REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neseniai „Sodra“ pradėjo siuntinėti „vyšninius vokelius“, kurie gyventojus informuoja apie jų sukauptą stažą. Šie pradžiugina tikrai ne kiekvieną.

Neseniai „Sodra“ pradėjo siuntinėti „vyšninius vokelius“, kurie gyventojus informuoja apie jų sukauptą stažą. Šie pradžiugina tikrai ne kiekvieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Štai skaitytojas Edgaras (pavardė redakcijai žinoma) pasidalino savo mamos istorija.

Moteris dirba vienoje Telšių siuvykloje technologe. Uždirba minimalią mėnesio algą, per metus nė karto neėmė biuletenio. Tačiau vieną mėnesį moteriai vietoj numatytos minimalios algos (380 Eur) buvo pervesta 3 centais mažiau. Manyta, kad stažas vis tiek bus užskaitytas.

REKLAMA

„Tai istorija, kaip „Sodra“ žlugdo žmones. Nes mano mama gavo laišką, kad ji pernai tėra išdirbusi 11 mėn. Nors ji dirbo visus metus. „Sodra“ jai nubraukė vieną mėnesį dėl 3 centų.

Matyt buhalterės klaida, kad mažiau pervesta, bet juk viskas yra apvalinama į didžiąją pusę. O „Sodra“ dėl tų 3 centų žmogui nubraukė visą mėnesį darbo. Ir taip gadina darbo stažą“, – naujienų portalui tv3.lt rašė vaikinas.

REKLAMA
REKLAMA

„Sodra“: „Vyšninio voko“ sistemą reikia tobulinti

„Sodros“ atstovas spaudai Rytas Stalnionis išplatintame komentare teigė, kad šis pavyzdys rodo, jog dar reikia dirbti ir tobulinti „Vyšninio voko“ atrankos sistemą. Tačiau problema išspręsta gali būti tik kitais metais.

„Pripažįstame ir atsiprašome už nesusipratimą: tokių laiškų, kur skirtumas yra ypač mažas, žmonės gauti neturėjo. Tačiau žmogus taip pat gavo labai svarbią informaciją apie visą savo sukauptą stažą bei apie tai, kaip jis skaičiuojamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laiške, siekiant informaciją pateikti paprastai ir aiškiai, sukauptas stažas yra suapvalintas, ir dėl trijų centų žmogus neprarado viso mėnesio. Tikslų stažą visada galima sužinoti prisijungus prie asmeninės „Sodros“ paskyros gyventojams. Iš kitos pusės, skubame nuraminti: šis skirtumais žmogaus pensijos dydžiui praktiškai neturės įtakos, jei bus sukauptas reikiamas stažas“, – teigia „Sodros“ atstovas.

Nurodoma ir dar viena išeitis: jei nepriemoka yra atsiradusi dėl klaidos, yra numatyta galimybė darbdaviui pateikti patikslintą SAM pranešimą apie žmogaus draudžiamąsias pajamas „Sodrai“ ir stažas pensijai bus perskaičiuotas.

„Norime dar kartą priminti, kad „Sodra“ iniciatyva „Vyšninis vokas“ siekia priminti žmonėms, kaip skaičiuojamas stažas pensijai. Jau daugiau nei 20 metų galioja įstatyme įtvirtinta nuostata, kad stažas skaičiuojamas ne pagal pradirbtą laiką (ar „etatą“), o pagal gautas pajamas ir nuo jų sumokėtas valstybinio socialinio draudimo įmokas. Tačiau didelė dalis visuomenės stažą vis dar skaičiuoja neteisingai, todėl dažnai neįvertina, kiek jo yra sukaupę. Spręsdami šią situaciją ir ateityje kartosime iniciatyvą „Vyšninis vokas“, informuosime žmones apie socialinio draudimo sistemą bei skatinsime ja domėtis“, – sako R. Stalnionis.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų