REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iki Vėlinių dar daugiau nei dvi savaitės, tačiau prekybininkai jau vilioja pirkėjus pigesnėmis kapų žvakutėmis. Kai kuriose parduotuvėse verslininkai šiomis dienomis žada net perpus mažesnes kainas.

Iki Vėlinių dar daugiau nei dvi savaitės, tačiau prekybininkai jau vilioja pirkėjus pigesnėmis kapų žvakutėmis. Kai kuriose parduotuvėse verslininkai šiomis dienomis žada net perpus mažesnes kainas.

REKLAMA

Tačiau pirkėjai skundžiasi - kad ir kokias patrauklias kainas siūlytų pardavėjai, žvakutės vis tiek kainuoja brangiai. Esą anksčiau galėdavę pastatyti ir ant kaimyno kapo, dabar žvakių įperka tik tiek, kiek yra mirusiųjų giminėje. Dvasininkai ragina nepasiduoti masinei pirkimo psichozei ir mirusiuosius pagerbti viena kita liepsnele, mintimis ir maldomis, o ne varžantis, ant kieno kapo bus daugiau žvakių.

Vilnietė Gražina tvarko tėvų kapus. Sako, tai dar ne ruošimasis Vėlinėms. Šiandien tėčio gimtadienis, dėl to nuo ryto ji čia. Bet jau po kelių dienų moteris ketina užsukti į prekybos centrą žvakučių mirusiųjų pagerbimo šventei. Vos joms pasirodžius ant prekystalio pirkti neskubėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Gražina nesureikšmina, kiek žvakučių ant kapo. Kiekvienas iš jų giminės per Vėlines atsineša po kelias. Tad susidaro nemažai. Sako ir patiems būna kur kas jaukiau, kai liepsnelių ant artimųjų kapų daugiau. Jų daugiau norėtų ir į parduotuvę nusipirkti žvakių atėjusi Irena. Tačiau moteris pastebi – mirusiųjų daug, tad perkant jau kiekvienam po vieną – susidaro nemenka suma. O žvakės – nepigios.

REKLAMA

Kitiems ir per akcijas žvakės – brangu.

Prekybininkai nesutinka. Sako, pastaraisiais metais žvakės nebrango. O per akcijas, kurios šiomis dienomis prasidėjusios kone visose parduotuvėse, jos dar ir nupiginamos iki tiek, kad esą įpirkti gali kiekvienas. Pavyzdžiui, kai kur, kaip aiškina pardavėjai, jos kainuoja nuo trylikos centų už žvakutę. Ir žvakių yra per pusšimtį rūšių.

Akcijomis verslininkai pirkėjus vilioja palaipsniui – kainas tirpindami kone kas savaitę. Mat pastebima, kad pastaraisiais metais žmonės į prekybos centrus žvakučių ir kitų kapų prekių vis tiek užsuka tik paskutinę minutę. Anksčiau buvo kitaip.

REKLAMA
REKLAMA

Skaičiuojama, kad kai kuriuose prekybos centruose kasmet spalį ir lapkritį žvakių parduodama apie milijoną. Tačiau dvasininkai sako, esą žmonės turėtų ne į žvakių kiekius kreipti dėmesį. Ne tai svarbiausia, esą net ir tie, kurie neišgali nusipirkti nė vienos žvakutės, kaip sako kunigas Doveika, nėra prastesni už tuos, kas ant kapo uždega kone metro žvakes, siekdami, kad jas visi pastebėtų.

Dvasininkui pritaria ir kapų prižiūrėtojai.

Dvasininkas sako esą nieko nenutiks, jeigu mirusiuosius aplankysime gerokai anksčiau arba vėliau, o ne per pačias Vėlines.

Svarbiausia, kaip sako kunigas Doveika, bent kartą metuose – per Vėlines prisiminti tuos, kurie liko jau tik atmintyje ir širdyje. Ir nesvarbu, prie kapo, ar namuose uždegus žvakę.

Plačiau apie tai TV3 reportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų