REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sklandžiam renovacijos procesui būtinas sklandus visų jame dalyvaujančių pusių komandinis darbas, pasitikėjimas ir geranoriškumas. Stiprinti bendradarbiavimą renovuojant daugiabučius skatinama ir per seminarus apie renovaciją, kurie vyksta visoje Lietuvoje.

Sklandžiam renovacijos procesui būtinas sklandus visų jame dalyvaujančių pusių komandinis darbas, pasitikėjimas ir geranoriškumas. Stiprinti bendradarbiavimą renovuojant daugiabučius skatinama ir per seminarus apie renovaciją, kurie vyksta visoje Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kodėl svarbus bendras darbas?

„Renovacijos metu itin svarbus bendras darbas ir sutarimas dėl trijų priežasčių. Pirma, gyventojai patiria mažiau nepatogumų, nes statybos darbai trunka trumpesnį laikotarpį. Antra, finansuotojai gyventojams priskaičiuoja mažiau palūkanų. Ir trečia – gerėja darbų, ypač atliekamų butuose, kokybė“, – įsitikinęs Kauno miesto savivaldybės administracijos Būsto valdymo skyriaus Administravimo ir renovacijos poskyrio vedėjas Kęstutis Miškinis.

REKLAMA

Pašnekovo manymu, vienas ryškiausių sklandaus bendradarbiavimo renovacijos metu pavyzdžių Kaune – Baltijos g. 47 daugiabučio modernizavimas. Šio namo butų savininkai, pasak K. Miškinio, 100 % pritarė namo modernizavimui, sklandžiai bendravo su statybininkais, padėjo spręsti iškilusias problemas.

Dar vienas pavyzdys – Draugystės g. 5D namo renovacija. „Šio namo modernizavimo statybos darbai buvo atlikti per 5 mėn. Gyventojai sklandžiai bendravo su rangovu, padėjo spręsti nesklandumus, kilusius su kitais gyventojais, trukdžiusiais patekti į savo butus. Taip pat gyventojai padėjo susitarti su buto savininku, kuris buvo įsirengęs grindinį šildymą ir nenorėjo įsileisti statybininkų, kad šie atliktų renovacijos darbus bute“, – sako K. Miškinis. Geruoju pavyzdžiu pašnekovas įvardija ir V. Krėvės pr. 115 A esančio 9-aukščio modernizaciją. Namo renovacijos darbai buvo atlikti per 6 mėn., įdiegti šilumos siurbliai, kitos privalomos modernizavimo priemonės.

REKLAMA
REKLAMA

Lemia kokybę ir trukmę

Sklandus bendras darbas renovacijos metu yra itin svarbus tarp techninio darbo projekto rengėjo, techninio prižiūrėtojo ir rangovo. Darnus visų šių dalyvių sutarimas yra svarbus siekiant maksimalios darbų kokybės. Svarbus ir bendradarbiavimas tarp butų bei kitų patalpų savininkų, administratoriaus ir rangovo – tai daugiausiai atsiliepia ir laikui, per kurį jis įgyvendinamas. Labai svarbu, kad savininkai netrukdytų statybininkams atlikti renovacijos darbus, noriai įsileistų į savo butus.

Padeda geriau suprasti renovaciją

Perprasti renovaciją, jos privalumus ir procedūras gyventojams, administratoriams ir visiems besidomintiems, padeda seminarų ciklas, kurį jau nebe pirmus metus inicijuoja Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Seminarų metu diskutuojama apie Daugiabučių modernizavimo programą, energinį efektyvumą, pasakojama apie teisinę renovacijos pusę, atsakoma į gyventojus neraminančius klausimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viena iš dažnų dilemų, su kuria susiduria apie renovaciją galvojantys vyresnio amžiaus žmonės, – paskolos išmokėjimas. „Jei aš ten už dešimt metų nebegyvensiu... o jeigu aš už dviejų metų mirsiu? Tai ypač vyresnio amžiaus žmonėms atrodo, kas čia bus po manęs. Jie labai bijo, kad anūkams neliktų kredito, palikti skolą“, – pasakoja seminarų lektorė, Vilniaus Gedimino technikos universiteto Pastatų energetikos katedros dėstytoja dr. Rūta Mikučionienė.

Ši ir kitos gyventojams aktualios, tačiau viešai retai aptarinėjamos temos gvildenamos ir seminarų metu, kurie keliauja per visą Lietuvą. Kovo 23 d. seminarai vyks Šakiuose, Kėdainiuose ir Jonavoje, o kovo 30 d. – Prienuose ir Birštone.

Daugiau informacijos apie seminarus bei jų žemėlapį galima rasti BETA tinklalapyje, adresu www.betalt.lt

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų