REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Birštonietis Virgaudas Bakšys vadina savo daugiabučio renovaciją išskirtiniu atveju. Prieš kelerius metus renovuotas nedidukas daugiabutis – vienas iš kelių namų Birštone, kurie buvo atnaujinti namo bendrijos, o ne savivaldybės iniciatyva. Jonavos „Liepų 100“ daugiabučio bendrija neslepia – jų daugiabutis – vienas inovatyviausių iš atnaujintų daugiabučių namų mieste. Mažesnių sąskaitų siekė dešimtmetį

Birštonietis Virgaudas Bakšys vadina savo daugiabučio renovaciją išskirtiniu atveju. Prieš kelerius metus renovuotas nedidukas daugiabutis – vienas iš kelių namų Birštone, kurie buvo atnaujinti namo bendrijos, o ne savivaldybės iniciatyva. Jonavos „Liepų 100“ daugiabučio bendrija neslepia – jų daugiabutis – vienas inovatyviausių iš atnaujintų daugiabučių namų mieste. Mažesnių sąskaitų siekė dešimtmetį

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sėkmingą 1984 m. Birštone pastatyto daugiabučio renovaciją šio namo gyventojų bendrijos pirmininkas V. Bakšys vadina vienu iš kelių žingsnių link mažesnių sąskaitų. „Pirmuosius žingsnius žengėme dar prieš renovacijos bangą, 2006 m. Pamenu, tuomet už dviejų kambarių buto (apie 50 kv. m) šildymą mokėdavau apie 400 litų. Kosminė sąskaita! Nusprendėme atsijungti nuo centrinio šildymo, įsirengėme individualų. Kiekviename bute atsirado po dujų katilą. Efektas buvo gana didelis. Sekantis žingsnis buvo langų keitimas – pasikeitėme juos visi kartu, bendru sutarimu. Vėliau beveik visi butai pasidarė remontą, apšiltinome namą iš vidaus. O po to, kaip juokauju, gyvenimas vis tik privertė pasidomėti renovacija – pradėjo trupėti raudonų plytų namo apdaila. Sienos buvo ne tik negražios ir praleidžiančios šilumą, bet ir vietomis tiesiog pavojingos. Namuką reikėjo skubiai gelbėti“, – pasakoja V. Bakšys.

REKLAMA

Savarankišką, draugišką namo bendruomenę nebuvo sunku įtikinti renovacijos nauda. „Nuo pat pradžių žinojome, kad turime du aiškius tikslus – išsaugoti namo fasadinę pusę ir dar labiau sumažinti šilumos sąskaitas. Iš pradžių nerimavo tik viena garbaus amžiaus gyventoja, tačiau turėdama teisę į kompensaciją už šildymą, gavo ir 100 proc. valstybės paramą renovacijai. Todėl galiausiai abejojančių nebuvo“, – pasakoja bendrijos pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA

„Kvėpuojančio“ namo sėkmės paslaptis

Kiek tolėliau nuo Jonavos miesto centro stovintį dailų penkiaaukštį iš kitų daugiabučių išskiria trys šilumos siurbliai ant stogo. Jau antrą žiemą po renovacijos su šia inovacija gyvenantis namas, kaip pripažįsta jo pirmininkė, gelbėjosi ne tik nuo didelių šildymo sąskaitų, bet ir pelėsio, kuris pradėjo pulti ne tik kampinius, bet ir vidurinius butus. Renovacijos dėka pavyko išspręsti abi rimtas problemas.

Bendrijos pirmininkė skaičiuoja, kad šildymo sutaupymas daugiabutyje – daugiau nei 40 proc. „Mūsų name tikrai nėra retenybė, kad už keturių kambarių butą gyventojai po renovacijos šildymo sezono metu moka 7 ar 11 eurų“, – sako daugiabučio Jonavoje bendrijos pirmininkė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kolektorinė šildymo sistema, vėdinamas fasadas ir rekuperacinė sistema, kurios dalimi ir yra šildymo siurbliai, leidžiantys pasišildyti butams vandenį gyvatukui, kainavo nemažai, tačiau bendrija drąsiai investavo į pažangią renovaciją. „Galbūt dėl to, kad dauguma gyventojų – gana jauno amžiaus, visi pasisako už naujoves ir geresnę gyvenimo kokybę. Kol kas esame vienintelis toks namas Jonavoje, tačiau ryžtis rimtai renovacijai nebuvo baisu“, – sako pašnekovė.

Renovaciją vertina devynetu

Kalbėdamas apie renovacijos procesą, statybas išmanantis Virgaudas Bakšys įvertina savo daugiabučio renovaciją 9 balais iš 10-ies. „Žinodamas darbų apimtis ir sudėtingumą galiu pasidžiaugti, kad darbai buvo įgyvendinti puikiai. Renovacijos darbai truko apie 8 mėnesius. Su rangovais sutarėme neblogai, renovacijos darbų kokybę aktyviai prižiūrėjau ne tik aš, bet ir kaimynai. Dažnai sulaukdavau jų skambučių – prašydavo užmesti akį į kokį nors darbą, kuris jiems kėlė abejonių. Taip pat tikrinome, ar darbai vykdomi pagal Statybų reglamentą, ar medžiagos – tinkamai sertifikuotos, ar tokio gamintojo, koks buvo nurodytas investicijų plane. Žodžiu, prižiūrėjome darbus iš esmės ir pasiekėme gerą rezultatą“, – dėsto V. Bakšys.

REKLAMA

Skaičiuodamas, kiek pavyko sutaupyti po renovacijos, pašnekovas sako, kad dabar visi mokesčiai už 2 kambarių butą siekia apie 40 eurų žiemos metu: „Į šitą sumą įeina ne tik šildymas, bet ir karštas vanduo, gyvatukas, dujos maisto ruošimui ir t. t. Sakyčiau, kad suma tikrai nėra didelė“.

Sėkmė priklauso ir nuo kaimynų

Bendrijos pirmininkas išduoda, kad planuodami renovaciją, gyventojai svarstė ir apie atsinaujinančių energijos šaltinių įsirengimą. „Jeigu namas būtų didesnis ir prijungtas prie centrinio šildymo, toks sprendimas būtų optimalus. Tačiau mūsų atveju jis ekonomiškai nepagrįstas, investicijos labai ilgai neatsipirktų. O štai didesniems namams tikrai rekomenduočiau saulės kolektorius ar panašią priemonę“, – sako V. Bakšys.

REKLAMA

Šiuo metu jo vadovaujamos bendrijos planuose – kitas ambicingas tikslas – laiptinės remontas: „Iki vidurvasario ketiname sutvarkyti laiptinę – jos remontas bus paskutinis akcentas. Po to galėsime ramiai džiaugtis iš tikrųjų gražia aplinka.“

Pasiteiravus, kur slypi ambicingos renovacijos sėkmės paslaptis, V. Bakšys, kaip ir Jonavos inovatyviausio daugiabučio pirmininkė, nusišypso ir pradeda kalbėti apie namo bendruomenės vieningumą bei drąsą. „Renovacijos sėkmė ir sklandi eiga labai priklauso nuo kaimynų geranoriškumo, sutarimo, bendruomeniškumo. Manau, kad man pasisekė gyvenimo loterijoje – turiu puikius kaimynus. Vienas kito bet kada galime paprašyti pagalbos. Sunku net įsivaizduoti, kaip renovacija vyktų daugiabutyje, kuriame kaimynai net nesisveikina“, – atvirai sako pašnekovas.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų