REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Renovacijos finansavimas yra vienas svarbiausių klausimų apie daugiabučio atnaujinimą (modernizaciją) svarstantiems gyventojams. Žmonėms aktuali ne tik bendra renovacijos suma, bet ir paskolos bei reikalingo įnašo dydis, paskolos grąžinimo trukmė. Visgi daugiabučių namų renovacijos programa ir jos suteikiamos sąlygos laikomos viena didžiausių paskatų priimant sprendimą dėl renovacijos.

Renovacijos finansavimas yra vienas svarbiausių klausimų apie daugiabučio atnaujinimą (modernizaciją) svarstantiems gyventojams. Žmonėms aktuali ne tik bendra renovacijos suma, bet ir paskolos bei reikalingo įnašo dydis, paskolos grąžinimo trukmė. Visgi daugiabučių namų renovacijos programa ir jos suteikiamos sąlygos laikomos viena didžiausių paskatų priimant sprendimą dėl renovacijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Domisi renovacijos kaina

„Tik maža žmonių dalis iš savo kišenės būtų pajėgūs sumokėti visą butui tenkančią daugiabučio namo atnaujinimo renovacijos kainą. Daugiabučių namų renovacijos programa, apimanti paramą, lengvatas ir kredito gavimą, yra vienintelė galimybė, nes, net ir neturėdami didelių santaupų, gyventojai gali pasiskolinti 20 metų laikotarpiui su valstybės garantija. Jei renovacijos programa nevyktų, namai savarankiškai pajėgtų spręsti tik kritines situacijas, pavyzdžiui, lopyti kiaurą stogą“, – teigia Kaune daugiabučius administruojančios įmonės vadovas Valdemaras Taraškevičius.

REKLAMA

Pašnekovo teigimu, organizuojant susirinkimus su gyventojais, vienas pagrindinių klausimų – renovacijos kaina. „Pirminė idėja buvo tokia, kad renovacijos metu apšiltinamos sienos, o iš šildymo išlaidų sutaupyti pinigai tenka paskolai padengti. Tačiau pradėjus renovaciją skirtinguose namuose paaiškėjo, kad tvarkytinos ne tik sienos, bet ir griūvanti kanalizacija, kitos instaliacijos. Natūraliai, visapusiška modernizacija išaugina ir bendrą renovacijos kainą“, – aiškina V. Taraškevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Sumoka greičiau

Pasak V. Taraškevičiaus, įmonės darbo laikotarpiu nepasitaikė atvejų, kad namas negautų finansavimo dėl skolininkų. „Ši problema nėra labai pastebima, nes aktyvios bendrijos ir jų pirmininkai sugeba skolininkų klausimą išspręsti viduje. Jeigu name gyvena daug skolininkų, tai renovacijos procesas net nepradedamas“, – sako pašnekovas.

Sklandžiai renovacijai, taip pat finansiniams reikalams tvarkyti svarbi gerai organizuota bendrija, kuriai administratoriai padeda konsultacijomis. „Gerai besitvarkančios bendrijos jau yra pasikeitusios laiptinės langus, sutvarkiusios stogą ar atlikusios kitus jų galimybes atitinkančius darbus. Tuomet ir renovacija būna pigesnė, nes nebūtina visko keisti iš pagrindų“, – teigia V. Taraškevičius. Galutinė renovacijos kaina ir tenkantis paskolos dydis apskaičiuojamas patvirtinus įgyvendintą projektą ir padalijamas pagal turimo buto plotą. „Yra žmonių, kurie iškart padengia visą sumą arba sumoka per metus ar dvejus. Tokios procedūros visiems gerai žinomos, todėl nekyla problemų tiems, kurie nenori kas mėnesį mokėti visus 20 metų“, – sako įmonės direktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarbus gyventojų pritarimas

Šiuo metu lengvatinės paskolos daugiabučiams modernizuoti teikiamos 20 m. laikotarpiui. Šioms paskoloms taikomos 3 proc. fiksuotosios metinės palūkanos. Iki 2017 metų pabaigos gyventojai gali gauti 35 proc., o nuo 2018 metų – 30 proc. kompensavimą renovacijos rangos darbams padengti. Dokumentams (investicijų planui, statinio projektui, energetinio naudingumo sertifikatui ir kt.) paruošti galioja 50 proc. valstybės kompensacija.

„Svarstant, ar suteikti renovuojamam namui kreditą, atsižvelgiama į du kriterijus: kiek gyventojų pritaria namo modernizacijai ir kokie įsiskolinimai už komunalines bei kitas paslaugas“, – teigia Šiaulių banko Finansavimo paslaugų vystymo departamento direktorius Mindaugas Rudys.

REKLAMA

Pasak pašnekovo, kreditavimui suteikti svarbu, kad renovacijai pritartų ne mažiau kaip 60 proc. butų savininkų. „Šis reikalavimas turėtų būti prisimenamas nuo pirmųjų susitikimų su gyventojais. Svarbu užtikrinti kuo didesnį gyventojų pritarimą dar prieš kreipiantis dėl finansavimo“, – teigia M. Rudys.

Gyventojai paskolą pradeda grąžinti tik baigus renovaciją, o ne pasirašius kreditavimo sutartį. Taip pat, pasak pašnekovo, svarbu turėti omenyje, kad jeigu pastebimas atliktų darbų brokas, rangovams sumokama tik tuomet, kai netikslumai ar klaidos yra pašalinami. Tokiu atveju paskolą taip pat pradedama mokėti tik po galutinio projekto patvirtinimo.

„Jeigu, kreipiantis dėl finansavimo, pateikiami visi reikalingi dokumentai, daugiabutyje nėra skolininkų, o renovacijai pritaria reikiamas gyventojų skaičius, tuomet sprendimas dėl finansavimo priimamas labai greitai. Pavyzdžiui, Šiaulių bankas prašymus svarsto maždaug savaitę“, – pabrėžia M. Rudys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų