REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atvirai rėžė: pašalpų gavėjus teisina ir dangsto artimieji

Socialines pašalpas gaunantys rajono gyventojai už jas turi tvarkyti miestą ar dirbti kitus seniūnijų jiems pavestus darbus. O po darbų neretai pašalpas tiesiog prageria. Aplinkinius tai piktina, tuo metu artimieji saviškių gaili ir juos įvairiai dangsto.

Socialines pašalpas gaunantys rajono gyventojai už jas turi tvarkyti miestą ar dirbti kitus seniūnijų jiems pavestus darbus. O po darbų neretai pašalpas tiesiog prageria. Aplinkinius tai piktina, tuo metu artimieji saviškių gaili ir juos įvairiai dangsto.

REKLAMA

Dirbančiuosius už pašalpas pasiekia savivaldybės jiems mokami pinigai. Tačiau jie ne visada išleidžiami tinkamai.

Savivaldybės specialistai neretai sulaukia informacijos apie girtavimą ir sukčiavimo atvejus, kai valstybę bandoma apgauti, meluojant dėl šeiminės padėties arba esą neturimo jokio darbo.

„Visai suprantamas visuomenės pasipiktinimas. Žmonės skundžia pagrįstai, sako – mes turim sunkiai dirbti, kad užsidirbtume, o jiems už ką duodama“, – neslepia savivaldybės Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyriaus vedėja Asta Leonavičienė.

Anot jos, gavus skundą, tenka tikrinti. „Kiekvieną atvejį turim žiūrėti: kokios gyvenimo sąlygos, ar kaip sugyventiniai, ar kaip šeima gyvena, koks gyvenimo būdas. Siunčiam tikrinti specialistus, ir buities tyrimo aktai būna sudaromi“, – pasakojo vedėja.

REKLAMA
REKLAMA

Tuomet, sakė ji, sprendžiama, ką daryti su asmeniui mokama pašalpa: „Negalima tiesiog nutraukti. Sužinoję tokius faktus taikom ne piniginę formą, svarstoma, kokių imtis priemonių. Duomenys perduodami ir Nestacionarių socialinių paslaugų centrui, kuris pareguliuoja tuos pinigų srautus, kad, pavyzdžiui, ir skolos būtų apmokėtos, ir malkų nusipirktų.“

REKLAMA

Ginasi puldami

Pašalpų gavėjų apsukrumas vedėją stebina. „Minimali socialinė pašalpa, kurią gali gauti asmuo, yra 102 eurai. Neįsivaizduoju, kaip dar įmanoma gerti, kai dabar tokios alkoholinių gėrimų kainos. Nors dar ir nežinia, ką jie geria, o auklėti tokius žmones beviltiška“, – svarsto A. Leonavičienė.

Įskųstieji, jos teigimu, neatsilieka ir mėgina gintis, „grąžindami“ kaimynams jų pačių žodžius, esą kaimynai „geria patys ir nieko nesupranta“.

Nesupranta priežasties

Kai kuriuos pašalpų gavėjus, šiems papuolus tikrintojų žinion, bando dangstyti artimieji, nevengdami net viešumo. Kaip ir vienu iš atvejų, dėl kurio neseniai pasiguodė į redakciją paskambinusi vieno tokio asmens mama.

REKLAMA
REKLAMA

Moteris, kuri ir pati prisistatė, neslėpė nei sūnaus vardo, nei pavardės. Pasak ukmergiškės, pašalpas mokantis savivaldybės skyrius, nuskriaudė suaugusį neįgalų sūnų – nutarė, kad jis su drauge yra šeima, ir sustabdė išmokas.

Pasakojo, kad jos 42 metų sūnus ir jo 50 metų draugė susipažino, atlikdami viešuosius darbus. Mama neneigia – pora padraugauja, susitinka. Vyras gyvena Šviesos, moteris – Anykščių gatvėje.

Sako, kad buvo nuėjusi pas sūnaus draugę, ši rodė, kad nė vieno vyrui priklausančio drabužio savo bute neturinti. „Tai kokia jie šeima? Juk tik sugyventiniai, o ne šeima, kaip kad neseniai nusprendė savivaldybės darbuotojai“, – priežasties prisipažįsta nesuprantanti skaitytoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuolat girtauja

Tačiau, Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyriaus vedėjos A. Leonavičienės teigimu, tai iš tikrųjų – kiek kitokia situacija nei atrodo vyriškio mamai.

Vedėja patikino, kad abu – ir vyras, ir jo draugė – seniai žinomi šio skyriaus darbuotojams: „Šis atvejis iš tiesų probleminis. Esmė ne tiek ta, su kuo gyvena, bet tai, kad abu gauna pašalpas ir abu yra geriantys.“

Šiomis dienomis, anot jos, kaip tik aiškintasi tolesnio pašalpos mokėjimo vyrui klausimais: „Visai neseniai svarstėme posėdyje. Komisijai viskas čia lyg ir aišku, nes lankėmės tiek pas moterį, tiek pas vyrą, apklausėm abiejų kaimynus. Tiesa tokia, kad vyras mažai būna savo namuose, dažniausiai – pas draugę. O jei ir būna, čia geriama. Kaimynai pasipiktinę nuolatiniais girtavimais. Kvietėmės ir jį į komisijos posėdį, nė neslėpė: noriu – ir geriu.“

REKLAMA

Ne tam, kad pragertų

Vis dėlto, pasak A. Leonavičienės, pašalpa vyriškiui tebebus skiriama: „Tačiau komisijai girdint buvo pasakyta, kad pragerti neduosim. Kitaip tegul eina ir užsidirba. Bus matyti, kokią geriau taikyti pašalpos mokėjimo formą.“

Pašnekovė apgailestauja, kad į tokias istorijas įtraukiami ir tikrinamų asmenų artimi žmonės. Abejoja, kad mama galėtų nežinoti apie sūnaus girtuoklystes.

Taip pat pasakojo, kad panašių atvejų mūsų rajone – labai daug: „Daugiausia mieste, bet nemažai ir seniūnijose. Tik kaime juos lengviau pastebėti, nes mažiau žmonių, daugiau mato ir vieni apie kitus geriau žino.“

„Ukmergės žinios“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų