REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kartais gali būti nelengva sutarti ir leistis į geriausio sprendimo paieškas su kasdien matomais kolegomis, sėdinčiais gretimame kabinete. Tačiau verslui vis dažniau veikiant globaliose rinkose, darbuotojams vis dažniau tenka dirbti globaliose komandose ir dalintis užduotimis bei nuomonėmis su kolegomis, matomais tik kompiuterio ekrane. Kuo ypatingas darbas globalioje komandoje? Kam reikia pasiruošti planuojat prie jos prisijungti?

Kartais gali būti nelengva sutarti ir leistis į geriausio sprendimo paieškas su kasdien matomais kolegomis, sėdinčiais gretimame kabinete. Tačiau verslui vis dažniau veikiant globaliose rinkose, darbuotojams vis dažniau tenka dirbti globaliose komandose ir dalintis užduotimis bei nuomonėmis su kolegomis, matomais tik kompiuterio ekrane. Kuo ypatingas darbas globalioje komandoje? Kam reikia pasiruošti planuojat prie jos prisijungti?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos darbo rinka patraukli globalias komandas formuojančioms kompanijoms, o išsilavinę ir tobulėti norintys šalies gyventojai noriai ieško darbo tarptautinėse kompanijose. Kaip pastebi konsultacijų ir mokymo kompanijos „OVC Consulting“ vyr. konsultantė Ramunė Kabašinskienė, tai liudija ir tarptautiniai įvertinimai – Vilnius visai neseniai buvo pripažintas dinamiškiausiai besivystančiu paslaugų centrų miestu regione. Globalių tendencijų įsitvirtinimą rodo ir tai, kad darbdaviai skelbimuose palyginti dažnai nurodo, kad tarptautinė patirtis yra vienas iš kandidatų privalumų ir stiprybių.

REKLAMA

Atranką įveikę kandidatai patenka į dinamišką, kupiną iššūkių ir tobulėti skatinančią atmosferą. „Globali komanda natūraliai sudaryta iš specialistų, kurių išsilavinimas ir sukaupta patirtis labai skiriasi – skirtingos šalys, skirtingi universitetai, skirtingo dydžio kompanijos. Todėl kiekvienas komandos narys įneša kažką naujo ir kitokio, o tai leidžia sparčiai mokytis vieniems iš kitų“, – pasakoja Živilė Vajėgaitė, „Danske Bank“ analitikė, globalią karjerą pradėjusi Lietuvoje ir tęsianti Danijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Kuo ypatinga globali komanda?

Vienas svarbiausių globalių komandų privalumų, kuriuos pastebi verslas, – galimybė tikslingai panaudoti skirtingose šalyse dirbančių darbuotojų turimas kompetencijas, efektyviai valdyti jiems tenkančius darbo krūvius, užimtumą, planuoti resursus platesniu nei vieno padalinio mastu.

„Be to, globali komanda, palyginti su tradicine, dirbančia viename biure, reiškia ir didesnę įvairovę idėjų bei požiūrių prasme. Nors skirtingiems komandos nariams dirbant skirtingose šalyse sprendimų priėmimas gali užtrukti ilgiau, tačiau gautas rezultatas gali būti kur kas kokybiškesnis ir originalesnis“, – pastebi R. Kabašinskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kita vertus, pasak specialistės, išlaikyti aukštą kokybės standartą vienas nuo kito nutolusiuose padaliniuose įmanoma tik esant griežtai reglamentuotoms procedūroms. Globalių komandų darbuotojams tenka valdyti didelius informacijos srautus, įtemptai dirbti besikeičiančioje verslo aplinkoje. Orientuojantis į jo poreikius reikia dirbti skirtingomis pamainomis, švenčių dienomis ir savaitgaliais.

Vis dėlto, visa tai nulemia, kad globalioje komandoje ugdoma tiek itin stipri darbuotojų orientacija į kokybę, tiek ir bendradarbiavimo komandoje įgūdžiai. Tarptautinės organizacijos turi nuoseklaus ugdymo sistemas, padedančias stiprinti darbuotojų kompetencijas. Taip pat – suteikia ir vertikalios, ir horizontalios karjeros galimybių. Dėl visų šių priežasčių vidutinė darbuotojų kaita tarptautiniuose paslaugų centruose, tyrimų duomenimis, siekia tik apie 10 procentų.

REKLAMA

Globali komanda darbuotojo akimis

Patirtimi dirbant globalioje komandoje besidalinanti Ž. Vajėgaitė sako, kad ieškodama darbo dėmesį kreipė tik į tarptautinių kompanijų pasiūlymus – tam įtakos turėjo studijos ir darbo patirtis Jungtinėje Karalystėje. Be to, darbas globalioje komandoje pasirodė dinamiškas, kupinas iššūkių ir dėl to įdomus. Dirbdama analitike ji daug laiko skiria sprendimų prėmimo automatizavimo Švedijoje bei Norvegijoje procesams.

„Tikriausiai didžiausias iššūkis, su kuriuo susiduria globalių komandų nariai, yra atstumas. Net ir paprasto susitikimo organizavimas reikalauja daugiau laiko bei pastangų. Taip pat sunkiau sukurti ryšį komandoje nematant kolegų šalia, nesidalinant kasdieniais pastebėjimais taip dažnai, kaip tai darome sėdėdami šalia vienas kito. Todėl stengiamės išnaudoti visas progas pabendrauti tiek formaliai, tiek ir neformaliai“, – sako Ž. Vajėgaitė.

REKLAMA

Pasak jos, dar vienas iššūkis, kuris laukė prisijungus prie globalios komandos, būtinybė perprasti kultūrinius skirtumus, bendraujant su kolegomis iš skirtingų šalių: Danijos, Suomijos, Švedijos, Norvegijos, Indijos. Tačiau juos įveikus paaiškėja, kad kolegos, nors ir skirtingi, tačiau turi panašius tikslus ir pomėgius, o suradus stipriąsias kiekvieno komandos nario savybes ir panaudojus sukauptą patirtį galima pasiekti kur kas daugiau.

Globaliai komandai Ž. Vajėgaitė šiuo metu talkina iš Danijos, kur atsakingas pareigas derina su studijomis universitete: „Kadangi po mokyklos pasirinkau studijas ne Lietuvoje, norėjau šią tradiciją pratęsti. Danija buvo gana akivaizdus pasirinkimas dėl galimybės tęsti karjerą ir tuo pačiu metu mokytis. Atsižvelgdama į savo pareigas, pasirinkau Matematinio modeliavimo magistro studijas. Manau, jog puikiai save realizuoju darbe, todėl noras tobulėti ir įnešti kuo didesnį indėlį į komandos rezultatus paskatino gilinti žinias bei ugdyti kompetencijas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų