REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
3
„Astra“ generalinis direktorius Vaidas Liesionis (nuotr. asm. archyvo)

Mokymosi visą gyvenimą principu vadovaujasi vis platesnis specialistų ratas. Lūkesčiai jų atžvilgiu taip pat auga – reikalaujama vadybinių gebėjimų ir nebeužtenka siaurų profesinių žinių. Didžiausios metalo apdirbimo įmonės Lietuvoje „Astra“ generalinis direktorius Vaidas Liesionis teigia tiesiogiai susiduriantis su šia tendencija, tačiau jau atradęs būdų prie jos prisitaikyti.

3

Mokymosi visą gyvenimą principu vadovaujasi vis platesnis specialistų ratas. Lūkesčiai jų atžvilgiu taip pat auga – reikalaujama vadybinių gebėjimų ir nebeužtenka siaurų profesinių žinių. Didžiausios metalo apdirbimo įmonės Lietuvoje „Astra“ generalinis direktorius Vaidas Liesionis teigia tiesiogiai susiduriantis su šia tendencija, tačiau jau atradęs būdų prie jos prisitaikyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiais laikais darbuotojui vien profesinių žinių neužtenka. Būtinas ir kalbų mokėjimas bei vadybiniai gebėjimai“, – sako mokslų daktaro laipsnį turintis įmonės vadovas.

REKLAMA

Jis pastebi, kad siekdamos komandoje turėti kvalifikuotų darbuotojų, Lietuvos bendrovės dažniausiai renkasi individualų darbuotojų apmokymą arba pervilioja juos iš kitų įmonių. „Kvalifikuotų specialistų rinkoje labai trūksta, tad tenka inžinierius pritraukti iš kitų įmonių. Deja, tai bendrovėms sukelia problemų dėl darbuotojų lojalumo“, – pastebi „Astros“ vadovas.

Anot pašnekovo, „Astroje“ vykdomi mokymai nepanašūs į aukštųjų įstaigų kursus.

REKLAMA
REKLAMA

„Suteikiame būtent tokių žinių, kurių reikia mūsų įmonėje dirbantiems specialistams – kiekvienoje įmonėje šie poreikiai skiriasi. Pagal specifines programas darbuotojus mokome nuo pusės iki 2 metų, priklausomai nuo kiekvieno gabumų. Kursai visiškai nepanašūs į sėdėjimą paskaitose – paprastai inžinieriams, šaltkalviams ar konstruktoriams yra skiriamas atskiras mokytojas su individualia programa. Mokymų pagrindą sudaro praktinės užduotys, o trumpa teorinė dalis apima darbo saugos, brėžinių skaitymo mokymus“, – dėsto V. Liesionis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovas tikina, kad dažnai Kauno technologijos (KTU) ar Vilniaus Gedimino technikos (VGTU) universitetų paruošti studentai niekuo nenusileidžia užsienio aukštosiose mokyklose paruoštiems specialistams. „Manau, kad šių dviejų universitetų lygis yra geras, todėl stropus, motyvuotas studentas paruošiamas neblogai. Tai, ar studentas po studijų dirbs pagal profesiją, daugiausiai lemia jo motyvacija ir noras“, – pripažįsta V. Liesionis.

Kaip vieną iš priemonių, padedančių ugdyti savo darbuotojus, „Astros“ direktorius įvardija Ūkio ministerijos administruojamą Europos Sąjungos (ES) investicijų priemonę „Pameistrystė ir kvalifikacijos tobulinimas darbo vietoje“. Šia priemone pasinaudojusios įmonės gali gauti finansavimą praktiniams darbuotojų mokymams, kurių metu būtų įgyjama arba patobulinama kvalifikacija.

REKLAMA

„Vidinius mokymus rengiame jau seniai, o gavę investicijų iš ES fondų peržiūrėjome savo ugdymo programas, jas atnaujinome ir kai kurias sujungėme. Anksčiau darbuotojai į mokymus žiūrėdavo skeptiškai, kaip į formalumą, o dabar žinodami, kad bus vėliau egzaminuojami iš išorės, įgijo motyvacijos, pasidarė drausmingesni“, – priemonės naudą dėsto pašnekovas.

Teikdamas paraišką ir kitus dokumentus finansavimui gauti jis teigia nesusidūręs su jokiais sunkumais.

„Paraiškos ruošimas buvo labai aiškus, lengvai įveikiamas. Problemų gali turėti tik tos įmonės, kurios nėra atviros ir veikia nesąžiningai“, – mano V. Liesionis.

REKLAMA

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ūkio ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis. 

Kompetencijų vaučeris – finansuojami darbuotojų mokymai tuo metu, kai jų reikia, ir ta apimtimi, kokios reikia. Paraiškas gali teikti tiek privatūs juridiniai asmenys, tiek valstybės arba savivaldybės įmonės. Labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms finansuojama 80 proc., didelėms – 70 proc. išlaidų mokymams. Vienam pareiškėjui maksimalus finansavimas mokymams metams yra 4500 eurų. Paraiškos teikiamos bendrovei „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) iki 2020 m. lapkričio 30 d. Mokymų paslaugų tiekėjų ir mokymų programų sąrašą galima rasti VšĮ „Versli Lietuva“ svetainėje www.verslilietuva.lt. Šis sąrašas nuolat pildomas, o neradus reikiamos mokymų programos, galima kreiptis į VšĮ „Versli Lietuva“ dėl jos įtraukimo į sąrašą. Daugiau informacijos čia.

Pameistrystė ir kvalifikacijos tobulinimas darbo vietoje – finansuojami praktiniai mokymai darbuotojams pameistrystės forma kvalifikacijai įgyti bei mokymai darbo vietoje kvalifikacijai tobulinti. Paraiškas gali teikti tiek privatūs juridiniai asmenys, tiek valstybės arba savivaldybės įmonės. Labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms finansuojama 80 proc., didelėms – 70 proc. išlaidų mokymams. Maksimali finansavimo suma gali būti iki 360 tūkst. eurų projektui ir iki 1500 eurų vienam darbuotojui. Šiuo metu paskelbtas kvietimas teikti paraiškas galioja iki lapkričio 22 d. Paraiškas priima Europos socialinio fondo agentūra. Daugiau informacijos čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kompetencijos LT – specialieji mokymai skirti tam tikro sektoriaus ar tam tikrų profesijų darbuotojams. Paraiškas gali teikti verslo asociacijos, klasterio koordinatoriai, pramonės prekybos ir amatų rūmai. Labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms finansuojama 80 proc., didelėms – 70 proc. išlaidų mokymams. Maksimali finansavimo suma gali būti iki 30 tūkst. eurų projektui ir iki 6000 eurų vienam darbuotojui. Kvietimą teikti paraiškas pagal priemonę planuojama paskelbti iki 2017 m. pabaigos. Daugiau informacijos čia.

REKLAMA

Inostažuotė – finansuojami mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų (MTEPI) veiklas vykdančių įmonių darbuotojų mokymai užsienio mokymų centruose bei užsienio įmonėse, vykdančiose MTEPI veiklas. Labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms finansuojama 70 proc., didelėms – 60 proc. išlaidų mokymams. Maksimali finansavimo suma gali būti iki 360 tūkst. eurų projektui ir iki 1500 eurų viena, darbuotojui. Paskelbtas kvietimas teikti paraiškas galioja iki 2020 m. birželio 30 d. Paraiškas priima Europos socialinio fondo agentūra. Daugiau informacijos čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų