REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo rugsėjo 1-osios Lietuvoje, taip pat visoje Europos Sąjungoje, galima pardavinėti tik tuos dulkių siurblius, kurių variklių galia mažesnė nei 900 W. Buitinės technikos gamintojai sako, kad ne dulkių siurblio galingumas lemia valymo kokybę, todėl siurblius reikėtų rinktis atsižvelgiant į kitus įrenginio parametrus.

Nuo rugsėjo 1-osios Lietuvoje, taip pat visoje Europos Sąjungoje, galima pardavinėti tik tuos dulkių siurblius, kurių variklių galia mažesnė nei 900 W. Buitinės technikos gamintojai sako, kad ne dulkių siurblio galingumas lemia valymo kokybę, todėl siurblius reikėtų rinktis atsižvelgiant į kitus įrenginio parametrus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kaip ir su automobiliais, taip ir su dulkių siurbliais – svarbu ne variklio tūris, o efektyvumas, todėl negalime dėti lygybės ženklo tarp valymo kokybė ir įrenginio elektros sąnaudų. Renkantis naują prietaisą, visų pirmą reikia įvertinti, ar su juo pavyks greitai ir patogiai išvalyti namus“, – sako vieno didžiausių pasaulyje buitinės technikos gamintojų „Electrolux“ atstovas Laurynas Skruibis ir pataria, į ką atkreipti dėmesį, renkantis siurblį.

REKLAMA

Penki kriterijai, lemiantys siurbimo kokybę

Pasak L. Skruibio, yra penki pagrindiniai kriterijai, kurie lemia, ar siurblys tinkamai atliks savo funkciją. Juos galima rasti siurblio etiketėje, kuriomis pažymėtas kiekvienas parduotuvių lentynose esantis dulkių siurblys. Čia aprašyta kaip gerai siurblys valys kietą dangą, kilimus, koks yra išpučiamo oro filtravimas, dirbančio siurblio garso lygis ir jo metinės energijos sąnaudos.

„Kietų grindų ir kilimų valymo klasės žymimos raidėmis nuo A iki G. Aukščiausia išvalymo kokybės klasė žymima raide A, o žemiausia – G. A klasės dulkių siurbliai tą patį rezultatą tvarkant namus leidžia pasiekti 3-4 kartus greičiau nei F klasės. Atkreipčiau dėmesį, kad Lietuvoje vyrauja kietos grindys, todėl lietuviams aktualiausias būtent šis parametras“, – teigia ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA

Siurblio etiketėje galima rasti ir oro filtravimo kokybės žymėjimą – kaip ir išvalymo kokybė, jis nurodomas raidėmis nuo A iki G. A klasės siurbliai turi veiksmingiausius filtrus, todėl į aplinką patenka mažiausias dulkių kiekis.

„Ketvirtas kriterijus – darbinis siurblio garso lygis. Vis daugiau žmonių gyvena daugiabučiuose ir tame pačiame kambaryje vienu metu keli žmonės vykdo skirtingas veiklas, tad su garsu tiesiogiai susijusi tiek jų, tiek kaimynų gyvenimo kokybė. Siurblio etiketėje nurodoma, kokį triukšmą decibelais skleidžia dirbantis siurblys – kuo decibelų mažiau, tuo siurblys veikia tyliau. Tai ypač svarbu tėvams, turintiems mažų vaikų“, – sako „Electrolux“ atstovas. Dar vieni skaičiai, kuriuos galima rasti etiketėje – metinis elektros energijos suvartojimas. Kuo mažesnės sąnaudos, tuo įrenginys yra taupesnis ir kiekvienas siurbimas bus ekonomiškesnis, lyginant su daugiau energijos vartojančiais siurbliais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galios mažinimas – pasiteisinusi tendencija

„Electrolux“ atstovas pabrėžia, kad dulkių siurblių galingumo mažėjimas – stabili ir kryptinga tendencija.

„Prieš kurį laiką prekiavome siurbliais, kurių variklių galia siekė net iki 2200 W, ir tai buvo norma, o valymo kokybės ar oro filtravimo efektyvumo niekas nežinojo. Vėliau rinkoje esančių siurblių galingumas buvo sumažintas iki 1600 W. Reikėjo laiko, kad vartotojai priprastų prie taupesnės, bet efektyvesnės technikos, tačiau pasirodė, kad tokie siurbliai valo net geriau, nei galingesni. Pabandę vartotojai suprato, kad galingumas neturi įtakos valymo kokybei. Šįkart variklių galia mažinama kone perpus, bet siurbliai valys taip pat gerai, kaip ir galingesni“, – sako L. Skruibis.

REKLAMA

Primename, kad pagal Europos Sąjungos reikalavimus nuo rugsėjo 1-osios prekyboje neliko galingesnių nei 900 W siurblių. Tai daroma siekiant padidinti energijos naudojimo efektyvumą bei įgyvendinti ekologinio projektavimo reikalavimus, kuriais siekiama sumažinti neigiamą poveikį aplinkai per visą produkto gyvavimo ciklą.

Naujieji reikalavimai nebus taikomi šlapiojo valymo dulkių siurbliams, šlapiojo ir sausojo valymo dulkių siurbliams, baterijomis varomiems dulkių siurbliams, automatiniams dulkių siurbliams (robotams), pramoniniams dulkių siurbliams arba centrinėms dulkių siurbimo sistemoms, grindų blizgintuvams, lauko dulkių siurbliams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų