REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kultūrinės spaudos atstovai teigia, kad mažėjantis valstybės finansavimas kelia grėsmę leidiniams – protestuodama „Literatūros ir meno“ redakcija kultūrinį savaitraštį išleido tuščiais puslapiais.

Kultūrinės spaudos atstovai teigia, kad mažėjantis valstybės finansavimas kelia grėsmę leidiniams – protestuodama „Literatūros ir meno“ redakcija kultūrinį savaitraštį išleido tuščiais puslapiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Penktadienį prekyboje pasirodžiusiame savaitinio žurnalo numerio viršelyje tėra laikraščio logotipas ir juoda gedulo juostelė – visi vidiniai puslapiai tušti, išskyrus vyriausiojo redaktoriaus Gyčio Norvilo įžanginį žodį.

REKLAMA

„Tai yra mūsų protesto ženklas, nes Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo skirtų pinigų mums neužtenka norint leisti savaitraštį. Gavome 14 tūkst. eurų mažiau, nei pernai, tad tai – smūgis žemiau juostos. Tai yra mūsų desperacinis žingsnis“, – BNS sakė G. Norvilas.

Nuo 1946-ųjų einantis leidinys literatūros, dailės, kino, mokslo temomis šiemet iš Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo (SRTRF) bei Lietuvos kultūros tarybos gavo 71 tūkst. eurų, pernai finansavimas siekė 79 tūkst., 2016-aisiais – beveik 82 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

„Šie skaičiai demoralizuoja, žemina. Be abejo, gerbiami valdantieji, kultūra yra prioritetas. Mes tuo niekad neabejojome. Tad Lietuvos šimtmetį pasitinkame ir švenčiame šitaip, tuščiais lapais, košiami skersvėjo, švarūs... Esame priversti. Taip išreiškiame savo stiprų susirūpinimą dėl esamos padėties ir raginame Prezidentūrą, Vyriausybę, Seimą imtis neatidėliotinų priemonių“, – įžanginiame „Literatūros ir meno“ straipsnyje teigia G. Norvilas.

Anot jo, ilgus metus kas savaitę išeidavęs leidinys nuo šiol turės būti leidžiamas rečiau, arba kitaip „trauktis“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kultūrinis visuomeninis žurnalas, orientuotas į europinę krikščionišką tradiciją, „Naujasis židinys – aidai“ socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė, kad taip pat solidarizuojasi su protestuojančiaisiais.

Šiemet žurnalas iš SRTRF sulaukė 22 tūkst. eurų paramos – pernai jam skirta 32 tūkst. eurų. Žurnalo redaktorius Tomas Vaisieta sako, kad redakcija solidarizuojasi su kolegomis, tačiau neturi galimybių leisti „tuščio“ numerio, kadangi žurnalas leidžiamas tik aštuoniskart per metus.

„Mums tai taip pat yra kritinė riba. Jei negausime paramos iš privačių rėmėjų, mums bus taip pat labai sunku išgyventi. Panašu, kad tradiciniai būdai – kalbėjimasis, susitikimai, bandymas atkreipti dėmesį įvairiais lygmenimis, kurie yra daromi daugybę metų, tiesiog neveikia. Ši valdžia atėjo su šūkiu, kad kultūra bus didžiausias prioritetas, bet absoliučiai jokių žingsnių nėra “, – BNS sakė T. Vaisieta.

REKLAMA

Lietuvos rašytojų sąjungos kultūriniam mėnraščiui „Metai“ šiemet taip pat skirta 7 tūkst. eurų mažiau nei pernai – 55 tūkst. eurų.

„Žvelgiant į bendrą situaciją – nieko gero. Šiemet mes dar pratempsime, bet tai yra tarsi kasmetinės „tarakonų lenktynės“, kai vieni gauna mažiau, kiti daugiau, o kodėl – neaišku. Trūksta aiškesnių kriterijų“, – BNS pažymėjo „Metų“ vyriausiasis redaktorius Antanas Šimkus.

Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo dalininkai – menininkų sąjungos, žurnalistus, teisininkus, leidėjus ir transliuotojus, mokslininkus vienijančios organizacijos, Kultūros ministerija. Lėšas pagal šešias skirtingas programas, įskaitant kultūrinius leidinius, skiria fondo taryba. Kultūrinei spaudai šiemet iš SRTRF paskirstyta 545 tūkst. eurų – 20 tūkst. eurų mažiau, nei pernai.

REKLAMA

Fondo atstovai žada, kad trūkstama 20 tūkst. eurų suma bus skirta, tik ne tiesiogiai, o per leidinių prenumeratą bibliotekose.

SRTRF tarybos pirmininkė Danguolė Skarbalienė BNS pabrėžė, kad kultūros leidiniams gyvuoti iš viso reikia apie 1 mln. eurų, bet skiriama apie pusė reikiamos sumos, nes bendras fondo finansavimas nėra didinamas, o SRTRF pastaraisiais metais įvesta prievolė remti ir visuomenės informavimo saugumo projektus.

„Esminė, labai didelė problema yra tai, kad fondas yra tarsi pagrindinis leidinių finansuotojas, kai patys leidiniai turi savo steigėjus ir leidėjus. Dar kartą kartoju – tai yra tik dalinė parama ir taip įtvirtinta Visuomenės informavimo įstatyme“, – BNS teigė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot D. Skarbalienės, nors projektams pagal visas šešias programas lėšas skiria SRTRF, taryba tik patvirtina ekspertų rekomendacijas. Kiekvieną programą vertina penki įvairių organizacijų siūlomi ekspertai, tačiau kas jie – neskelbiama, siekiant užtikrinti jų sprendimų nepriklausomumą.

„Mano nuomone, ne“, – teigė ji, paklausta, ar nors vienas dabartinis ekspertas gali būti asmeniškai suinteresuotas proteguoti kurį nors vieną leidinį.

Šiemet, anot D. Skarbalienės, lėšos skirtos 33 kultūriniams projektams, pernai jų paremta 30. Dalis kultūrinių dienraščių, pavyzdžiui, „Šiaurės Atėnai“, šiemet gavo didesnį finansavimą, o bendros lėšos nepasikeitė – kultūros ir meno leidiniai gauna apie ketvirtadalį visų SRTRF skirstomų lėšų.

Kultūrinės spaudos atstovai 2016-aisiais jau buvo surengę protesto akciją prie Vyriausybės dėl SRTRF pavėluotai paskelbtų konkursų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų