REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) neleido Radviliškio savivaldybei pirkti brangiausios komplektacijos „Volswagen“ mikroautobuso ir lengvojo automobilio. Radviliškio savivaldybės administracijos vadovė aiškina, jog pirkimo techninę specifikaciją rengė savivaldybės vairuotojai.

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) neleido Radviliškio savivaldybei pirkti brangiausios komplektacijos „Volswagen“ mikroautobuso ir lengvojo automobilio. Radviliškio savivaldybės administracijos vadovė aiškina, jog pirkimo techninę specifikaciją rengė savivaldybės vairuotojai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VPT teigia, kad savivaldybės paskelbto konkurso techninė pirkimo specifikacija buvo skirta specialiai brangiausiems komplektacijos modeliams „Passat“ ir „Multivan“ ir jų kaina yra maždaug 1,5 karto didesnė nei baziniai modeliai. Tarnyba rekomendavo savivaldybei nutraukti sutartį su tiekėju.

REKLAMA

Tarnyba: pirkimas vykdytas neskaidriai

VPT pažymi, kad savivaldybė tarp reikalavimų automobiliams buvo nurodžiusi LED priekinius žibintus, elektra valdomas mikroautobuso šonines duris bei bagažinės dangtį, argumentuodama saugumu. Tarnybos teigimu, pirkimas vykdytas neskaidriai, savivaldybė dirbtinai ribojo konkurenciją, o lėšas naudojo neracionaliai.

„Schema – tipinė, pažeidimai – chrestomatiniai. Savivaldybės administracija pirmiausiai išsirenka automobilių modelius su pageidaujama komplektacija, pagal tai parašo pirkimo techninę specifikaciją ir nusiperka automobilius iš vieno tiekėjo, – pranešime cituojama VPT direktorė Diana Vilytė.

REKLAMA
REKLAMA

VPT išvadoje nurodoma, jog techninė pirkimo specifikacija buvo skirta „Volkswagen“ modeliams „Passat“ ir „Multivan“. Siūlomas lengvasis automobilis turėjo atitikti 56 privalomus reikalavimus, keleivinis – 50. Pavyzdžiui, be minėtų LED žibintų ar elektra valdomų durų, savivaldybė mikroautobuse pageidavo „tamsios spalvos iš „Alcantara“ sėdynių apmušalų“.

Kaip pažymi VPT, šiuos reikalavimus atitinka tik brangiausia ir gausiausiai sukomplektuota „Multivan“ versija – „Highline“, ir taip savivaldybė automatiškai užprogramavo brangiausios automobilio versijos įsigijimą. Lengvojo automobilio savivaldybė pageidavo su šviesios odos sėdynių apmušalais, parkavimo sistema su galinio vaizdo kamera, navigacijos sistema bei kita papildoma komforto ir saugumo įranga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savivaldybė komentavo tik apie apmušalus

Radviliškio rajono savivaldybės administracijos vadovė Jolanta Margaitienė BNS tvirtino, kad techninės specifikacijos nebuvo taikomos konkretiems automobiliams, o reikalavimai surašyti atsižvelgiant į tai, kad mikroautobusas bus skirtas ilgoms kelionėms į užsienį. Pasak jos, savivaldybė situacijos dėl pirkimo dar nesiaiškino, nes VPT raštas ką tik gautas.

Radviliškio rajono savivaldybės administracijos vadovė sako, kad specifikacijas rengė savivaldybės vairuotojai, o apie reikalavimus dėl apmušalų spalvos ji pirmą kartą girdinti.

REKLAMA

„Apie apmušalus aš iš viso pirmą kartą girdžiu, bet gal jie ir buvo, specifikaciją rengė mūsų vairuotojai. Šitas autobusėlis naudojamas tolimiems reisams, jis mūsų vienas vienintelis, mes su juo važiuojame į Prancūziją, Latviją, Baltarusiją, Ukrainą, Lenkiją, vienas vienintelis autobusas ir jis neskirtas miestams, todėl mes norėjome autobusėlio, kuris būtų pajėgus ilgus metus vežti administracijos darbuotojus ir užtikrinti bendradarbiavimo sutartis su užsieniečiais, kurias esame pasirašę, ir jis (konkursas) tikrai niekam (specialiai) nebuvo pritaikytas“, – sakė J.Margaitienė.

REKLAMA

VPT pažymi, kad pageidautos komplektacijos automobiliai yra maždaug 1,5 karto brangesni nei baziniai modeliai. Vienintelis pirkimo dalyvis – bendrovė „Transalda“ – pateikė 83 tūkst. 90 eurų vertės pasiūlymą, kuriame lengvasis automobilis „VW Passat“ kainuoja 29 tūkst. 325 eurų, o mikroautobusas „VW Multivan“– 53 tūkst. 765 eurų. Tos pačios bendrovės tinklapyje nurodoma, jog paprasčiausios komplektacijos naujas „Passat“ modelis kainuoja nuo 20 tūkst. 799 eurų, „Multivan“ – nuo 35 tūkst. 244 eurų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų