REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar žinote, kuriai klasei pagal gaunamas pajamas priklausote? Skurdžių, vidutiniokų ar turtuolių? Ekonomistai atliko naują tyrimą ir paaiškėjo - gyvenate neblogai, jeigu uždirbate bent 800 eurų „į rankas“.

Ar žinote, kuriai klasei pagal gaunamas pajamas priklausote? Skurdžių, vidutiniokų ar turtuolių? Ekonomistai atliko naują tyrimą ir paaiškėjo - gyvenate neblogai, jeigu uždirbate bent 800 eurų „į rankas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tyrimas atskleidė ir blogą žinią visai Lietuvai – „vidutiniokų“ normalioje šalyje turėtų būti daugiausia, tačiau jų dabar yra netgi mažiau nei balansuojančių ties skurdo riba.

REKLAMA

Sostinėje vidurdienis, savaitės vidurys. Turbūt viena paskutinių saulėtų ir dar gan šiltų dienų, tad žmonės pietų pertrauką dar skuba išnaudoti prie kavinių staliukų. Tiesa, tai išgali ne visi.

Jei uždirbate nuo 800 iki 2100 eurų

Dienos pietūs kavinėse kainuoja arti penkių eurų ar net daugiau, didesnis puodelis kavos – nuo dviejų eurų. Tie, kurie uždirba minimumą, turbūt sakytų, kad minta išvis trupiniais, o pietūs Vilniuje jiems būtų didžiulė prabanga. Visgi net ir šie, maistą kavinėse sau leidžiantys žmonės dažnai nežino, ar gali save priskirti viduriniajai klasei. Klausiame praeivių, kiek reikia uždirbti, kad būtum „vidutiniokas“?

REKLAMA
REKLAMA

„Danske Bank“ ekonomistai suskaičiavo ir skelbia: priklausote viduriniajai klasei, jeigu gyvendamas vienas „į rankas“ uždirbate nuo 800 iki 2100 eurų. Dviejų asmenų šeimai minimali riba jau perkopia tūkstantį eurų. O keturių asmenų vidutinių pajamų šeimoje vienam asmeniui turėtų tekti bent 1600 eurų. Pasak ekonomistų, būtent tokios sumos leidžia žmogui patenkinti būtinus poreikius.

Visgi kiti ekonomistai pabrėžia, kad labai svarbu, kur žmogus gyvena. Vilniuje minimali vidurinei klasei priklausančio žmogaus alga esą turėtų siekti ir pusantro tūkstančio eurų. Ir poreikiai įvardijami didesni.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai žinodami žmonės emigruoja 

Turbūt naivu manyti, kad apie piniginės svorį negalvoja ir tuos 800 eurų uždirbantieji. Tačiau naujausias tyrimas atskleidžia ir labai liūdną tiesą. Ne tik eurus, bet ir centus Lietuvoje kasdien skaičiuoja daugiau kaip pusė gyventojų. Pasirodo, viduriniajai klasei priklauso vos 36 procentai tautiečių, ir čia nuo lyderiaujančių skandinavų atsiliekame dvigubai, o lenkiame tik Rumuniją ir Bulgariją. Daugiausiai lietuvių, kone pusė milijono, balansuoja ties skurdo riba, o realiai skursta penktadalis. Tai žinodami žmonės emigruoja ir neketina sugrįžti.

REKLAMA

Ekspertai pabrėžia, kad valdžia visgi privalo pasirūpinti vidurine klase pirmiausia gerindama sąlygas smulkiajam verslui, kad žmonės galėtų dirbti ir užsidirbti. Tačiau premjeras atkerta, kad pirmiausia reikia penktadalį Lietuvos traukti iš skurdo.

Stipri ir didelė vidurinioji klasė dar vadinama „ekonomikos stuburu“. Turintieji daugiau pinigų šalyje užtikrina stabilią paklausą, o tai leidžia ekonomikai augti.

Išsamiau žiūrėkite TV3 reportaže:

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų