REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
119
Kalėdinės prekės parduotuvėse (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Parduotuvių lentynose jau nugulė įvairiaspalviai kalėdiniai eglučių žaisliukai, girliandos, prie įėjimų pasitinka dirbtinių eglučių būrys. Visgi šventinę nuotaiką neretai gali aptemdyti išlaidos. Tad, paskaičiuokime, kiek gi šiemet išleisite, jei sumanysite įsigyti dirbtinę kalėdinę eglutę bei dekoracijas.

119

Parduotuvių lentynose jau nugulė įvairiaspalviai kalėdiniai eglučių žaisliukai, girliandos, prie įėjimų pasitinka dirbtinių eglučių būrys. Visgi šventinę nuotaiką neretai gali aptemdyti išlaidos. Tad, paskaičiuokime, kiek gi šiemet išleisite, jei sumanysite įsigyti dirbtinę kalėdinę eglutę bei dekoracijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Domintis dirbtinių eglučių kainomis taipogi pastebėta, kad dabar jų kaina skiriasi nei prieš 3 ar 5 metus. Ekonomistas teigia, kad tam įtakos turėjo ne vien infliacija.

REKLAMA

Eglutės kaina gali siekti ir 359 eurus

Dirbtinių eglučių įvairovė lemia ir kainų įvairovę. Štai šiemet „Rimi“ pardavinės tik nepapuoštas eglutes, kurių kaina sieks nuo 9,99 Eur iki 29,99 Eur. Prekybos tinkle „Maxima“ pigiausia eglutė kainuos vos 4 Eur, o didžiausios ir brangiausios žaliaskarės kaina siekia 199 Eur. Internetiniame „Senukų“ puslapyje galime matyti, kad be šiuo metu siūlomos nuolaidos dirbtinių eglučių kaina svyruoja nuo 8,90 Eur iki 359 Eur (3 metrų eglė).

REKLAMA
REKLAMA

Daugiau užfiksuotų kainų bei pasirinkimo – nuotraukų galerijoje:

Internete galima surasti ir kiek gi dirbtinės eglutės kainavo prieš 5 ar 3 metus. Štai 2012 metais gruodžio mėnesį skelbta, kad „Maximoje“ dirbtinės eglutės kainuoja nuo 5 iki 300 litų (1,5 iki 87 Eur), „Norfoje“ – nuo 3,99 iki 399,99 litų (1,16 iki 117 Eur). O 2014 m. gruodžio mėnesį skelbta, kad dirbtinės eglutės „Maximoje“ kainuoja nuo 10 iki 500 litų (2,9 iki 145 Eur).

SEB banko vyriausiasis analitikas Tadas Povilauskas pirmiausia paaiškina, kad įtakos kainų skirtumams turėjo ir tai, kad galėjo keistis pati eglučių pasiūla – atsirasti prašmatnesnių, dailesnių, daug įvairesnių. Tad lyginti pačių brangiausių eglučių kainų nevertėtų. Dėmesį galima atkreipti į pigiausias siūlomas eglutes. Pasak jo, jei skaičiuotume, kad prieš euro įvedimą, 2014 m., eglutės kainavo apie 3 Eur, o dabar apie 4–5 Eur, būtų galima konstatuoti du dalykus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Viena iš priežasčių, kad visi nori uždirbti, o per tuos trejus metus visų dedamųjų dalių kaštai padidėjo, gal ne tokiu mastu, bet padidėjo. O taip pat ir perkamoji gyventojų galia padidėjo, tai gali sau leisti daugiau. Tai vienas efektas – išaugusios prekybininkų sąnaudos. Kitas efektas – apapvalinimo. Po euro tam tikrų smulkesnių prekių kaina apvalėja ir artėja prie apvalesnių skaičių kaip 5 ar 10 eurai. Galima skaičiuoti, kad algos taip sparčiai nekilo kaip pigiausių eglučių kainos“, – komentuoja jis.

Visgi, jis neteigia, kad eglučių įperkamumas sumažėjo, mat tai yra prekė, kurios yra su daugybe įvairiausių specifikacijų. Dėl to viskas priklauso nuo to, kokios eglutės žmonės ieško.

REKLAMA

„Būdavo, kad tų brangesnių eglučių neįmanoma ir tada įpirkti. Tai specifinė prekė. Medelynuose už kelis eurus galima gyvas eglutes įsigyti šioms Kalėdoms. Tai kas ieško ir ko ieško, tai randa“, – tv3.lt sako analitikas.

Papuošimų kainos – kiekvienam pagal galimybes

„Rimi Lietuva“ informuoja, kad šiuo metu jų prekybos tinkle elektrinių girliandų kainos svyruoja nuo 2,49 Eur iki 49,99 Eur. Pastarosios brangesnės, nes skirtos laukui.

„Kainos labai panašios, kaip ir pernai. Nuolaidas įvairioms kalėdinėms prekės taikomos visu prekybos metu, tad dekoracijų už gerą kainą galima rasti jau dabar.

REKLAMA

Pirkėjus skirstyčiau į dvi dalis – vieni dekoracijas ir dovanas įsigyja anksti, tik praėjus jomis prekiauti, kiti laukia paskutinio momento, ir apsiperka visai prieš pat šventes. Bet taip, susidomėjimą jau jaučiame. Ypač pirkėjai buvo pasiilgę kūčiukais, kuriais pradėjome prekiauti dar pirmoje lapkričio pusėję“, – apie prasidėjusį kalėdinį laikotarpyje prekybos tinkle „Rimi“ pasakoja atstovė spaudai Giedrė Bielskytė. Prekybos tinklo „Maximos“ pirkimų departamento direktorė Vilma Drulienė savo ruožtu pasakoja, kad šventinės nuotaikos į šio tinklo parduotuves įprastai atkeliauja įpusėjus lapkričiui, o parduotuvėse šiemet įmanoma rasti per 160 skirtingų dekoracijų, daugiau kaip 50 šviečiančių girliandų, apie 200 žaisliukų eglutėms papuošti ir daug kitų šventinių prekių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Siūloma apie 30 skirtingų dirbtinių eglučių variantų. V. Drulienė nurodo, kad pigiausią 40 cm aukščio dirbtinę eglutę bus galima įsigyti už 4 eurus, o norintiems išskirtinės šventinės puošmenos pasiūlysime beveik pustrečio metro aukščio dirbtinių eglių. Šių eglių kaina turėtų siekti apie 90 eurų.

„Populiariausia praėjusiais metais buvo 90 cm dydžio dirbtinė eglutė, kurios kaina šiemet nekito – pirkėjai ją galės įsigyti už 12,99 Eur. Gyvosios eglutės į parduotuves atkeliaus jau gruodžio pradžioje – pirmiausia lauksime jų iš lietuviškų medelynų.

REKLAMA

Įvairiausias puošmenų, plastikinių bei stiklinių žaisliukų kainos prasideda nuo 0,79 centų, pigiausios šviečiančios elektrinės girliandos kainuos 2 eurus, o folinės blizgančios įvairiaspalvės girliandos – nuo 70 centų iki pustrečio euro“, – vardija „Maximos“ pirkimo departamento vadovė.

Jos teigimu, didžiausias susidomėjimas šventinėmis prekėmis kyla gruodžio mėnesį, tačiau pirmieji pirkėjai sukrunta jau lapkritį. Jie į krepšelius dažniausiai dedasi kvepiančias žvakes, dirbtines eglių šakeles ar dovanų pakavimo popierių.

REKLAMA

Prekybos tinklo „Senukai“ atstovė spaudai Olga Malaškevičienė sako, kad kalėdinių papuošimų kolekcijaos pradedamos rinkti ir užsakinėti dar prieš metus derantis dėl palankesnių kainų su tiekėjais. Tad ši prekių kategorija per metus nepabrangi.

„Papuošimų kaina svyruoja priklausomai nuo paties gaminio. Tarkim, brangiausi papuošimai yra gaminti Olandijoje ir tai yra rankų darbo papuošimai. Nemažai pasiūlymų turime ir tiems, kas numatė ribotą biudžetą namų papuošimui. Sutaupyti padeda ir dažnos akcijos, tarkime šiandien numatyta net 40 procentų nuolaida eglutėms ir girliandoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Netrukus pradėsime prekiauti ir gyvomis eglutėmis, jos atkeliaus ne tik iš Lietuvos urėdijų, bet ir iš Danijos. Iš Danijos užsakomos įvairiausių rūšių ir itin kokybiškos skandinaviškos eglutės, kurios ilgiau nei įprastos išlaiko spyglius nenutrupėjusius“, – informuoja O. Malaškevičienė.

Lietuviai lieka ištikimi žalioms eglutėms bei nepuoštoms

„Senukų“ atstovė pasakoja, kad Kalėdų eglutės paprastai pradedamos pirkti tuomet, kai įžiebiamos pagrindinės miestų eglės. Kiek anksčiau egles puošia įvairios įstaigos. Būtent pastarosios ir domisi jau papuoštų kalėdinių eglučių įsigijimu.

REKLAMA

„Daugiausiai parduodame vidutinio aukščio egles. Aukštesnes, kartais ir 2–3 metrus siekiančias perka įstaigos, organizacijos kurios mėgsta padabinti biurų pastato fojė. Labai populiarios ir nedidukės – iki metro eglutės, jos paprastai būna namuose nepagrindinės – jomis puošia vaikų kambarius, o darbovietėse kabinetus.

Nors asortimente kasmet turime ir spalvotų dekoratyvinių eglių, mūsų šalies gyventojai yra ganėtinai konservatyvūs – jie ištikimai renkasi žaliaskares.

Taip pat mūsų šalies gyventojai egles mėgsta puošti patys, nes tai labai svarbi yra šventės dalis. Papuoštas egles dažniau perka įstaigos, kurių tikslas kuo patogiau ir greičiau sukurti šventinę nuotaiką“, – teigia O. Malaškevičienė.

REKLAMA

Jos teigimu, eglutės papuošimus pirkėjai taipogi renkasi konservatyviai: labiau populiarūs yra vienspalviai papuošimai ir neįkyriai šviečiančios girliandos. Taip pat kasmet vis didesnio dėmesio sulaukia girliandos bei papuošimai pritaikyti laukui.

Tad paskaičiuokime, jei perkame 90 cm dydžio dirbtinę eglutę už 12,99 Eur, eglutės viršūnėlę už 3,99 Eur, 7 metrų spalvota girlianda – 5,99 Eur, bei 72 vnt. apvalių žaisliukų už 5,97 Eur, iš viso išleidžiame – 28,94 Eur. Žinoma, perkant didesnę eglutę, išlaidos augtų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų