REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žvelgiant į atlyginimus Lietuvoje be visa ko pirmiausia pastebima skirtis tarp viešojo ir privataus sektoriaus. Neretai privačiame sektoriuje konkuruojant įmonėms dėl kvalifikuotų darbuotojų, joms tenka juos vilioti didesniais atlyginimais. Tad kartais uždarbio dydžio skirtis tarp specialybių gali nustebint.

Žvelgiant į atlyginimus Lietuvoje be visa ko pirmiausia pastebima skirtis tarp viešojo ir privataus sektoriaus. Neretai privačiame sektoriuje konkuruojant įmonėms dėl kvalifikuotų darbuotojų, joms tenka juos vilioti didesniais atlyginimais. Tad kartais uždarbio dydžio skirtis tarp specialybių gali nustebint.

REKLAMA

„CV-Online“ renka duomenimis apie atlyginimus Lietuvoje ir skelbia vidutinį uždarbį Lietuvoje gaunamą į rankas. tv3.lt portale apžvelgiama kai kurių specialybių uždarbiai. Nieko tikriausia nestebina, kad vieni aukščiausių atlyginimų IT sferoje – čia galima uždirbti virš 1 tūkst. Eur į rankas. Tačiau dar didesnius atlyginimus žada aviacijos specialybės. Pilotai uždirba virš 4 tūkst. Eur, o lėktuvų palydovai apie 1 165 Eur.

Pagal skeliamus duomenis, kasininkas Lietuvoje vidutiniškai uždirba 377 Eur, tuo tarpu valytojas – 436 Eur. Tai daugiau ir už apsaugos darbuotojo atlyginimą – 406 Eur bei socialinės rūpybos darbuotoją - 409 Eur. Daugiau duomenų apie privačiose įmonėse duodamus atlyginimus -  lentelėje. Pateikta reikšmė parodo vidutinį atlyginimą visoje šalyje, tačiau tikslus atlyginimo dydis priklauso nuo priedų, vietovės ir daugelio kitų faktorių.

REKLAMA
REKLAMA

Žemiau esančioje lentelėje galite susipažinti su valstybės mokamais atlyginimais.

Jekaterina Rojaka: valytojo specialybė – viena paklausiausių

„DNB“ banko vyriausioji ekonomistė Jekaterina Rojaka komentuoja, kad visiškai tikėtina, jog valytojas gali uždirbti daugiau už kasininką. Žinoma, viskas priklauso ir nuo regiono, tačiau pažvelgus į Darbo biržą matyti, pastaruosius kelis mėnesius valytojas yra tarp paklausiausių profesijų Lietuvoje ir ypatingai Vilniaus regione.

REKLAMA

„Steigiama vis daugiau paslaugų centrų, statomi biurai. Juos reikia tinkamai prižiūrėti. Tos patalpos nuomojamos įregistravus kompaniją ir tų valytojų paslaugų poreikis itin padidėja“, - paaiškina ekonomistė.

Visgi ji tikina, kad pateikiamus atlyginimus negalima vertinti vienareikšmiškai, nes net tame pačiame sektoriuje veikiančios įmonės siūlo labai skirtingas sąlygas.

„Tarkime, viena įmonė labai daug investavo į technologijas ir jos produktyvumas gerokai aukštesnis, bet ir kvalifikacijos iš darbuotojų reikalauja daug daugiau. Lyg pagal pareigas atlieka tą patį, bet vienam reikia programuoti įrangą, kitam dėlioti detales. Vieno atlyginimas gali būti praktiškai priartintas minimaliam, o kito kaip vadybininko ar aukštesnes pareigias užimančio specialisto. Labai didžiuliai skirtumai tarp įmonių ir sektoriaus.

REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, bankiniame sektoriuje ir matome didžiulius skirtumus tarp konkurentų, apie 30-40 proc., net tame pačiame sektoriuje atliekant labai panašų darbą. Tik paskirta daug daugiau atsakomybės, pas kitą siauresnės. Taip gali būti ir tarp IT specialistų“, - komentuoja ekonomistė.

Ji prideda, kad yra ir sektorių, kuriuose atlyginimai ženkliai nesiskirs, tai – orlaivystė. Ten nors įmonės ir skirtingos, specialistai gauna panašų darbo krūvį, darbas atitinka kvalifikaciją.

Atlyginimai gali skirti ir priklausomai nuo sutarties. Štai darbui su terminuota sutartimi paprastai yra duodamos aukštesnės algos nei neterminuotam. Gali būti ir tos pačios pareigos bei kvalifikacija, bet jei žmogus tik laikinai pavaduoja, jo uždarbis bus mažesnis, sako ekonomistė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, Lietuvoje egzistuoja ir lyčių nelygybė. Nors vyras ir moteris būtų tos pačios profesijos, pastarųjų atlyginimas gali būti daug mažesnis. Ekonomistės nuomone, itin padėtų verslo aplinkai, jei prie darbo skelbimų būtų nurodomos algos. Taip didėtų skaidrumas, žmogus negaištų savo laiko.

„Dabar dažniausiai žmonės orientuojasi ne į vidutines algas, bet į tam tikrą draugų patyrimą ir pan. Mes dar nepriaugome to svorio, kad galėtume laisvai dalintis kiek uždirbame. Užsienyje, toje pačioje Švedijoje ar Norvegijoje visiškai normalu, nurodomas intervalas, kokio atlyginimo gali tikėtis žmogus. Pas mus labai slapta ir tokia informacija net konfidenciali gali būti.

REKLAMA

Manau, kad išslaptinimas labai padėtų. Dažnai žmonių atlyginimų lūkesčiai būna didesni nei parodo realybė. Žmogus eina į darbo pokalbius, praeina kelis etapus ir tik tuomet sužino, kad jo norima alga – per aukšta. Tad jis sugaišta laiką“, - įvertina ekonomistė.

Valstybiniame sektoriuje – atlyginimai menkesni

„CV-Online“ Marketingo vadovė Rita Karavaitienė išskiria, kad paprastai atlyginimai yra didesni privačiose įmonėse. Pasak jos, valstybinėse įmonėse atlyginimų vidurkis – 720 Eur į rankas, privačiose (vietinio kapitalo) – 830 Eur, o privačiose (užsienio kapitalo) – 1020 Eur.

Tuo tarp J. Rojaka tikina, kad nebūtinai viešajame sektoriuje atlyginimai bus mažesni. „Valstybiniame sektoriuje, pagal statistiką, yra gerokai mažiau gaunančių minimalią mėnesio algą (MMA), nes moka baltai, ten šešėlio turėtų būti tikrai mažiau nei privačiame sektoriuje ir mažesnes pajamas uždirbančiųjų. Kalbant apie vadovus tai taip. Vadovų svarstyklės jau būtų sunkesnės privačiame sektoriuje“, - teigia ekonomistė.

REKLAMA

Jos nuomone, jei lygintume kasininkių pajamas parduotuvėje ir dirbančios Lietuvos banke, skirtumas būtų ne privataus sektoriaus naudai.

Pagal „CV-Online“ duomenis matyti, kad atlyginimai valstybiniame sektoriuje itin menki. Mokytojai uždirba apie 600 Eur, ugniagesių ar kalinimo įstaigos pareigūnų mėnesinės algos į rankas nesiekia nė 500 Eur. Daugiau atlyginimų lentelėje.

Pateikta reikšmė parodo vidutinį atlyginimą visoje šalyje, tačiau tikslus atlyginimo dydis priklauso nuo priedų, vietovės ir daugelio kitų faktorių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų