REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos banko organizuotoje konferencijoje finansų ministras bei socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėjas sutarė – Lietuvą iš Europos Sąjungos dugno pagal pajamų nelygybę ištrauktų pensijų didinimas.

Lietuvos banko organizuotoje konferencijoje finansų ministras bei socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėjas sutarė – Lietuvą iš Europos Sąjungos dugno pagal pajamų nelygybę ištrauktų pensijų didinimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pajamų nelygybė ir atotrūkis, netolygus pajamų pasiskirstymas visuomenėje kelia ir turtinę nelygybę, ir galimybių nelygybę. Tikrai esame neapavydėtinoje vietoje pagal pajamų nelygybę ES šalyse – šalia Bulgarijos ir Rumunijos. Situaciją reikia taisyti“, - sako finansų ministras Vilius Šapoka.

REKLAMA

Žvelgdami į statistiką ekspertai išskyrė, kad greičiausiai keliais procentiniais punktais iš apačios mus pakeltų pensijų didinimas, mažesne dalimi padėtų socialinių išmokų didinimas.

Socialinės pašalpos apie dešimtmetį buvo užšaldytos

Finansų ministras teigia, kad per penkerius metus skurdas nesumažėjo, o išaugo, tai – blogiausia žinia. Jis vardija, kad labiausiai skursta vieniši asmenys, vieniši asmenys su vaikais bei šeimos turinčius tris ir daugiau vaikų. Dėl to norima pagrindines priemones mažinant skurdą nukreipti būtent į tokius asmenis.

REKLAMA
REKLAMA

„Jei eitume gilyn ir pasižiūrėtume į 2016 m., tiek neapmokestinamųjų pajamų dydžio (NPD) didinimas, tiek pensijų didinimas, tiek socialinių išmokų peržiūrėjimas, kokį poveikį turėjo? Pensijos sudarė to poveikio beveik pusę, o kitą tiesioginiai mokesčiai iš esmės dėl NPD. Neigiamą poveikį mažiausias pajamas gaunantiesiems darė testuojamos išmokos. Tai reiškia, kad socialinės šalpos apie dešimtmetį buvo užšaldytos, skurdžiausiems jos nebuvo indeksuojamos ir jie skurdo vis labiau ir vis į gylį. Apie tiesioginį mokesčių poveikį kalbant, jis buvo daug mažesnis nei kitose pajamų grupėse, nes žmonių pajamos nedidelės, yra papildomas NPD ir tai sudėjus išeina, kad žmonės negali išnaudoti mokesčių sistemos ir pasinaudoti NPD teikiama nauda, nes jų pajamos per mažos“, - kalbėjo finansų ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, keliais procentiniais punktais pajamų nelygybė sumažėtų įvykdžius paruošas priemones kitiems metams, nes itin didžiulę įtaką statistikai apie pajamų nelygybę turi pensijos.

„Jei paskaičiuotume, kiek eurų pensijos padidės dėl nuo kitų metų prasidėsiančio indeksavimo, tai pensijų augimas sudaro virš 60 eurų. Taip pat skurdo mažėjimui įtakos turės ir NPD didinimas“, - teigė jis.

Finansų ministras įvardija, kad pasiūlytos priemonės - NPD didinimas, vaiko pinigai, pensijų indeksavimas – situaciją gerins.

REKLAMA

R. Lazutka: pajamų nelygybę reikšmingiausiai mažina didinamos pensijos

Socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėjas, ekonomistas Romas Lazutka kalbėdamas nurodė, kad Lietuvai būdinga, jog daugiausiai uždirbantieji pagal pajamas labai atsiplėšę nuo kitų. Tačiau pajamų nelygybę reikšmingiausiai sumažintų didinamos pensijos, atsižvelgiant ir į tai, kad pensininkų skaičius reikšmingas.

Pasak jo, pajamų, turto ir socialiniai mokesčiai pajamų nelygybei yra daug mažiau reikšmingi. Romas Lazutka taip pat atkreipė dėmesį, kad dideli pajamų skirtumai rodo ir dideles perskirstymo galimybes.

REKLAMA

„10 proc. Lietuvos gyventojų tenka vos 2 proc. visų pajamų, 10 proc. turtingiausiųjų – 28 proc. Tai rodo dideles perskirstymo galimybes. Vien kovos su skurdu priemonės nepakankamos nelygybei mažinti, nes jos veikia tik vieną nelygybės pusę – mažina skurdžiausiųjų atotrūkį nuo vidutiniokų, bet nemažina atotrūkio tarp vidutiniokų ir labai turtingų. Be to, mažai perskirstant pačių turtingiausiųjų pajamas, nepakanka išteklių ir skurstantiems žmonėms remti“, - cituojamas R. Lazutka.

Remdamasis tyrimais jis prideda, kad įvairiais gyvenimo laikotarpiais žmogus jaučia skirtingą paramą iš valstybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Skiriasi, kiek tu sumoki ir kiek gauni iš valstybės. Vidutiniame gyvenimo etape gaunama nedaug, daugiau gaunama, kai vaikas iki 2 metų yra ir senatvėje, kai mokamos pensijos. Socialinių išmokų poveikis priklauso nuo to, kiek orientuota į skurdžiausiai gyvenančius ir, kiek tų lėšų skiriama“, - kalbėjo jis.

V. Šapoka prideda, kad jau kitą savaitę pamatysime, kad kitų metų biudžete daugiausia lėšų numatyta skirti skurdo mažinimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų