REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujoji vaisių, daržovių ir pieno vartojimo skatinimo Europos Sąjungos šalių mokyklose programa bus parengta rugpjūčio 1 d. ir visoje Sąjungoje ją bus galima pradėti vykdyti nuo pirmosios 2017–2018 mokslo metų dienos, pirmadienį pranešė Europos Komisija.

Naujoji vaisių, daržovių ir pieno vartojimo skatinimo Europos Sąjungos šalių mokyklose programa bus parengta rugpjūčio 1 d. ir visoje Sąjungoje ją bus galima pradėti vykdyti nuo pirmosios 2017–2018 mokslo metų dienos, pirmadienį pranešė Europos Komisija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal šią programą, kurios tikslas – skatinti vaikų sveikos mitybos įpročius, bus dalijami vaisiai, daržovės ir pieno produktai, taip pat bus vykdomos specialios edukacinės programos – vaikai bus mokomi, kaip svarbu tinkamai maitintis, bus aiškinama, kaip gaminamas maistas.

REKLAMA

Į šią programą sujungiami ir optimizuojami esami projektai, kuriuos vykdant pernai pasiekta daugiau kaip 20 mln. vaikų. Nors dalyvauti neprivaloma, visos 28 valstybės narės nurodė dalyvausiančios iniciatyvoje 2017–2018 mokslo metais.

„Man labai malonu, kad rytoj bus pradėta vykdyti naujoji mokyklų programa. Ši programa – vertinga parama milijonams Europos moksleivių ir tūkstančiams kiekvienos valstybės narės ūkininkų. Pastaraisiais metais tokia parama ūkininkams buvo itin svarbi, o padidinus finansavimą ji taps dar vertingesnė. Be to, naujoji programa atitinka mano paprastinimo prioritetą, nes sujungiamos ankstesnės pieno ir daržovių vartojimo skatinimo mokyklose programos. Galiausiai džiaugiuosi kartu su Komisijos nariais V. Andriukaičiu ir T. Navracsicsiumi dalyvaudamas sveikos gyvensenos skatinimo iniciatyvoje ir esu įsitikinęs, kad šiai programai joje tenka svarbus vaidmuo“, – sakė už žemės ūkį ir kaimo plėtrą atsakingas Komisijos narys Philas Hoganas.

REKLAMA
REKLAMA

Moksleiviams visų pirma bus skiriami švieži vaisiai, daržovės ir geriamasis pienas. Dalinti galima ir perdirbtus produktus, kaip antai sriubą, vaisių kompotus, sultis, jogurtus ir sūrį, jei tokį pasirinkimą patvirtina nacionalinės sveikatos apsaugos institucijos. Į juos neturi būti pridėta cukraus, druskos ir riebalų, nebent ribotą jų kiekį leistų naudoti nacionalinės sveikatos apsaugos institucijos.

Valstybės narės gali spręsti, kaip būtent įgyvendinti programą, pvz., įtraukti teminių švietimo priemonių arba kitų žemės ūkio produktų, taip pat jos turi galimybę neapsiriboti ES pagalba ir papildyti programos finansavimą nacionaline pagalba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Produktai parenkami atsižvelgiant į sveikatos ir aplinkosaugos aspektus, sezoniškumą, įvairovę ir prieinamumą, pirmenybę teikiant ES produkcijai. Valstybės narės gali skatinti pirkti vietos arba regiono produktus, vartoti ekologiškus produktus, naudoti trumpas tiekimo grandines, daryti teigiamą poveikį aplinkai, taikyti žemės ūkio kokybės sistemas.

Iš 2017–2018 mokslo metams paskirto 250 mln. eurų ES finansavimo maždaug 150 mln. eurų bus skiriama vaisiams ir daržovėms, o apie 100 mln. eurų – pienui.

Naujoji mokyklų programa yra Komisijos nario Ph. Hogano paprastinimo darbotvarkės dalis. Tai galimybė efektyviau ir sąveikiau įgyvendinti naująją programą bei papildyti kitas sveikatos ir švietimo politikos krypčių priemones.

REKLAMA

Nuo 2017 m. rugpjūčio 1 d. dvi esamos programos – vaisių ir daržovių vartojimo skatinimo mokyklose programa ir pieno vartojimo skatinimo mokyklose programa – bus sujungtos į vieną teisinę sistemą. Naujosiomis taisyklėmis siekiama didesnio efektyvumo, tikslingesnės paramos ir geresnio švietimo.

Dabartinėje vaisių ir daržovių vartojimo skatinimo programoje dalyvauja 24 valstybės narės, o pieno vartojimo skatinimo programoje – 28 valstybės narės. Pernai pieno vartojimo skatinimo programa pasinaudojo apie 20 mln. vaikų, o vaisių ir daržovių vartojimo skatinimo programa – apie 11,7 mln. vaikų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų