REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vartotojai iš Prancūzijos koncerno „Veolia“ valdomos „Vilniaus energijos“ 24,3 mln. eurų permokos per vieną šildymo sezoną neatgaus, net ir sumažinus šilumos kainą penktadaliu. Vilniaus savivaldybės tarybos narys Arvydas Sekmokas teigia, kad neatgautus pinigus bus siekiama atsiimti tiesiogiai iš įmonės, ne per šildymo tarifą.

Vartotojai iš Prancūzijos koncerno „Veolia“ valdomos „Vilniaus energijos“ 24,3 mln. eurų permokos per vieną šildymo sezoną neatgaus, net ir sumažinus šilumos kainą penktadaliu. Vilniaus savivaldybės tarybos narys Arvydas Sekmokas teigia, kad neatgautus pinigus bus siekiama atsiimti tiesiogiai iš įmonės, ne per šildymo tarifą.

REKLAMA

Kainų komisija nusprendė, kad „Vilniaus energija“ į šilumos tarifą įtraukė 24,3 mln. eurų nepagrįstų sąnaudų, todėl penktadienį planuoja nustatyti 23,2 proc. mažesnę projekcinę šilumos kainą, kuria remiantis nuo gruodžio penktadaliu turėtų sumažėti ir galutinė šilumos kaina. Tačiau vartotojai neturėtų tikėtis nuo gruodžio, kai įsigalios naujos kainos, iki balandžio pradžios, kai iš sostinės šilumos ūkio pasitrauks „Vilniaus energija“, atgauti visos permokėtos sumos.

Kainų komisija prognozuoja, kad per vienerius metus nuo gruodžio 1 dienos, nustačius naujas kainas vartotojai galėtų atgauti 11,235 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

A.Sekmokas teigė, kad per šildymo sezoną neatgautas lėšas sieks atgauti tiesiai iš „Vilniaus energijos“, kitu atveju bandys lėšas atgauti per teismą.

REKLAMA

„Mes siekiame, kad būtų pilnai kompensuota vartotojams - 24,3 mln. eurų. Visų pirma penktadienį komisija nustatys kainą, tą kainą Vilniaus miesto taryba turėtų patvirtinti, kad ji įsigaliotų nuo gruodžio pirmos dienos, kad kuo greičiau būtų atgaunami pinigai. Kuo ilgesnis šildymo laikotarpis, tuo daugiau pinigų sugrįžta, o ta suma, kuri nebus sugrąžinta, tai mes, remdamiesi nuomos sutartimi, kai tik bus Kainų komisijos sprendimas padarytas, planuojame kreiptis į „Vilniaus energiją“ ir „Veolia“, kad tuos pinigus geranoriškai grąžintų, kompensuotų vartotojams, o jei to nepadarys, remdamiesi sutartimi imsimės atitinkamų teisinių žingsnių“, - BNS teigė A.Sekmokas.

REKLAMA
REKLAMA

Bendrovė nekomentuoja sprendimų

Jis teigė, kad kol kas nėra iki galo aišku, kaip lėšos vartotojams bus grąžinamos po to, kai pasitrauks „Vilniaus energija“. Tačiau jis neatmetė, kad vienas iš modelių galėtų būti toks, kad šilumos ūkį perėmę Vilniaus šilumos tinklai galėtų gauti negrąžintas lėšas ir iš jų sumažinti šilumos kainą.

„Aš manau, kad realiai turėtų būti taip, bet be abejo, turės būti ir politinis, ir teisinis sprendimas, nes kai kurie vartotojai, įsivaizduokime, tuos trejus metus nuomavo būstą, mokėjo aukštesne kaina, dabar jie turi savo būstą, tai tie pinigai negrįš. Tai tokį lygų grąžinimą būtų sunku įgyvendinti, dėl to reikia ir politinio sprendimo, tačiau realiausias kelias yra mažinti šilumos tarifą“, - teigė A.Sekmokas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vilniaus energijos“ atstovas Nerijus Mikalajūnas BNS teigė, kad bendrovė nekomentuoja sprendimų dėl šilumos kainų.

Kainų komisija penktadienį ketina patvirtinti projekcinę šilumos kainą, kuri mažinama 23,2 proc. iki 3,88 cento už kilovatvalandę. Tačiau tai dar nebus galutinė šilumos kaina - jos dedamąsias dar tvirtins Vilniaus savivaldybė, o konkrečios kainos paaiškės, kai jas iki lapkričio 25 dienos galutinai apskaičiuos ir paskelbs „Vilniaus energija“.

„Vilniaus energija“ prašė nustatyti naują 5,51 cento projekcinę kainą. Galutinė šilumos kaina vartotojams spalį siekia 5,05 cento (be PVM).

Kainų komisija rugsėjo viduryje paskelbė, jog „Vilniaus energija“ 2012-2014 metais nepagrįstai gavo 24,3 mln. eurų viršpelnio. Komisijos pirmininkė Inga Žilienė anksčiau pripažino, kad sugrąžinti vartotojams lėšas bus sudėtinga, nes „Vilniaus energija“ nuo kitų metų balandžio nebenuomos sostinės šilumos ūkio.

2017 metų balandį baigiasi Vilniaus šilumos tinklų ir „Vilniaus energijos“ šilumos ūkio nuomos sutartis - įmonė pasitrauks iš šilumos tiekimo rinkos Vilniuje.

„Vilniaus energija“ aprūpina šiluma apie 80 proc. Vilniaus pastatų, kuriuose gyvena apie 90 proc. miesto gyventojų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų