REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiais metais įsigalioję prekybos alkoholiniais gėrimais laiko apribojimai paisomi ne visų. Policija jau yra pranešusi apie skelbimus įvairiose socialinių tinklų grupėse, o regionuose pastebėtas ir „taškų“ klestėjimas.

Šiais metais įsigalioję prekybos alkoholiniais gėrimais laiko apribojimai paisomi ne visų. Policija jau yra pranešusi apie skelbimus įvairiose socialinių tinklų grupėse, o regionuose pastebėtas ir „taškų“ klestėjimas.

REKLAMA

Prekybininkas: drąsiai teigiu, atsiranda nelegali prekyba

Naujienų portalui tv3.lt Jurbarko rajono verslininkų organizacijos vadovas bei prekybininkas Gintaris Stoškus pasakojo, kad apribojimus alkoholinių gėrimų prekybą, tie kurie gėrė ir toliau geria. Tik padaugėjo didesnėmis kainomis nelegaliu metu parduodančių alkoholį.

„Ką reiškia, jei ateina į parduotuvę ir perka po kelis blokus to stipraus alaus, nors tie žmonės patys net nevartoja. Tai perpardavimui perka. Tie pirkėjai, kurie turi tą priklausomybę, jų nėra labai dideli kiekiai. Turiu parduotuvę ir Jurbarko mieste, ir kaime – nėra, kad kaimas labiau už miestą prasigėręs. Vartojimas panašus, svyravimai reguliarūs. Tie pirkėjai kalba, kad lankosi „taškuose“ tomis valandomis, kai nebeparduodamas legaliai alkoholis ir ten jau galima nusipirkti rusiškos ir baltarusiškos degtinės, lenkiškos atvežtinės degtinės, ir alaus. Alus lietuviškas kol kas vyrauja, supirktas iš prekybos centrų, mūsų parduotuvių, bet kainos yra žymiai didesnės. Atsirado nauji taškai, net nebuvę prieš tai“, – pasakoja G. Stoškis.

Pasak jo, pirmąjį sekmadienį atsidarius po alkoholio laiko pakeitimų neišvengta incidentų: reikėjo grasinti pareigūnų iškvietimu, nes primygtinai buvo reikalauta parduoti alkoholį. Tačiau vėliau to nebebuvo, o ir rytais nesidriekia eilės įsigyti alkoholinių gėrimų. Nors tie, kurie prieš tai vaikščiodavo apsvaigę ir toliau vaikšto tokie patys. Išvada paprasta.

REKLAMA
REKLAMA

„Galbūt nusiperka iš anksto, bet mes to per apyvartą nejaučiam, nes alkoholio parduodama mažiau. Vadinasi einama į „taškus“, – įsitikinęs prekybininkas.

REKLAMA

Jo teigimu ir toliau tik didės nelegalaus alkoholio pardavimo rinka, nes draudimai nepadės tol, kol pačių žmonių sąmonė nepasikeis.

„Kai buvo prekybininkų susitikimas su Veryga siūliau, kad pirmiausia Sveikatos apsaugos sistema pradėtų dirbti: pirmas būdas yra intervencijos ir psichologų darbas, kad žmonės negertų. Kita priemonė, kuri turėtų suveikti – darbo vietos. Bet, jeigu rajone jau apie 13 proc. bedarbystė siekia, tai ką galim kalbėti: nei valstybė, nei savivaldybė, nei viešųjų darbų praktiškai negalima pasiūlyti. Trečias dalykas – pašalpos turėtų piktnaudžiaujantiems būti apribotos. Mūsų mieste 16 dieną gauna tas pašalpas ir tada perka alkoholį. Ne visi, bet dalis jų. Tai netoleruotina turėtų būti. Ir tada turėtų būti sustiprinta atsakomybė girtuokliaujančių“, – sako G. Stoškus.

REKLAMA
REKLAMA

Tauragės apskrities verslininkų asociacijos pirmininkė Gintarė Stulginskienė tv3.lt teigė neabejojanti, kad kiekvienas draudimas skatina žmones ieškoti kitų išeičių. „Teko girdėti, kad suaktyvėjo nelegalūs alkoholio pardavimo taškai“, – prideda ji. 

Kol kas tendencijų nemato

Policijos departamento prie VRM Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis tv3.lt patikino, kad kol tokių tendencijų, kad būtų suklestėjusi nelegali prekyba alkoholiu, pareigūnai nemato.

„Tendencijų tokių nematome, net rezultatai taip greitai nesumuojami. Nemanau, kad tendencijas po mėnesio bus galima daryti. Tik po pusmečio, po ketvirčio kažkokias minimalias bus galima daryti“, – sako jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visgi daugiau darbo pareigūnams gali kilti apžiūrėjus socialinius tinklus. Štai šią savaitę Alytaus apskrities policija pranešė sulaikiusi nelegaliai alkoholiu socialiniame tinkle prekiavusį 25–erių metų alytiškį. Kaip pranešta, vieno iš socialinių tinklų grupėje vyras paskelbė reklamą, kurioje siūlėsi „pagelbėti po 20 val.“.

„Su vyriškiu susisiekus žinutėmis, šis netruko išvardinti turimą asortimentą, kainas ir susitikimo vietą. Susitikus sutartoje vietoje, pardavėjas atsinešė alkoholinio gėrimo butelį už kurį, iš pareigūnų, paprašė atlygio. Už akcizais apmokestinamų prekių realizavimą pažeidžiant nustatytą tvarką ir komercinės ar ūkinės veiklos tvarkos pažeidimą vyrui gresia piniginė bauda nuo 300 iki 850 eurų“, – rašė policija.

REKLAMA

Už nelegalią prekybą alkoholiniais gėrimais (pvz., neturint licencijos, nepaženklintais banderolėmis, namų gamybos ir pan.), priklausomai nuo tokios veiklos masto ir kitų individualių aplinkybių, gali būti taikoma baudžiamoji arba administracinė atsakomybė tiek pardavėjams, tiek ir pirkėjams.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas tv3.lt informuoja, kad administracinių nusižengimų registro duomenimis, per 2018 m. sausio mėnesį už alkoholio bei tabako gaminių įsigijimą, laikymą, gabenimą, naudojimą ar realizavimą pažeidžiant nustatytą tvarką buvo surašyti 443 administracinių nusižengimų protokolai. Tuo tarpu per 2017 m. sausio mėnesį už analogiškus administracinius nusižengimus buvo surašyta 340 administracinių nusižengimų protokolų.

REKLAMA

„Šiuo atveju norėtume akcentuoti, kad šiais atvejais pažeidimų objektai buvo įvairūs – tai galėjo būti tiek alkoholio produktai, tiek tabako gaminiai, todėl daryti išvadas apie tam tikras tendencijas remiantis vien šiuo kriterijumi nebūtų pagrįsta“, – pabrėžia Tabako ir alkoholio kontrolės skyrius. Departamento duomenimis, už neteisėtą naminių stiprių alkoholinių gėrimų, brogos, nedenatūruoto ar denatūruoto etilo alkoholio, jų skiedinių (mišinių) gaminimą, įgijimą, laikymą ar gabenimą administracinė atsakomybė per 2017 m. sausio mėnesį buvo taikyta 57 atvejais, 2018 m. sausio mėnesį – 64 atvejais. Už neteisėtą kitų naminių alkoholinių gėrimų (pvz., naminio alaus) pardavimą ar kitokį realizavimą administracinė atsakomybė 2017 m. ir 2018 sausio mėnesiais taikyta po 2 kartus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų