REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lapkričio pabaigoje Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) pakvietė renovacijos ekspertus į Ignaliną – mieste, pirmaujančiame pagal įgyvendintų renovacijos projektų skaičių, aptartas energinio efektyvumo didinimo projektų įgyvendinimas ir jų nauda.

Lapkričio pabaigoje Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) pakvietė renovacijos ekspertus į Ignaliną – mieste, pirmaujančiame pagal įgyvendintų renovacijos projektų skaičių, aptartas energinio efektyvumo didinimo projektų įgyvendinimas ir jų nauda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip pastebėjo renginyje apsilankęs buvęs Ignalinos rajono savivaldybės meras, Europos Parlamento narys Bronis Ropė, Ignalinos savivaldybė už aktyvią renovaciją sulaukia ir Europos Sąjungos (ES) institucijų pagyrimų.

REKLAMA

Padrąsino atsinaujinti ir kitas savivaldybes

BETA direktorius Valius Serbenta papasakojo, kad dabartiniai Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos rezultatai būtų sunkiai pasiekti, jeigu ne 2012 m. Ignalinoje išbandytas renovacijos modelis, kuriame svarbiausią vaidmenį vaidino savivaldybė.

„Šiuo metu visoje Lietuvoje atnaujinti 1800 daugiabučių, dar 515 atnaujinami. Šių skaičių nebūtų, jeigu Ignalinoje nebūtų išbandyta „Ignalinos EnerVizija“ – vienas sėkmingiausių pastarųjų metų projektų. 2012 m. pradėta įgyvendinti „Ignalinos EnerVizija“ tapo tvirtu pagrindu naujajam renovacijos modeliui – jau 2013 m. beveik visos šalies savivaldybės pasirengė energinio efektyvumo didinimo programas ir pradėjo daugiabučių atnaujinimo procesus.

REKLAMA
REKLAMA

Galima drąsiai sakyti, kad iki pat 2013 m., kai į renovacijos procesą aktyviai įsijungė savivaldybės, renovacija stagnavo – daugiabučių namų bendrijų iniciatyvos nepakako, kad būtų renovuotas ženklesnis namų skaičius. Prie dabartinės sėkmės prisidėjo ir Ignalinos savivaldybė, jos ryžtas ir drąsa žengti „nepramintu“ keliu, įgyvendinant atnaujinimo projektus laiku, kai nebuvo nei tinkamų finansinių instrumentų, teisinėje aplinkoje dar buvo likę nemažai spragų, o naujas organizacinis renovacijos modelis tik buvo išbandomas“, – pabrėžė BETA vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip atkreipė dėmesį V. Serbenta, Daugiabučių namų atnaujinimo programai įsibėgėjus, iškart pradėta atnaujinti po kelis šimtus daugiabučių per metus. „Tokie rezultatai labai geri net jeigu juos vertintume ne pagal Lietuvos, o visos ES mastu. Šiuo metu ES siekis per metus renovuoti apie 3 proc. visų daugiabučių namų – panašus procentas daugiabučių šiuo metu Lietuvoje ir renovuojamas per metus“, – komentavo BETA atstovas. Viena iš pirmaujančių Europos savivaldybių

Buvęs Ignalinos rajono savivaldybės meras, Europos parlamento narys Bronis Ropė patikino, kad JESSICA programos, kurios lėšomis finansuojama Daugiabučių namų atnaujinimo programa, sėkmė Lietuvoje sulaukia palankių atsiliepimų ir iš Europos plėtros banko, bei atkreipė dėmesį, kad nors turtingesnėse Vakarų Europos šalyse renovacijos procesai juda lėčiau, nes gyventojai kur kas mažiau pajamų skiria komunaliniams mokesčiams, taupyti šilumos energiją raginamos visos ES šalys.

REKLAMA

„Kaip žinia, pigiausia šilumos energija – ta, kuri nėra pagaminta. Todėl Ignalinos sėkmė tikrai galėtų tapti pavyzdžiu. Svarbu paminėti, kad vienas iš Ignalinos sėkmių veiksnių taupant šilumos energiją buvo tai, kad visas šilumos gamybos procesas, valdymas, visa sistema buvo savivaldybės rankose, todėl galėjome greitai priimti sprendimus atnaujinti ir šilumos trasas, ir siekti mažiausios įmanomos šilumos savikainos“, – pasakoja B. Ropė bei atkreipė dėmesį, kad renovacijos srityje pirmauja ne tik Ignalina, bet ir visa Lietuva – garsesnė diskusija apie pastatų renovaciją Europoje prasidėjo tik neseniai, o Lietuvoje – prieš penkerius metus.

REKLAMA

Tačiau, kaip perspėjo Europos parlamento narys, tam, kad Ignalina išliktų viena pirmaujančių savivaldybių pagal energinį efektyvumą ir inovacijas, būtina toliau vystyti energetikos decentralizaciją, pradėti plačiau naudoti atsinaujinančius energijos šaltinius ir toliau vystyti energetikos inovacijas. „Ypatingai tai svarbu „Švarios energetikos paketo“ kontekste, kuris šiuo metu svarstomas Europos Parlamente, ir kuriuo siekiama, kad Europos ekonomika persitvarkytų gaminti ir naudoti švarią energiją“, – pažymėjo Europos parlamento narys.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų