REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV prezidento rinkimus laimėjo respublikonas Donaldas Trumpas, įveikęs demokratų atstovę Hillary Clinton. Jis po aštuonerių demokrato Barako Obamos valdymo metų oficialiai pradės eiti pareigas nuo 2017 metų sausio 20 dienos. Po rinkimų paaiškėjo, kad respublikonų partija JAV turės daugumą ir Senate, ir Atstovų rūmuose, todėl D. Trumpui bus daug lengviau įgyvendinti savo siūlomus sprendimus. Žemiau pateikiame SEB grupės analitikų komentarus į aktualiausius klausimus, susijusius su galimais ekonominiais ir politiniais pokyčiais D. Trumpui tapus galingiausios pasaulio šalies vadovu.

JAV prezidento rinkimus laimėjo respublikonas Donaldas Trumpas, įveikęs demokratų atstovę Hillary Clinton. Jis po aštuonerių demokrato Barako Obamos valdymo metų oficialiai pradės eiti pareigas nuo 2017 metų sausio 20 dienos. Po rinkimų paaiškėjo, kad respublikonų partija JAV turės daugumą ir Senate, ir Atstovų rūmuose, todėl D. Trumpui bus daug lengviau įgyvendinti savo siūlomus sprendimus. Žemiau pateikiame SEB grupės analitikų komentarus į aktualiausius klausimus, susijusius su galimais ekonominiais ir politiniais pokyčiais D. Trumpui tapus galingiausios pasaulio šalies vadovu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1.Kokie formalūs politiniai procesai vyks JAV artimiausiu metu?

Atsakymas. D. Trumpas netrukus pradės formuoti būsimos prezidento administracijos komandą. Maždaug po mėnesio Rinkikų kolegija oficialiai paskelbs Donaldą Trumpą prezidento rinkimų nugalėtoju ir rinkimų rezultatai bus formaliai pateikti Senatui 2017 metų sausio 6 dieną. Galiausiai D. Trumpas bus prisaikdintas prezidentu 2017 metų sausio 20 dieną.

REKLAMA

2. Kaip į D. Trumpo pergalę reagavo finansų rinkos?

Atsakymas. D. Trumpo pergalė buvo netikėta finansų rinkų dalyviams, nes didžioji dalis sociologinių apklausų, kuriomis remiasi dauguma rinkos dalyvių, rodė didesnę H. Clinton pergalės tikimybę. Tiesa, pokyčiai finansų rinkose trečiadienį nėra tokie dideli, kokių buvo tikėtasi D. Trumpo pergalės atveju. Rinkose labiausiai jaučiama rizikingų aktyvų pardavimo ir JAV dolerio silpnėjimo daugumos valiutų atžvilgiu tendencija.

REKLAMA
REKLAMA

3. Kaip rinkimų rezultatai paveiks JAV politinį gyvenimą?

Atsakymas. Istoriškai vieni nešvariausių JAV prezidento rinkimų išties turės rimtų ilgalaikių pasekmių vidaus politikai. Trumpas pradės savo kadenciją turėdamas didelį kitų politikų, žiniasklaidos ir už demokratus balsavusių rinkėjų nepasitikėjimą. Tikėtina, kad D. Trumpas bandys rodyti daugiau dėmesio savo kritikams, o tam jis turės labiau susikoncentruoti į vidaus politiką ir mažiau dėmesio skirti užsienio reikalams.

4. Kaip gali keistis JAV ekonomikos plėtros prognozė?

Atsakymas. Nors D. Trumpo ekonominė politika yra aiškiai orientuotą į augimą tokiomis priemonėmis kaip mokesčių mažinimas, reguliacinės aplinkos švelninimas ir investicijų į infrastruktūrą didinimas, trūksta bendro požiūrio į viešojo sektoriaus finansus. Tikėtina, kad trumpu laikotarpiu JAV ekonomika gali nukentėti dėl padidėjusio neužtikrintumo. Ilgesnėje perspektyvoje ekonomikos pokyčiai labai priklausys nuo užsienio prekybos santykių pokyčių su kitomis valstybėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5. Ar gali keistis pasaulio ekonomikos plėtros prognozė?

Atsakymas. Pasaulio ekonomikos augimas yra lėtas ir yra daug rizikos veiksnių, kurie plėtrą gali dar labiau stabdyti. Atsižvelgiant į tai, kad artimiausiu metu JAV ekonomika taip pat įžengs į didesnio neužtikrintumo zoną, o pasaulyje gali didėti tarptautinės prekybos apribojimų, veikiausiai pasaulio ekonomikos augimo prognozė bus dar mažinama. Tiesa, kol kas dar nėra aišku, ar D. Trumpas tikrai imsis anksčiau žadėtų veiksmų apsunkinti užsienio prekybą.

6. Kaip gali keistis JAV ir Rusijos santykiai?

Atsakymas. Rinkimus laimėjus D. Trumpui, pasaulio saugumo padėtis tampa daug mažiau užtikrinta ir sunkiau prognozuojama. Tikėtina, kad gali pagerėti Rusijos ir JAV santykiai, tačiau tai komplikuotų JAV ir Europos Sąjungos (ES) bendradarbiavimą. Konfliktas Ukrainoje taip pat didina JAV ir ES santykių riziką dėl D. Trumpo izoliuoto požiūrio į JAV rolę NATO sudėtyje, o tai lemtų saugumo politikos vakuumo atsiradimą pasaulyje. ES, kuri jau kovoja su pačios vidiniu skilimu po Brexit, padėtis tampa dar trapesnė. Trumpo pergalė suteikia dar didesnį pasitikėjimą populistinių partijų Europoje atstovams ir įneša didesnės nežinomybės į kitais metais Prancūzijoje, Vokietijoje ir Nyderlanduose vyksiančius rinkimus į parlamentą.

REKLAMA

7. Ar prezidento rinkimai turės įtakos naftos kainai?

Atsakymas. JAV naftos ir anglies pramonės turėtų labai džiaugtis D. Trumpo pergale. Žadamas švelnesnis šių sektorių reguliavimas ir palankesnės sąlygos plėtrai JAV, tikėtina, paskatintų naftos gavybos augimą šalyje ir taip prisidėtų prie naftos pigimo pasaulinėje rinkoje. Be to, OPEC narėms būtų kur kas sudėtingiau daryti įtaką naftos kainai.

8. Kokios gali būti trumpalaikės ir ilgalaikės pasekmės JAV dolerio kursui?

Atsakymas. JAV doleris šiandien smarkiai susilpnėjo didžiausių valiutų atžvilgiu ir tikėtina, kad JAV doleris gali dar silpnėti, kol liks didžiausias neaiškumas – kiek savo ankstesnių pažadų D. Trumpas yra pasirengęs tesėti. Nereiktų atmesti ir to, kad didėjant tarptautinės prekybos apribojimams ir politiniam neužtikrintumui, JAV doleris ilgesniu laikotarpiu išliks paklausus ir net stiprėti mažesnių šalių valiutų atžvilgiu.

REKLAMA

9. Kokie galimi akcijų rinkų pokyčiai?

Atsakymas. Kaip ir tikėtasi, pradinė reakcija pasaulio akcijų biržose buvo neigiama. Tiesa, kol kas akcijų indeksų smukimas Europos akcijų biržose yra kur kas mažesnis negu po „Brexit“ referendumo. Panašu, kad D. Trumpo pergalė bus vertinama neigiamai akcijų rinkai ir ilgesniu periodu dėl galimos įmonių pelnų mažėjimo grėsmės, jeigu JAV imtųsi veiksmų apsunkinant tarptautinės prekybos sąlygas.

10. Kaip Federalinis rezervų bankas reaguos į rinkimų rezultatą?

Atsakymas. Tikėtina, kad atsižvelgdamas į padidėjusį neužtikrintinumą finansų rinkose po rinkimų rezultatų paskelbimo, FED gali nesiryžti, kaip anksčiau tikėtasi, padidinti bazinę palūkanų normą gruodžio mėnesio susitikimo metu. D. Trumpas ir kiti respublikonai Kongrese gana kritiškai vertina dabartinę istoriškai žemų palūkanų normų politiką ir pačią FED vadovę Janet Yellen. Nors FED vadovės kadencija baigiasi 2018 metų vasarį, neatmestina, kad D. Trumpas gali įsikišti į FED veiklą ir pakeisti dabartinę vadovę sau priimtinesniu asmeniu, o tai būtų pakankamai grubus įsikišimas į centrinio banko nepriklausomumą. Beje, jeigu D. Trumpas išties įgyvendintų žadėtas iždo politikos priemones, tai verstų FED imtis griežtesnių pinigų politikos priemonių greičiau negu tikimasi dabar.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

11. Ar Lietuva ir kitos Rytų Europos šalys turėtų jaustis mažiau saugiai nei iki JAV prezidento rinkimų?

Atsakymas. Saugumo lygį lemia tarptautiniai JAV įsipareigojimai, kurių ji laikysis ir toliau. Nors rinkimų metų D. Trumpas pareiškė įvairių pastabų NATO atžvilgiu, tačiau jos nebuvo nukreiptos prieš organizaciją kaip tokią, veikiau jomis NATO narės buvo paragintos pačios laikytis prisiimtų įsipareigojimų. Pastaruoju metu Lietuva deda dideles pastangas, kad krašto gynybai būtų skirta ne mažiau kaip 2 proc. BVP lėšų, demonstruodama, jog rimtai vertina šį reikalavimą.

REKLAMA

12. Kokią įtaką JAV prezidento rinkimų rezultatai gali turėti Lietuvos ekonomikai?

Atsakymas. Lietuvos ekonomikos situaciją šiuo metu lemia po tam tikro nuosmukio gerėjantys eksporto rodikliai ir tvirta vidaus rinkos būklė. Nėra pagrindo manyti, kad JAV prezidento rinkimų rezultatai galėtų sutrikdyti sklandų Lietuvos eksporto perorientavimą į trečiąsias rinkas, įskaitant JAV. Vidaus paklausos augimą lėmė spartus vidutinio darbo užmokesčio kilimas ir nedarbo lygio mažėjimas. Kol egzistuos šie fundamentalūs veiksniai, nereikėtų baimintis staigaus vartotojų optimizmo mažėjimo.

REKLAMA

13. Ar padidėjęs geopolitinis neapibrėžtumas neturės neigiamos įtakos Lietuvos investiciniam klimatui?

Atsakymas. Kol kas ankstoka daryti apie tai galutines išvadas. Tapus JAV prezidentu D. Trumpo retorikos akcentai gali keistis. Kad ir kaip bebūtų neapibrėžtumas beveik visada verčia investuotojus būti atsargesniais, todėl Lietuvai teks dar labiau stengtis priimti tokius sprendimus, kurie didintų mūsų verslo ir investicijų patrauklumą. Politinė dienotvarkė turi būti adekvati naujam geopolitiniam status quo ir naujiems ekonominiams bei finansiniams iššūkiams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų