REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sausio mėnesį Lietuvos parduotuvėse išsiskyrė keturios tendencijos: du produktai pinga, kiti du brangsta. Tačiau palyginus produktų kainas Lietuvoje ir Lenkijoje paaiškėjo, kad pas kaimynę ne viskas yra pigiau. 

Sausio mėnesį Lietuvos parduotuvėse išsiskyrė keturios tendencijos: du produktai pinga, kiti du brangsta. Tačiau palyginus produktų kainas Lietuvoje ir Lenkijoje paaiškėjo, kad pas kaimynę ne viskas yra pigiau. 

REKLAMA

Atlikus sausio mėnesio kainų tyrimą Lietuvos parduotuvėse, Pricer.lt analitikai užfiksavo tokias kainų pokyčių tendencijas:

1. Baigėsi šventės, baigėsi ir „bananų kainų karai“ – bananų kaina sausio mėnesį žemiau 99 centų nebekrenta.

2. Dėl prasto derliaus obuoliai ir bulvės žymiai brangesni, nei pernai tuo pačiu metu, tikėtis jų pigimo galime tik sulaukus naujo derliaus.

3. Sviesto kaina Europoje jau nukrito į 2017 m. gegužės lygį. To pasakyti apie Lietuvą negalime. Sviesto kainos Lietuvos parduotuvėse vis dar rekordinės. Palyginus su gruodžiu, vidutinė pigiausio sviesto kaina sausio mėnesį dar pakilo 5,7 proc., palyginus su 2016 metų sausiu, ji yra padidėjusi virš 46 proc.

REKLAMA
REKLAMA

4. Europoje kiaušinių kainos pradėjo mažėti. Lietuvoje pigiausi kiaušiniai palyginus su praeitų metų sausiu, jau pabrango 29,3 proc., pigimo kol kas nefiksuojame.

REKLAMA

Pranešime spaudai rašoma, kad sausio mėnesio tyrimas parodė, jog maisto produktai parduotuvėse brangsta nevienodai. Ryškėja aiški tendencija, kad mažiau brangsta pigiausių maisto produktų krepšelis. Palyginus su praeitų metų sausiu, šių produktų krepšelis kainavo praktiškai tiek pat, kaip ir prieš metus.

Tuo tarpu populiarūs prekių ženklai toliau sėkmingai brangsta. Padaryta išvada, kad kylant pragyvenimo lygiui ir augant namų ūkio pajamoms, pirkėjai vis daugiau sumoka ir už tuos pačius, gerai žinomus, pamėgtus produktus. Sausio mėnesį labiausiai brangę produktai: pusriebė DVARO varškė, 9 proc. rieb. (1 kg) (+4,2 proc.), virta SAMSONO DAKTARIŠKA dešra, aukščiausios rūšies (+6,2 proc.), "PANEVĖŽIO PLIUS" cukrus (+11,8 proc.), juodoji arbata "LIPTON YELLOW LABEL TEA" (+15,2 proc.). \

REKLAMA
REKLAMA

 

 

Kas Auchane pigiau, o kas brangiau?

Racionalaus pirkimo ir kainų palyginimo portalo www.Pricer.lt įkūrėjas Arūnas Vizickas sako visų produktų vienodai palyginti nepavyksta, nes Lenkijoje kitos maisto vartojimo tradicijos, kitoks populiariausių – perkamiausių produktų sąrašas, skiriasi pakuotės, kai kuriais atvejais stipriai skiriasi ir produkto sudedamosios dalys.

Dėl to į lyginamų prekių sąrašą Pricer.lt ekspertai, po konsultacijų su Lenkijoje gyvenančiais specialistais, atrinko identiškas arba labai panašias prekes iš parduotuvės „Auchan“ asortimento toms, kurios turimos Pricer.lt atliekamų tyrimų Lietuvoje krepšeliuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šis prekybos tinklas pasirinktas ne atsitiktinai. Lenkijoje sudaromas ir skelbiamas 50 maisto produktų krepšelis - „Auchan“ reitingo pirmoje vietoje. Tikiu, kad toks sistemingas kainų lyginimas leis Lietuvos pirkėjams realiau suprasti, kurios prekės pas kaimynus yra pigesnės, kurios – ne. Taip pat tikiu, kad toks kainų palyginimo skelbimas, leis pasaulinėms maisto produktų kainų tendencijoms greičiau pasiekti mūsų parduotuvių lentynas“, - sako A. Vizickas.

Atlikus kainų palyginimą tarp visų Lietuvos parduotuvių kainų ir Lenkijos e-parduotuvės www.auchandirect.pl, prieita išvados, kad pas kaimynus e-parduotuvėje mažiau kainuoja bananai, ryžiai, cukrus, kava ir fermentinis sūris. Pastarųjų dviejų pozicijų kainos yra žymiai mažesnės. Kaip sako A. Vizickas, lenkų gamintojai ir prekybininkai jau sureagavo į Europoje mažėjančias pieno ir kavos pupelių kainas, todėl kainos pas juos šiems produktams – žymiai mažesnės, Lietuvoje kol kas šios reakcijos parduotuvėse nematyti, todėl mokame brangiau.

REKLAMA

Visus kitus pigiausių produktų krepšelio produktus tyrimo dieną buvo galima pigiau nusipirkti vienoje ar kitoje Lietuvos parduotuvėje. Ypač stipriai skiriasi maltos kiaulienos ir broilerio viščiuko ketvirčių kaina, kuria prekiauja www.auchandirect.pl – ji žymiai didesnė, nei tokių pat produktų Lietuvoje. Tam įtakos turi ir tai, kad www.auchandirect.pl – elektroninė parduotuvė ir šviežios mėsos produktus parduoda tik fasuotus, kaip rodo patirtis, dauguma lietuvaičių šviežią mėsą svetur perka nefasuotą ir ne tik parduotuvėse (skerdyklose ir bazėse), todėl moka žymiai pigiau, nei prekiauja „Auchan“. 

Išanalizavus sausio mėnesio duomenis, teigiama, kad parduotuvė „Iki“ keičia pigių maisto prekių kainodarą. Iki šiol, ši parduotuvė buvo viena iš brangiausių, o sausio mėnesį šioje parduotuvėje fiksuotas rekordinis pigiausių maisto prekių kainų sumažėjimas, net 9,2 proc., krepšelis pirkėjui atpigo virš 5 eurų. Tai lėmė, kad parduotuvė „Iki“ parduotuvių reitinge pakilo į trečią vietą ir sausio mėnesį rikiavosi po „Maximos“ ir „Norfos“, už savęs palikdama „Lidl“. Kiti mėnesiai parodys, ar tai tik epizodinis kainų sumažinimas, ar nuosaikus kainodaros pertvarkymas. 

Portalas www.pricer.lt kainas užfiksavo sausio 17 dieną, Lietuvos prekybos centruose „Maxima“, „Iki“, „Norfa“, „Rimi“, „Lidl“, internetinėje parduotuvėje „Barbora“ bei Lenkijoje e-parduotuvėje „Auchandirect.pl“. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų