REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
5
Lietuviams pasiūlė kelionę aplink pasaulį: tokios reakcijos nesitikėjo (TV3 koliažas)

Metų pradžioje viešojoje erdvėje pasirodė žadą atimantis 130 nakvynių kruizas aplink pasaulį. Neįprastu kelionės pasiūlymu pasidalino pigių kelionių organizatorius „Makalius“. Nors lietuviai linkę skųstis mažomis algomis, ekonomistai atskleidžia, kad kasmet tautiečiai atostogoms išleidžia vis daugiau.

5

Metų pradžioje viešojoje erdvėje pasirodė žadą atimantis 130 nakvynių kruizas aplink pasaulį. Neįprastu kelionės pasiūlymu pasidalino pigių kelionių organizatorius „Makalius“. Nors lietuviai linkę skųstis mažomis algomis, ekonomistai atskleidžia, kad kasmet tautiečiai atostogoms išleidžia vis daugiau.

REKLAMA

Pats brangiausias pasiūlymas

Rimvydas Širvinskas atvirai portalui tv3.lt pripažino, kad pats abejojo ir svarstė, kokių reakcijų sulauks. O šiuo metu, vis labiau ir pats svarsto vykti į šią nebe reikalo gyvenimo kelione vadinamą išvyką.

„Kaina iš tiesų atrodo didelė ir gąsdinanti. Niekada gyvenime neturėjome brangesnio pasiūlymo už šį. Pasiūlymas buvo paskelbtas ne kaip pokštas, o kaip eksperimentas – pažiūrėti, pasvajoti. Bet net nemaniau, kad kas nors apskritai, gali susidomėti.

Visgi, paskaičiavus ir tą sumą padalinus pagal kelionės trukmę, kad kelionė trunka beveik keturis su puse mėnesio, tai gal ir nėra tokia didelė kaina.

REKLAMA
REKLAMA

Juolab, kiek pasaulyje ar Lietuvoje yra žmonių, kurie galėtų pasigirti, kad yra apiplaukę aplink pasaulį? Gyvenime, tikriausiai, nėra daug žmonių tai padariusių“, – tvirtino R. Širvinskas.

REKLAMA

Pasak jo, labai daug žmonių dalinosi kelionės pasiūlymu savo socialiniuose tinkluose ir neslėpė susižavėjimo.

„Iš pradžių mes buvome nurodę tik kelionės programą ir kainą. Tačiau tada sulaukėme pusšimčio laiškų iš žmonių, kurie prašė suteikti daugiau informacijos ir yra susidomėję šia kelione. Aš iš tiesų stebėjausi, kad yra tiek daug susidomėjusių žmonių.

Bet žmonės sako, kadangi išvykimas yra tik po dviejų metų, tai yra laiko susiplanuoti laiką ir gyvenimą tokiam iššūkiui. Juolab, reikia ir santaupų.

Laiškų virš pusantro šimto, tačiau tų, su kuriais nuolatos palaikomas ryšys – apie pusšimtis. Intensyvus pokalbis vyksta, klausimai derinami.

REKLAMA
REKLAMA

Visgi, dar nusipirkusių bilietus nėra, bet juk normalu, kad per savaitę tokį sprendimą neįmanomą priimti. Juk nuo savo įprasto gyvenimo ritmo žmonės atitrūks mažiau keturiems su puse mėnesio, mažiausiai.

Ypač šis pasiūlymas parodė, kad žmonės negaili pinigų patirtims ir kelionėms. Pastaraisiais metais pastebiu, kad žmonės vis daugiau pinigų skiria atostogoms, poilsiui. Be to, matome tendenciją, kad klientai žiūri jau nebe į pačius pigiausius, o pasveria kokybę ir naudą bei renkasi brangesnius pasiūlymus“, – kalbėjo kelionių organizatorius.

Kainos lietuvių nebegąsdina

Minėtos įspūdingos kelionės aprašyme nurodyta, kad 130 nakvynių su pilnu maitinimu asmeniui kainuos 13 679 eurų, o kelionės pradžia – 2019 m. sausio pradžioje. Visos kelionės metu bus aplankomos gražiausios pasaulio salos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visgi, minėta kaina yra tik labiausiai taupantiems. Norintys ir galintys sau leisti patogesnę kelionę, galės rinktis brangesnį kelionės variantą. Kadangi standartinis pasiūlymas (vidinė kajutė, be lango) kainuos 13 679 eurų, išorinė kajutė su langu (tačiau už jo gali nebūti tiesioginio vaizdo į jūrą - pavyzdžiui, vaizdas į gelbėjimosi valčių denį ir panašiai) - 15 769 eurų, išorinė kajutė su langu ir tiesioginiu vaizdu į jūrą - 17 429 eurų, o išorinė kajutė su balkonu - 21 979 eurų.

Sumos – įspūdingos, tačiau lietuviams kainos yra įkandamos – rodo kasmet renkami duomenys. Valstybinio turizmo departamento atstovė Gerda Butkuvienė teigia, lietuvių turistų krepšelis t. y. išleidžiamų pinigų sumos atostogaujant – didėja.

REKLAMA

Statistikos departamento duomenimis, 2013 m. lietuvių turistai užsienio šalyse išleido apie 870 mln. eurų, 2014 m. apie 940 mln. eurų, o jau 2015 m. apie 970 mln. eurų.

Pasak departamento atstovės, lietuvių išlaidos užsienyje didėja, tačiau dar nepasiektas 2008 m. rodiklis, kai lietuviai keliaudami užsienyje išleido net 1,05 mlrd. eurų.

Taip pat statistikos departamentas nurodo ir 10 šalių, į kurias lietuviai per 2016 m. 9 mėnesius vyko dažniausiai. Jos išvardytos pagal lietuvių kelionių skaičių į jas: Latvija, Jungtinė Karalystė, Lenkija, Baltarusija, Vokietija, Turkija, Norvegija, Rusija, Airija ir Egiptas.

Kelionės įkandamos ne kiekvienam

Kad ir kokia kelionė atrodo įspūdinga, viliojanti, tikrai ne visi gali pasiryžti tokiam gyvenimui iššūkiui. „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis pabrėžia, kad net su didžiausiu noru ir pasiryžimu taupyti, vidutines pajamas gaunantiems lietuviams kelionė nebus įkandama.

REKLAMA

„Padidėjęs turisto krepšelis, mano manymu, atspindi du dalykus: rodo, kad gyventojų pajamos nuolat didėja ir jie gali sau leisti brangesnes ir prabangesnes keliones. Visgi, pastaruosius kelerius metus vidutinis darbo užmokestis augo daugiau nei 5 proc.

Kita priežastis gali būti ir tai, kad kainos didėja, tose valstybėse, į kurias išvyksta lietuviai. Net ir perkant tokią pačią kelionę ir paslaugas, gali tekti sumokėti daugiau.

Vidutines pajamas gaunantis lietuvis per metus uždirba apie 9 tūkst. eurų, atskaičius mokesčius. Tai nemanau, kad vidutinį atlyginimą gaunančiam lietuviam ši kelionė yra prieinama. Nebent žmogus šitaip nori išleisti savo gyvenimo santaupas. Visgi, manau, kad vidutiniškai uždirbantis lietuvis turėtų išleisti apie vieną, du – ne daugiau atlyginimus kelionėms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2008 m. iki kriziniai metai. Reikėtų neužmiršti, kad nuo minėtų metų iki pernai gyventojų skaičius Lietuvoje sumažėjo keliais šimtais tūkstančių. Tai natūralu, kad šiek tiek mažiau lietuviai keliauja, nes žmonių yra mažiau mūsų šalyje“, – nurodė N. Mačiulis.

Visgi, jeigu net ne visi sau gali leisti šią įspūdingą kelionę, pasidairyti vis tiek verta. Juolab, niekada nevėlu susiplanuoti savo variantą, galbūt geresnį ir kur kas priimtinesnį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų