REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos investicijų bankininkai ir teisininkai neatmeta galimybės, kad Baltijos šalyse veikiantis jungtinis „Nordea“ ir DNB bankas gali būti patrauklus taikinys veiklos plėtrą užsienyje planuojantiems Lenkijos bankams.

Lietuvos investicijų bankininkai ir teisininkai neatmeta galimybės, kad Baltijos šalyse veikiantis jungtinis „Nordea“ ir DNB bankas gali būti patrauklus taikinys veiklos plėtrą užsienyje planuojantiems Lenkijos bankams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu kai kurie su „Nordea“ ir DNB susijungimo sandoriu susiję šaltiniai teigia, kad artimiausiu metu toks sandoris yra mažai tikėtinas, nes Lenkijoje svarstoma galimybė išpirkti dalies užsienio investuotojų valdomų šalies bankų akcijų paketus.

REKLAMA

Reali galimybė

„Manau, kad tokia galimybė yra reali. Mes taip pat svarstėme, kad toks pirkinys galėtų dominti Lenkijos bankus, kurie, ypač su valstybės kapitalu, turi ir pinigų, ir ambicijų“, - BNS sakė investicinės bankininkystės įmonės „Summa Advisers“ vadovaujantis partneris Žygintas Mačėnas, komentuodamas žiniasklaidos informaciją, kad potencialus „Nordea“ ir DNB jungtinio banko pirkėjas galėtų būti vienas didžiausių Lenkijos komercinių bankų PKO.

REKLAMA
REKLAMA

Jis sakė neturintis konkrečios informacijos apie galimas Lenkijos bankų investicijas, tačiau pabrėžė, kad potencialių „Nordea“ ir DNB verslo Baltijos šalyje pirkėjų, jei jis būtų parduodamas, nėra daug.

„Galima žiūrėti ir taip - kas daugiau jei ne lenkai, kas dar galėtų pirkti tokį darinį? Kai vieni skandinavai išeina, nelabai realu tikėtis, kad pirkėjas bus kitas šio (Skandinavijos - BNS) regiono bankas. Nelabai realu, kad toks pirkinys domintų Vokietijos bankus, vokietis greičiau nupirks tą patį skandinavą su viskuo. Kas dar belieka, daryti kokį nors IPO (pirminį viešą akcijų platinimą - BNS)?“, - svarstė Ž.Mačėnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Logiškai mastant, racijos tokioms Lenkijos bankų investicijoms yra, man irgi teko girdėti gandų, kad su „Nordea“ ir DNB apsijungimu viskas nesustos, visi požymiai rodo, kad kažkas vyks toliau. Bet ar toks sandoris įvyks, aš nežinau“, - pridūrė „Summa Advisers“ partneris.

Lenkijos bankų atėjimas į Lietuvą nenustebintų

Advokatų kontoros „Tark Grunte Sutkiene“ partneris Vilius Bernatonis taip pat sako nenustebsiantis, jei vienas iš Lenkijos bankų nuspręstų žengti į Lietuvos rinką.

„Nežinant pakankamai detalių, vienareikšmiškai vertinti yra sudėtinga, bet akivaizdu, kad bankų rinkoje vyksta konsolidacija. Vienas žingsnis yra šių bankų (DNB ir „Nordea“ - BNS) susijungimas, galbūt akcininkai svarsto ir kitą žingsnį (...) Kalbos, kad turėtų Lenkijos bankas ateiti į Lietuvą, sklando senokai, ne vienas Lenkijos bankas bandė tą daryti, bet sėkmingai įsitvirtinti nepavyko“, - BNS sakė V.Bernatonis.

REKLAMA

Pasak jo, natūralu, kad Lenkijos bankai domisi Lietuva, kurią šios šalies verslas dažnai yra linkęs vadinti „savo namų rinka“. V.Bernatonis taip pat pabrėžė, kad dviejų bankų susijungimas, siekiant naują darinį vėliau parduoti, būtų logiškas žingsnis, DNB ir „Nordea“ nusprendus trauktis iš Baltijos šalių rinkos.

„Tokio objekto sukoncentravimas ir parengimas pardavimui praktikoje tikrai yra taikomas. Aš, aišku, neturiu jokių žinių, kokie yra tikrieji (DNB ir „Nordea“ - BNS) tikslai, bet nenustebčiau. Klausimas, ar būtų parduodamas visas darinys, ar tik jo dalis. Nežinant, kas yra potencialus pirkėjas ir kokie yra jo tikslai šiame regione, tai būtų tik spėlionės“, - svarstė V.Bernatonis.

REKLAMA

Tuo metu Ž.Mačėnas teigė, kad jei jungtinio „Nordea“ ir DNB banko pardavimas taps realybe, tikėtina, jog bus nupirktas visas naujas bankas, o ne tik DNB arba „Nordea“ akcijų dalis. Jis sakė nežinantis, kiek galėtų užtrukti toks sandoris, tačiau neatmetė galimybės, gal derybos dėl jo gali vykti tuo pat metu, kaip ir DNB arba „Nordea“ sujungimas.

„Čia leidimus turės suteikti ir Lietuvos, Latvijos ir Estijos centriniai bankai, taip pat konkurencijos institucijos, nors pastarųjų leidimai būtų daugiau formalumas. Priežasčių nesuteikti tokio leidimo nematau“, - teigė „Summa Advisers“ vadovaujantis partneris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis atsargiai prognozavo tokio sandorio kainą, tačiau nurodė, kad ji gali būti maždaug lygi jungtinio DNB ir „Nordea“ banko nuosavybei.

„Bankų nuosavybė dažniausiai sudaro maždaug 10 proc. nuo jų turto vertės, todėl jei naujojo banko turtas sieks apie 13 mlrd. eurų, labai grubi teorinė sandorio vertė gali būti apie 1,3 mlrd. eurų“, - teigė Ž.Mačėnas.

Išperka pasitraukiantį kapitalą šalies viduje

Keli su „Nordea“ ir DNB susijungimu susiję, viešai savęs nenorėję įvardinti analitikai teigė neturintys informacijos apie galimą jungtinio banko pardavimą Lenkijos finansiniam investuotojui.

REKLAMA

„Vargu ir mažai tikėtina, kad iš Lenkijos dabar bus kažkoks kapitalo eksportas. Lenkijoje visokių procesų viduje vyksta, bet jie labiau orientuoti į pasitraukiančio kapitalo išpirkimą pačioje Lenkijoje, vargu, ar didesnės jų finansinės grupės dabar rūpinsis išore“, - BNS tvirtino vienas su „Nordea“ ir DNB susijungimu dirbančių specialistų.

Lenkijos vyriausybė šių metų birželį paragino jos kontroliuojamas dideles įmones, įskaitant ir finansų institucijas, apsvarstyti galimybes įsigyti kai kuriuos iš Lenkijos bankų, kuriuos norėtų parduoti jų savininkai iš euro zonos. Lenkijos pareigūnai yra teigę, jog nori sumažinti užsieniečiams priklausančią šalies bankų sektoriaus turto dalį, kuri šiuo metu sudaro apie 60 procentų.

REKLAMA

Į šiuos raginimus jau atsiliepė didžiausia Lenkijos ir viena didžiausių Vidurio Europos draudimo grupių PZU, kuri, anot informuotų šaltinių, su Italijos finansų grupe „UniCredit“ derasi dėl pastarosios valdomo antro pagal turtą Lenkijos banko „Pekao“ 40 proc. akcijų paketo išpirkimo, taip pat dėl investicijų į dar kelis bankus.

PZU, kurią kaip galimą DNB ir „Nordea“ jungtinio banko pirkėją mini ir Ž.Mačėnas, Lietuvoje valdo didžiausia ne gyvybės draudimo bendrovę „Lietuvos draudimas“ bei Latvijos ne gyvybės draudikę „Balta“, kurias kartu su Estijos „Codan“ padaliniu ir Lenkijos „Link4“ už maždaug 360 mln. eurų 2014 metais įsigijo iš vienos didžiausių pasaulio draudimo grupių RSA.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

B.Lundas: kalbos apie PKO - spekuliacija

Portalas 15min.lt, remdamasis neoficialiais šaltiniais Estijoje, praėjusią savaitę paskelbė, kad jungtinis „Nordea“ ir DNB bankas po susijungimo gali būti parduotas Lenkijos bankui PKO, kuris 2013 metais už 694 mln. eurų įsigijo „Nordea“ verslą Lenkijoje. Apie galimą plėtrą užsienyje užsimenama ir lapkričio pradžioje paskelbtoje naujoje PKO veiklos strategijoje.

Lenkijos bankininkystės analitikas, konsultacijų bendrovės BAAK partneris Krzysztofas Dresleris (Kšyštofas Dresleris) BNS sakė šiuo metu neturintis informacijos apie galimas PKO investicijas Baltijos šalyse.

REKLAMA

Lietuvos DNB banko prezidentas Bjornaras Lundas BNS pirmadienį sakė, jog kalbos apie galimą jungtinio banko pardavimą Lenkijos PKO bankui yra „gryna spekuliacija“.

Sujungus DNB ir „Nordea“ veiklą Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje, bus sukurtas antras pagal dydį bankas Baltijos šalyse. Procesas turėtų būti baigtas 2017 metų antrąjį ketvirtį.

Lietuvoje anksčiau yra veikęs Lenkijos „Kredyt Bank“ Vilniaus skyrius, kurį 2004 metais įsigijo „Nordea“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų