REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Pinigai (nuotr. Fotolia.com)

Atskleista, kam „Lietuvos geležinkeliai“ skyrė paramą

Bendrovė „Lietuvos geležinkeliai“ pasikeitus valdybai nusprendė paviešinti per pastaruosius trejus metus paskirstytą paramą. Matyti, kad nemažai buvo skirta ne tik mokymo įstaigoms, bet ir automobilių sportui.

14

Bendrovė „Lietuvos geležinkeliai“ pasikeitus valdybai nusprendė paviešinti per pastaruosius trejus metus paskirstytą paramą. Matyti, kad nemažai buvo skirta ne tik mokymo įstaigoms, bet ir automobilių sportui.

REKLAMA

Įmonė informuoja, kad paramą iki 3 tūkst. skirdavo „Lietuvos geležinkeliai“, didesnę – valdyba, tačiau iki šiol skirtos paramos kriterijai nėra žinomi.

Pagal paramos paskirstymą, daugiausia „Lietuvos geležinkeliai“ skyrė VšĮ „Krepšinio rytas“, t.y. Vilniaus krepšinio komandai „Lietuvos rytas“. 2014 m. – 347 544 Eur, 2015 m. – 400 000 Eur, 2016 m. – 300 000 Eur.

2014 m. skirta 10 137 eurų parama ir VšĮ „Jūros paukštė“, įmonei, kuri užsiima pramogomis ir poilsiu.

Iš viešai prieinamų ataskaitų matyti ir „Lietuvos geležinkelių“ dosnumas VšĮ „Reventus“. 2014 m. – 28 962 Eur, 2015 m. – 25 000 Eur, 2016 m. – 25 000 Eur. Įstaiga atsakinga už automobilių sporto vystymą, sportinių automobilių detalių prekybą. Pranešime spaudai rašoma, kad „Lietuvos geležinkeliai“ laikosi pozicijos, jogviešumas yra būtinas paramos skaidrumui užtikrinti.

REKLAMA
REKLAMA

„Reventus“ taip pat valdo vairavimo mokyklą „Girdauskas Rally school“. Ji priklauso buvusiam Lietuvos Respublikos susisiekimo viceministrui, Darbo partijos nariui Sauliui Girdauskui.

REKLAMA

Nemažiau skirta ir Benedikto Vanago vadovaujamam VšĮ „Nacionaliniam automobilių klubui“ – 72 924 eurų.

Išskirtinė parama – trylikai parapijų

Be paramos mokymo įstaigoms ir sporto asociacijos bei klubams, parama skirta ir dvasininkijai. Net 13 parapijų Radviliškyje, Panevėžyje, Kaišiadoryse, Jonavoje, Telšiuose, Vilkaviškyje, Kaune iš viso per trejus metus pasidalino 76 408 eurų paramos.

Daugiausia skirta Kauno arkivyskupijos Žeimių Švč. Mergelės Marijos gimimo parapijai – 13 tūkst. eurų.

Dosni parama Mažeikių mokymo įstaigoms

BNS dar gruodį rašė, kad 2016 metais bendrovė skyrė per 850 tūkst. eurų, o 2014-2015 metais - po daugiau nei 1 mln. eurų paramos. 

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvos geležinkeliai“ per metus paaukodavo dešimtims mokyklų, darželių, klubų, parapijų, organizacijų, universitetų ir pan.

Per pastaruosius trejus metus išskirtinio „Lietuvos geležinkelių“ dėmesio buvo sulaukę Vilkaviškio rajono ir Mažeikių rajono lopšeliai, darželiai ir sporto mokyklos. Vilkaviškio vienmandatėje apygardoje nuo 1996 metų kandidatuoja buvęs socialdemokratų premjeras Algirdas Butkevičius, Mažeikiuose savivaldybės tarybos nariu dirba ministro pirmininko patarėjas susisiekimo klausimais Darius Jarmantavičius. Per trejus metus Mažeikių darželiams ir mokykloms iš viso išdalinta 44 353 eurų.

BNS turimi „Lietuvos geležinkelių“ paramos 2011–2012 metais duomenys rodo, kad įmonė išdalijo apie 2 mln. eurų. Daugiausiai lėšų ji išmokėjo sportui - vienodos sumos išmokėtos „Lietuvos rytui“ ir „Žalgiriui“. Vėliau parama buvo skiriama tik Vilniaus klubui. Be to, parama skirta Vilkaviškio švietimo įstaigoms, tačiau jų paramos gavėjų sąrašuose yra mažiau, nei A.Butkevičiui būnant premjeru 2016 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo šiol įmonės veikla - vieša 

Pranešime spaudai rašoma, kad „Lietuvos geležinkeliai“ laikosi pozicijos, jogviešumas yra būtinas paramos skaidrumui užtikrinti.

„Iki šiol visuomenei kildavo daug klausimų dėl „Lietuvos geležinkelių“ skirtos paramos skaidrumo, į kuriuos nebūdavo atsakoma. Informacija apie paramą netgi buvo laikoma konfidencialia. Taip neturi būti – visuomenė turi teisę žinoti, kaip skirstomos „Lietuvos geležinkelių“ lėšos. Todėl šiandien paskelbėme informaciją apie paramos gavėjus 2014–2016 m. Tą darysime ir ateityje“, – kalbėjo „Lietuvos geležinkelių“ generalinis direktorius Mantas Bartuška.

REKLAMA

Bendrovė buvo išsiuntusi klausimus visiems paramos gavėjams dėl leidimo viešinti informaciją. Dauguma jų iš karto sutiko, kad informacija turi būti vieša. Likę teigiamą atsakymą pateikė po diskusijų su „Lietuvos geležinkeliais“. Neigiamų atsakymų nebuvo.

„Lietuvos geležinkeliai“ baigia rengti naują tvarką, pagal kurią bus skiriama parama ateityje. Pagrindiniai naujosios tvarkos principai – viešumas ir skaidrumas. Naujosios paramos skyrimo tvarkos projektas vakar (sausio 24 d.) pristatyta ir „Lietuvos geležinkelių“ valdybai.

Visą sąrašą, kam skirta parama gali išvysti čia.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų