REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Būsto statytojų Vilniuje šiemet laukia didelė konkurencija, tuo metu Kaune tokios problemos nėra, teigia nekilnojamojo turto bendrovės „Ober-Haus“ atstovas.

Būsto statytojų Vilniuje šiemet laukia didelė konkurencija, tuo metu Kaune tokios problemos nėra, teigia nekilnojamojo turto bendrovės „Ober-Haus“ atstovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak įmonės Vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovo Sauliaus Vagonio, 2017-ieji Vilniaus būsto rinkoje aktyvumu buvo panašūs į rekordinius 2016-uosius, tačiau jau atsiranda atotrūkis tarp pasiūlos bei paklausos.

REKLAMA

„Vilniuje atsiranda žirklės tarp pasiūlos ir paklausos. Lyginant su 2016 metais, pernai parduota 12 proc. arba apie apie 500 mažiau naujų butų, o pastatyta buvo 12 proc. daugiau. Ir pasiūla šiemet bus dar didesnė. Nors žirklės egzistuoja, bet tai nėra drastiškas skaičius, kad kalbėtume apie rinkos nuopuolį“, – penktadienį spaudos konferencijoje sakė S. Vagonis.

Analitiko teigimu, naujų butų pasiūlai Vilniuje didėjant, vadinamasis jų sandėlis kelerius metus išlieka panašaus lygio.

REKLAMA
REKLAMA

„Vienas iš rinkos atspindžių – kiek butų parduota jau pastatytuose namuose. Mūsų skaičiavimais, šiuo metu tokių butų yra 1050, 2016 metais jų buvo apie 1 tūkst. Tai nėra įspūdingas skaičius. Panašūs skaičiai buvo ir 2015 metais“, – aiškino S. Vagonis.

Pasak jo, Vilniaus naujų butų rinkoje šiemet itin augs plėtotojų konkurencija, o kai kurių jų pardavimai mažės.

Anot S. Vagonio, mažesni rinkos dalyviai yra labiau priklausomi nuo bankų, negali ilgai laikyti neparduotų butų, todėl tai gali mažinti kainas. Tačiau bendras naujų butų kainų lygis 2018 metais turėtų išlikti stabilus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pirkėjas renkasi pagal savo finansines galimybes ir pagal pardavėjo galimybes išreklamuoti projektą. Natūralu, kad mažesni pardavėjai turi ir mažesnes galimybes tą daryti. Konkuruoti su didžiaisiais, išlįsti iš jų šešėlio – sunku. Mažesni plėtotojai, kurie negali ilgai laukti, yra priklausomi nuo banko, turės konkuruoti kaina. Pirkėjams – tai geras ženklas, jeigu jie nori pirkti ne pas geriausią ir didžiausią plėtotoją“, - sakė jis.

S. Vagonis neabejoja, kad Kaune, kur butų kainos pernai augo labiau nei Vilniuje ir beveik nėra konkurencijos, jos didės ir 2018-aisiais – jo manymu, kainos čia augs 3-5 proc.

REKLAMA

Analitiko teigimu, šiemet Kaune planuojama pastatyti apie 800 naujų butų butų. S. Vagonis tai vadina stabiliu rinkos augimu.

„2018-ieji Kauno būsto rinkoje bus panašūs į pernai: aktyvumas turėtų išlikti, nes miestas turi stiprų ekonominį pagrindą. Nauji verslo centrai, įmonės, gamyklos kurs gerai apmokamas darbo vietas, todėl būsto pirkėjų potencialas augs. Rinkos augimas bus stabilus, taigi plėtotojai galės išlaikyti kainų lygį ir netgi jas kelti“, – spaudos konferencijoje sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų