros neištrinamos dėmės ir mes tą labai gerai jaučiame“, – sakė L. Mažylis.

Tačiau pastaruosius penkiolika metų šimtmečio analizę atlikęs ekonomistas Rokas Grajauskas vadina stebuklu.

„Judėjimas į priekį yra labai spartus ir šiandien mes jau siekiame 70 procentų Vakarų Europos lygio. Iš esmės tas pragyvenimo lygis tas vidutiniškas, kurį mes siekiame šiandien, na, galime sakyti, yra istoriškai aukštas ir per paskutinius 100 ar 200 metų mes nesame niekada buvę geresnėje pozicijoje“, – tikino „Danske Bank“ ekonomistas.

O tai ir yra nepamainoma priežastis švęsti, įsiklausant į iškiliausių pastarojo meto asmenybių linkėjimus Atkurtos Lietuvos šimtmečio proga.

Plačiau apie tai TV3 reportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų