REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
3
Šildymas (nuotr. Sauliaus Žiūros)

Klimatas nuolat kinta, įrodyta, kad jis šyla. Atrodytų, kad šį šiltėjimą turėtume pajusti ir mes, pavyzdžiui, sutrumpėjusiu šildymo sezonu. Jei klimatas pradėjo drastiškai šilti, tai ir šildymo sezonas turėtų kasmet prasidėti vis vėliau, o baigtis anksčiau, bet ar taip yra?

3

Klimatas nuolat kinta, įrodyta, kad jis šyla. Atrodytų, kad šį šiltėjimą turėtume pajusti ir mes, pavyzdžiui, sutrumpėjusiu šildymo sezonu. Jei klimatas pradėjo drastiškai šilti, tai ir šildymo sezonas turėtų kasmet prasidėti vis vėliau, o baigtis anksčiau, bet ar taip yra?

REKLAMA

Palyginkime dešimt šildymo sezonų ir sužinosime, ar klimatas sutrumpina mūsų šildymo sezoną. Šiais metais šildymo sezonas jau prasidėjo, šildomės dar tik pora savaičių, nuo spalio 6 dienos. Štai pernai šildymas buvo įjungtas kiek vėliau, spalio 12 dieną, o 2014 metais spalio 22 d. Na, o 2013 metais – spalio 15 d. Kituose rajonuose šildymo sezonas pradedamas panašiu laiku, žinoma, keliomis dienomis gali skirtis, štai 2013 m. Kaune šildymo sezonas prasidėjo spalio 20 d., penkiomis dienomis vėliau, nei Vilniuje.

„Atsižvelgus į tai, kad šildymo sezono pradžią ir pabaigą skelbia kiekviena savivaldos institucija atskirai, todėl atskirose savivaldybėse šildymo sezonas pradedamas ar baigiamas skirtingomis dienomis“, – kalbėjo Mantas Paulauskas Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos marketingo ekspertas – konsultantas.

REKLAMA
REKLAMA

Žvelgiant dar seniau, galime pamatyti, kad vienas vėliausių šildymo sezonų prasidėjo spalio 26 dieną - 2006 metais. Vėlyvas šildymo sezonas taip pat prasidėjo 2012 metais - spalio 23 d. 2008m. - spalio 20 d.

REKLAMA

Ankstyvas šildymo sezonas prasidėjo 2010 metais – spalio 11d. 2009 - spalio 6 dieną. Paanalizavus visas datas nuo 2006, kai buvo pradedamas šildymo sezonas, paaiškėjo, kad vidutiniškai šildymas įjungiamas spalio 15 -16 dienomis. Tačiau tendencijos, kad šildymo sezonas nusikelia vis toliau nepastebėta.

Sezono pabaiga dažniausiai ateina balandį

Šiais metais šildymo sezonas pasibaigė vėliausiai per pastaruosius dešimt metų – gegužės 2 d., tačiau jis buvo trumpam išjungtas jau balandžio viduryje, bet grįžus šalčiams buvo vėl įjungtas. Anksti šildymo sezonas pasibaigė 2009, 2010, 2011 metais, tuomet radiatoriai ėmė vėsti jau balandžio 7 – 8 dienomis. Šildymas anksti buvo išjungtas ir 2012 metais – spalio 12 d.

REKLAMA
REKLAMA

Metai, kuomet šildymas buvo išjungiamas vėlai buvo 2008, 2015, tuomet šildymas išjungtas balandžio 24 dieną. 2006, 2012, 2013 metais šildymas buvo įjungtas apie mėnesio vidurį – balandžio 14 -16d. Skaičiuojant dešimties metų vidurkį, šildymas paprastai pabaigiamas balandžio 16 dieną. Tačiau tendencijos, kad šildymas kasmet baigiasi vis ankščiau taip pat nepastebėta.

Metai, kai šildėmės mažiausiai

Metai, kai buvo vėliausiai pradėtas ir ankščiausiai pabaigtas šildymo sezonas buvo 2006 – 2007, Kitais metais šildymo sezonas truko panašų laiko tarpa, kažkur nuo spalio vidurio iki balandžio vidurio. Žinoma, gydymo įstaigos, mokyklos pradedamos šildyti kiek ankščiau nei butai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ne labai dideliu kiekiu dienų. Jei klimatas šyla, tai Lietuvoje to dar taip stipriai nepastebime, bent jau šildymo sezonas dar netrumpėja, žinoma, jei oras šils, Lietuvoje jis ims trumpėti.

„Lietuvoje daugėja karščio bangų, ankščiau jų retai būdavo. Daugėja ir meteorologinių darinių: stiprių liūčių, gausių kritulių atvejų. Šių reiškinių pasikartojimo tendencijos yra pastebimos visame pasaulyje, tai yra ne tik temperatūros padidėjimas vienu – dviem laipsniais“, – kalbėjo meteorologas Egidijus Rimkus.

Šildymo sezono pradžią lemia oras

Šildymo sezonas pradedamas ir baigiamas vyraujant tam tikrai temperatūrai.

„Šildymo sezoną galima pradėti, kai tris paras iš eilės vidutinė lauko oro temperatūra yra žemesnė už +10° C.

REKLAMA

Šildymo sezono pradžią, atsižvelgdama į faktinę lauko oro temperatūrą, nustato savivaldybės institucija, savo pavaldume esančioms įstaigoms. Kiti šilumos vartotojai, įskaitant ir daugiabučius gyvenamuosius namus, gali pradėti šildymą savo nuožiūra, nepažeidžiant nustatytų higienos normų.

Nepasinaudojus šia galimybe visi vartotojai pradeda šildymo sezoną pagal savivaldybės nustatytą grafiką. Šilumos tiekėjas, suderinęs su savivaldybės institucija, nustato pastatams ar jų grupėms šildymo įjungimo eiliškumą“, – kalbėjo M.Paulauskas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų