REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors Šiauliai – ketvirtasis pagal gyventojų skaičių šalies miestas, čia nuo 2013 m. atnaujinti tik 33 daugiabučiai, kiek daugiau nei pusė tiek – Šiaulių rajone. Tačiau jau kitąmet Šiaulių miesto savivaldybė planuoja atnaujinti dvi dešimtis daugiabučių ir pripažįsta, kad per kelerius metus yra rimtai nusiteikus pasivyti miestus-renovacijos lyderius.

Nors Šiauliai – ketvirtasis pagal gyventojų skaičių šalies miestas, čia nuo 2013 m. atnaujinti tik 33 daugiabučiai, kiek daugiau nei pusė tiek – Šiaulių rajone. Tačiau jau kitąmet Šiaulių miesto savivaldybė planuoja atnaujinti dvi dešimtis daugiabučių ir pripažįsta, kad per kelerius metus yra rimtai nusiteikus pasivyti miestus-renovacijos lyderius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kol kas – didžiausias renovacijos projektas Šiauliuose

Šiuo metu Šiaulių miesto savivaldybėje vyksta intensyvus pasiruošimas teikti paraiškas pagal spalio pradžioje Aplinkos ministro paskelbtą kvietimą dalyvauti Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje.

REKLAMA

Šis ruduo ir žiema išsiskirs itin aktyviu darbu renovacijos srityje, neslepia Šiaulių savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Marijus Velička: „Savo iniciatyva Šiaulių savivaldybė ketina parengti investicijų planus 20 pačių neefektyviausių daugiabučių. Laukiame paraiškų ir iš aktyvių daugiabučių gyventojų, kurie norėtų dalyvauti modernizacijos procese. Šiuo metu norą atsinaujinti jau yra pareiškę 9 daugiabučiai. Taigi – jeigu seksis gerai, kitąmet galėtume atnaujinti net daugiau nei dvi dešimtis namų.“

REKLAMA
REKLAMA

Drąsins gyventojus rinktis modernizaciją

Energinis daugiabučio efektyvumas – vienas svarbiausių naujojo kvietimo prioritetų atrenkant namus dalyvauti Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje. Kaip pastebi pašnekovas, tai itin palanki sąlyga Šiauliams, kuriuose tokių namų yra nemažai.

„Visi 20 daugiabučių, kuriems savivaldybė savo iniciatyva parengs investicijų planus ir tokiu būdu padrąsins dalyvauti renovacijoje, – yra itin energiškai neefektyvūs. Ne paslaptis, kad patys „šalčiausi“ daugiabučiai dažnai turi nelabai vieningą gyventojų bendruomenę, kuri neskuba įgyvendinti renovacijos. Tikimės, kad savivaldybei žengus pirmąjį žingsnį – parengus investicijų planus – gyventojai į renovacijos idėją pasižiūrės palankiau ir juos pavyks įtikinti atsinaujinimo nauda“, – dėsto Šiaulių savivaldybės atstovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vizijoje – 40 proc. miesto daugiabučių atnaujinimas

Pašnekovas neslepia, kad 20 daugiabučių atnaujinimas kitąmet šiai savivaldybei – ambicingas tikslas. „Šiauliuose priskaičiuojama apie 1000 daugiabučių, tad dvi dešimtis atnaujintų namų šiame kontekste nėra didelis skaičius. Kita vertus, kadangi iki šiol Šiauliai atsiliko pagal renovacijos tempus – naujas renovacijos mastas gana didelis“, – pripažįsta Šiaulių savivaldybės atstovas.

Nepaisant visų galimų iššūkių, Šiaulių savivaldybė drąsiai planuoja ir kelerius ateinančius metus. „Jeigu kitąmet pavyks užtikrinti kokybišką daugiabučių renovaciją, modernizacijos procesas, be abejonės, įsibėgės, susidomėjusių daugės – tai rodo ir kitų miestų patirtis. Šiuo metu svarbiausias Šiaulių tikslas – pasivyti pagal renovacijos mastus kitas savivaldybes, o ateities vizijoje yra ir 30 ar net 40 proc. visų Šiaulių daugiabučių atnaujinimas. Manau, kad įgyvendinti tokius planus per ateinančius 5 metus – įmanoma“, – dėsto pašnekovas.

REKLAMA

Nemažai vilčių teikia ir tai, kad atsiranda aktyvių daugiabučių bendruomenių, kurios pačios inicijuoja renovacijos procesą. „Džiaugiamės, kad dabar paraiškas renovacijai galės teikti neribotas skaičius daugiabučių – nebelieka kvotų savivaldybėms, tad tikimės, kad atsinaujinti kitąmet galės ne tik „šalčiausi“, bet ir aktyviausi daugiabučiai, kurie jau kurį laiką planuoja renovaciją“, – pasakoja M. Velička.

Vysto ir kvartalinės renovacijos planus

Pašnekovas patikina, kad Šiaulių miestų savivaldybė turi planų įgyvendinti ir kitą itin svarbų naujojo kvietimo prioritetą – kvartalinės renovacijos projektą: „Šiuo metu jau yra išskirtas kvartalas, kuriame galėtų vykti būtent toks projektas.“

REKLAMA

Pasakodamas apie iššūkius, su kuriais tenka susidurti motyvuojant daugiabučių gyventojus įgyvendinti renovaciją, pašnekovas pabrėžia, kad daugelį itin svarbu užtikrinti, kad socialiai pažeidžiamiems, į šildymo kompensaciją teisę turintiems asmenimis valstybė, kaip ir anksčiau, 100 proc. kompensuoja visas renovacijos išlaidas.

„Šiuo metu renovacijos finansavimo sąlygos jau yra aiškios – energinio efektyvumo priemonių įgyvendinimui teikiama 30 proc. valstybės parama, o renovacijos projekto parengimo, administravimo, techninės priežiūros išlaidoms – 100 proc. parama. Tikimės, kad pavyks šią informaciją kuo plačiau paskleisti ir ji sudomins daug šiauliečių“, – viliasi Šiaulių savivaldybės atstovas.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų