REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiaušinius esame įpratę marginti įvairiausiomis spalvomis per „Velykas“. Tačiau turbūt retas, kuris tikisi, vasarą iš parduotuvės nusipirkęs kiaušinius rudu lukštu, juos nuplovęs pamatyti baltus. Specialistas tikina, toks atvejis tikra retas.

Kiaušinius esame įpratę marginti įvairiausiomis spalvomis per „Velykas“. Tačiau turbūt retas, kuris tikisi, vasarą iš parduotuvės nusipirkęs kiaušinius rudu lukštu, juos nuplovęs pamatyti baltus. Specialistas tikina, toks atvejis tikra retas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neįprasta situacija socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalino vilnietis Raimundas Darafėjus. Nors ant dėžutės nurodytas galiojimo laikas dar nebuvo pasibaigęs, nusipirkti kiaušiniai sukėlė įtarimą, kai pradėjo keisti spalvą.

REKLAMA

„Taigi, nusprendėm nusipirkti kiaušinių iš Lidlo, kuris užtikrina šviežumą ir kokybę. Kaip visada kiaušinius pamirkėme acto ir sodos tirpale ir gavome tokį rezultatą. Velykos kaip ir pasibaigė, bet Lidlas vis dar pardavinėja dažytus kiaušinius (pirmą kartą matėm tokius kiaušinius)“, – rašė vaikinas.

Naujienų portalas tv3.lt susisiekė su Raimundu. Jis teigė, kad į parduotuvę buvo nesikreipta, nes pagal galiojimo laiką kiaušiniai buvo švieži. Tačiau vėliau įtarimų sukėlė ir jų vidus.

REKLAMA
REKLAMA

„Tikėjomės, jog kiaušiniai bent iš vidaus bus normalūs, tačiau išvirus ir nulupus, pačiu kiaušinių spalva buvo parudavusi“, – sakė jis.

Kalta šarmų reakcija

Prekybos tinklo „Lidl Lietuva“ atstovė Valerija Lebedeva pirmiausia skuba patikinti, kad jų parduotuvėse parduodami kiaušiniai atitinka visus maisto kokybės reikalavimus ir yra saugūs vartoti. Tad tokia situacija susidarė dėl maisto apdorojimo būdo.

„Apgailestaujame dėl šios pirkėjo patirties. Tačiau, kaip teigiama pateikto įrašo aprašyme, kiaušinius jis išmirkė acto rūgštyje ir sodos tirpale. Sumaišius actą su soda vyksta rūgščių ir šarmų reakcija. Jos metu natūralus lukšto pigmentas yra suardomas ir jo spalva išblunka. Tokia reakcija neigiamai paveikia ir lukšto struktūrą, nes suyra jame esantis kalcis. Tad, apdorojant maisto produktus prieš vartojimą, siūlome pasitelkti tikslingus bei saugius būdus“, – nurodė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Specialistas: gali būti kaltas lesalas arba genai

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausiasis veterinarijos gydytojas–valstybinis veterinarijos inspektorius Jonas Stanius pažiūrėjęs vaizdo įrašą teigia, kad toks atvejis tikrai yra nedažnas. Per metus tik apie porą kartų gauna kreipimusis, kuomet panaudojus aktyvias medžiagas kaip actas ar soda, kiaušinio dažo sluoksnis atšokinėja arba kiaušinis lieka dėmėtas. Jis nusistebi, kad šiuo atveju kiaušinio dažas beveik visiškai nusitrina.

REKLAMA

Vis dėlto, specialistas turi paaiškinimą. Kiaušinio lukštas priklauso nuo pačios vištos.

„Kiaušinių lukštas formuojantis yra nudažomas vištos organizme. Pradžioje būna baltas, o einant kiaušintakiu apdengiamas dažo sluoksniu. Įtaką gali padaryti vištoms duodami lesalai, genetinis vištos polinkis, galbūt intensyvus dėjimo laikotarpis. Pats kiaušinio vidus dėl to neturėtų būti pakitęs.

Pas mus yra pasitaikę, kad ir mūsų paukštynų vištos padėjo tokius kiaušinius, kuomet per Velykas dažant, tas pigmento sluoksnis paveiktas acto ar sodos, nusitrynė.

REKLAMA

Šiuo atveju suprantu, kad šie kiaušiniai atvežti iš Latvijos „Baltikom“ paukštyno. Jis yra gana pažangus ir gali būti, kad intensyvus vištų auginimas turi tokį poveikį. Bet gali būti ir dėl to, kad vištos kažkokių medžiagų negauna“, – komentuoja J. Stanius.

Vis dėlto jis pabrėžia, kad svarbiausia yra koks kiaušinio turinys. Specialistas duoda kelis patarimus, kaip patikrinti, ar kiaušinis šviežias.

„Kiaušinio šviežumą geriausia įvertinti žaliame stovyje. Jei kiaušinis šviežias, iki 28 dienų, išlaiko labai ryškią formą. Geriausia ją patikrinti sukūlus kiaušinį baltoje lėkštutėje. Išpylus trynys išlaiko formą, o baltymas irgi standžios konsistencijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat galima tirti, ar nėra oro tarpas didelis. Jei kiaušinis šviežias, o jo turinys yra standus, įdėjus į stiklinį indą jis turi grimzti į dugną ir visai nesikelti. Jei nešviežias, prabuvęs daugiau nei 28 d., kiaušinio bukasis galas bus užpildytas oro tarpu, kiaušiniui būnant ilgesnį tarpsnį oro tarpas padidėja, nes kiaušinio lukštas turi poras ir kiaušinio turinys garuoja. Tada senesnis kiaušinis smailiuoju galu nugrims, o bukasis galas kelsis. Kai yra normalus kiaušinis, jis gulasi ant šono. Kuo senesnis, tuo jis labiau eina į vertikalią padėtį“, – pataria jis.

REKLAMA

Ar kiaušinis šviežias, gali išduoti ir pašalinis kvapas. Pašnekovas pasakoja, kad kartais pervirus vyresnio amžiaus kiaušinį, susiformuoja pažaliavimo sluoksnį.

„Bet tai irgi natūralu dalykas, kadangi yra sieros ir pervirus kiaušinį to gali atsirasti. Bet jei po lukštu atsiranda parudavimo, galima įtarti, kad senesni. Tačiau gali būti ir senesni, bet gali būti ir nuo dažo. Kadangi jis nestabilus, per poras ir į vidų gali patekti dažas“, – nurodo specialistas.

J. Staniaus teigimu, pats geriausias kiaušinis yra savaitės senumo. Po to jo maistinė vertė mažėja. Visgi kiaušinio iki 28 dienų nelaikome sugedusiu, tačiau jo geriausios savybės išsilaiko būtent iki šios trukmės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų