REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nepasitikėjimas tvyro VVPB

Savaitės prekyba – daugiau atsitiktinė, klaidžiojantys investuotojai, neaiškios pozicijos bendrovių atžvilgiu. Antradienį prasidėjo numatytas bėgimas iš TEO (TEO1L) pozicijų. Bendrovių rezultatai ir toliau buvo beveik ignoruojami – tikras gerų naujienų gausos ir  prekeivių pasyvumo kontrastas. Daugelis saugiai kiūtojo su grynaisiais neapsispręsdami ką daryti. Panašu, kad pernelyg daug prieštaringos informacijos apie Lietuvos ir regiono  makroekonomikos perspektyvas trikdo. „Vasaros sindromo“ pernelyg kaltinti negalima – jei tendencijos stiprios, jos nepaiso sezoniškumo.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienio apyvarta be tiesioginių sandorių – 4,7 mln. Lt, brangusių ir pigusių akcijų santykis – 12/18. Paskutinė diena, kai TEO1L akcijomis prekiaujama su teisėmis į 26 centų dividendus. „Lifosa“ (LFO1L) paskelbė apie du kartus sumažėjusį ketvirčio pelną. „Stumbras“ (STU1L) pirmąjį šių metų ketvirtį uždirbo 7,19 mln. litų. Pardavimai – 66 proc. didesni. Rezultatai gana geri, tik investuotojai „nepratę“ prie šios akcijos ir likvidumas nėra didelis.

REKLAMA

Antradienio apyvarta be tiesioginių sandorių – 5,9 mln. lt, brangusių ir pigusių akcijų santykis – 11/12. Itin krito TEO1L akcijos, - net 9,26 proc. Lenktynės „kas pirmas pasitrauks“ peraugo į akcijų atsikratymo karštligę. Bet tokie protrūkiai po akcininkų susirinkimų bene lengviausiai prognozuojami VVPB ir nebuvo netikėti.

„Vilniaus vingis“ (VNG1L) nusprendė visiškai nutraukti kreipiamųjų sistemų gamybą, bet lieka investicijų bendrove ir nesitraukia iš biržos. Gali būti, kad tokiu žirgo ėjimu biržoje išlikusi bendrovė taps įdomiu pasirinkimu investuotojams. Tik ar nesulauksim ir tokiu keliu nueisiančios „Snaigės“ (SNG1L)?

REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienio apyvarta be tiesioginių sandorių – 4,5 mln. Lt, brangusių ir pigusių akcijų santykis – 11/14. Geri „Invaldos“ (IVL1L), „Sanito“(SAN1L), „Stumbro“, „Aprangos“(APG1L) rezultatai ne itin įkvėpė investuotojus.

Įprastai agresyviai augo „Apranga“ - pirmąjį ketvirtį uždirbo 5,7 mln. litų, 4 kartus daugiau nei praėjusių metų I ketvirtį. Prekybos plotas (jis irgi turi įtakos pardavimams..) padidėjo nuo 6,5 tūkst. kv. m. iki 45,5 tūkst. kv. m. Jau valdomos 75 parduotuvės Baltijos šalyse. „Invaldos“ finansinių įmonių (jos valdo vienus sėkmingiausių investicinių fondų) rezultatai – pelnas išaugo 3,75 karto iki 9 mln. Lt. Veržliai augo „Sanitas“- preliminarus konsoliduotas veiklos rezultatas pirmą ketvirtį, – grynasis 6,2 mln. litų pelnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienio apyvarta be tiesioginių sandorių – 3,03 mln. Lt, brangusių ir pigusių santykis – 17/9. Nevyko prekyba TEO LT, „Utenos trikotažo“ (UTR1L), „Lietuvos elektrinės“ (LEL1L) ir „Lietuvos energijos“ (LEN1L) akcijomis. APG1L akcijų perleista už 1,36 mln. Lt, o kaina kilo iki 17,7 Lt. „Ūkio banko“(UKB1L) apyvarta siekė 0,485 mln. Lt, akcijos kaina krito iki 4,18 Lt.

Penktadienio apyvarta be tiesioginių sandorių – 4,7 mln. Lt, brangusių ir pigusių santykis – 6/10. Apyvartos lyderiu tapo TEO su 2,45 proc. kritusiomis akcijomis. Valstybės turto fondas TEO1L akcijas, kuriomis mokės kompensacijas už negrąžintiną nekilnojamąjį turtą, įvertino 2,9 lito (po dividendų išmokėjimo). „Orion Securities“ vertinimu, tikroji TEO1L akcijos vertė, po bendrovės planuojamų išmokėti dividendų, yra 2,80 lito.

REKLAMA

Tikėtina, jog dabar kritusi kaina atsities po kiek geresnių naujienų. Nemažus dividendus akcininkams šiais metais išmokės „Pieno žvaigždės“ (PZV1L) - 10,779 mln. litų dividendų, arba po 20 centų vienai lito nominalo akcijai. Bendrovės akcininkai taip pat nusprendė supirkti iki 10 proc. savo akcijų. Jau antra bendrovė (po IVL1L) koreguoja nuvertintas akcijas – išties užsitęsė neapibrėžta situacija biržoje.

„Gubernija“ šiemet pirmąjį ketvirtį patyrė 2,107 mln. litų nuostolių - 7,3 proc. mažiau nei pernai I ketvirtį, kai įmonės nuostoliai siekė 2,273 mln. litų. Šią savaitę toliau kilo GUB1L akcijų burbulas (beveik 15 proc. kasdien). Nors penktadienį akcija jau kristelėjo 0,50 proc. iki 2 Lt. Panašu, kad dabartinį kainos lygį jau sunkiau palaikyti.

REKLAMA

Ne pirmą savaitę skelbiami geri bendrovių rezultatai ir pasyvi reakcija palieka nemažą rezervą įeiti į rinką stambesniam fondui. Klausimas tik – kada?

OMXV pokytis nežymiai teigiamas - 0,25.

Emocinė geometrija

Dabartiniu metu pokyčius VVPB galima aiškinti nebent emocijomis ar kitų rinkų įtaka. Racionalumas patiria krizę - sunku išlikti racionaliu, jei pernelyg daug prieštaringų naujienų, o krypčių „madas“ diktuoja ne per didžiausi fondai. Todėl vieni prekeiviai seka trumpalaikes bangas, kiti siekia fundamentaliais rodikliais pagrįstų ilgalaikių rezultatų. Bet emocinis vertinimas nedingsta, juo rinka įvertinama pirmiausia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paprasta tiesos, jog rinkos pervertinamos augimo momentu ir nuvertinamos kritimo momentu, iliustracija. Įdomu tai, kad rodyklės grafike apytiksliai rodo inertiškus dalyvių lūkesčius, kurie pagrįsti nuomone, kad praeities rezultatai kartosis. Tik dažnai į kainą jau būna įskaičiuoti ateities rezultatai, o tai emociškai nustatyti gana sunku. Paprastumo dėlei grafiką galima perskirti perpus – kairėje pusėje būtų godumo skatinami veiksmai, kitoje - besileidžiančioje pusėje, – baimė.

Pažvelgus į OMXV indeksą matyti, kad jau nuo kovo pradžios rinka neranda krypties. Visų trijų Taip pat kaip, ir kitų dviejų Baltijos šalių indeksai. Kalbant techninės analizės terminais, esame konsolidacijos fazėje. Ne pats geriausias laikas spekuliantui.

Emocijų bangos paveikė  ir mūsų portfelį. Ypač nukentėjo TEO1L pozicija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų