REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įsibėgėjant rudeniui nuomos rinka rimsta, atsiranda daugiau ir pigesnių pasiūlymų. Tačiau nekilnojamojo turto (NT) brokeriai pastebi naują tendenciją – didėja pasiūla, kuri koreguos kainas ir nuomininkų įpročius.

Įsibėgėjant rudeniui nuomos rinka rimsta, atsiranda daugiau ir pigesnių pasiūlymų. Tačiau nekilnojamojo turto (NT) brokeriai pastebi naują tendenciją – didėja pasiūla, kuri koreguos kainas ir nuomininkų įpročius.

REKLAMA

„Ober–Haus“ Senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada pasakoja, kad paklausa vis dar aktyvi, bet matoma neįprastai didelė pasiūla rugsėjo mėnesį. Iš dalies, tam įtakos turėjo tai, kad nemažai žmonių pirko naujos statybos butus kaip investiciją, siekdami išnuomoti ir iš to užsidirbti.

„Kaip niekada anksčiau yra tokia didelė pasiūla. Dėl to atsiranda prielaida, kad tos kainos artėjant šildymo sezonui pakris. Kol kas savininkai neskuba labai savininkai kainą, bet kadangi yra nemaža pasiūla, nuomininkas turi iš ko rinktis: ir vienur, ir kitur apsižiūri, aktyviai derasi. Tikrai manau, kad yra tokia galimybė, jog nuomos kainos kokiais 5 proc. leisis žemyn“, – komentuoja M. Čiulada.

Įtakos turės nemažėjantis būstų pirkimo bumas

Paklausa, kaip ir privaloma, rudenį yra, tačiau ji susiduria su daug didesne pasiūla nei prieš metus ar du, teigia M. Čiulada.

REKLAMA
REKLAMA

„Jei anksčiau būdavo, kad nuomininkas skuba stverti bet kurį laisvą variantą, o už durų dar keli stovi norintys apžiūrėti, dabar tokios situacijos nebėra. Nuomininkas gali ramiai važinėti ir rinktis. Nuomos kainos, įvedus eurą, tikrai pakilo. Didesnės jos ir nei pernai. Tad dėl šios priežasties daug kas ryžtasi būstą pirkti“, – pastebi jis.

REKLAMA

Taigi ir paklausa iš dalies mažėja dėl to, kad dalis nuomininkų pasitraukia iš rinkos.

„Capital Pro“ NT brokerė Justina Zabarauskienė taip pat pastebi didelę išaugusią butų nuomos pasiūlą, nes dauguma, kurie turi papildomų pinigų, investuoja į NT.

„Automatiškai iš nuomos rinkos išeina į pirkėjų rinką. Butai nuomai atsilaisvina, ieškomi kiti nuomininkai, tad ir kainos šiek tiek koreguojasi: arba išlieka tos pačios, arba net mažinamos“ – teigia pašnekovė.

Ji pasakoja, kad įdėjus skelbimą, jog tas pats butas ir nuomojas, ir parduodamas, trys žmonės paskambino norėdami pirkti ir vienas – nuomotis. Anot pašnekovės, tokie pavyzdžiai rodo, kad daugiau žmonių ieško pirkimui, o ne nuomai.

REKLAMA
REKLAMA

Žiūrint į rinkos aktyvumą, pašnekovė prognozuoja, kad būstas nuomai bus populiarus iki spalio pradžios, kol dar yra atvykstančių studentų. Visgi ji taip pat teigia, kad kainų lygis turėtų kisti sezoniškai.

M. Čiulados teigimu, rinka turėtų pati susireguliuoti, tad galutinius rezultatus matysime po mėnesio ar dviejų, visgi nuomos kainos kritimo pradžia – ne už kalnų.

„Kainos dar nespėjo pasikoreguoti, dar patys nuomotojai prašo tokių kainų, kokių prašė ir rugpjūtį. Savininkas gali laukti ir 2–3 savaites ir tik tada sugalvoti, kad reikia mažinti kainą. Galbūt derybose vienas ar kitas savininkas lengviau sutiks arba atvirkščia, laikysis senos kainodaros, bet palaipsniui jo pozicija silpnės arba atsiras nuomininkas, kuris sugebės įkalbėti ir nusiderėti“, – sako M. Čiulada.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, pats geriausias metas derėtis – sausis ir vasaris, tuomet nuomotojai stengiasi bet kokia kaina turėti nuomininką.

Visai kitokią nuomonę turi „Remax“ NT brokeris Paulius Banevičius. Jo nuomone, paklausa šiuo metu didelė, o skelimų gali atrodyti daug, nes yra užsistovėjusių iš anksčiau, kuomet nuomotojas nori neadekvačių kainų arba keli brokeriai reklamuoja tą patį objektą.

„Sakyčiau, kad nuomos kainos laikosi gana panašiam lygyje pastarąjį pusmetį ar metus. Pasiūlos ir paklausos kreivė subalansuota. Žmonės perka būstus investicijai – pasiūla didėja, bet kartu ir paklausa. Atsiranda naujų darbo vietų, jauni specialistai dažnai nuomojasi. Kainos ganėtinai subalansuotos pastaruoju metu“, – tvirtina P. Banevičius.

REKLAMA

Pasak jo, butų perviršio nėra, o ir nuomininkų pakanka, tad kainos turėtų mažėti tik pigesnio butų segmento ir artėjant šildymo sezonui.

Keičiasi nuomininkų įpročiai

P. Banevičius įsitikinęs, kad kainas vis dėlto diktuoja nuomininkas, tačiau kiekviena situacija yra unikali ir esant paklausiai prekei, delsti neverta.

Visgi M. Čiulada pastebi, kad nuomininkai jaučiasi drąsesni, daugiau derasi ir kelia sąlygas, ko anksčiau nebūdavo.

„Anksčiau vis tiek nuomotojas buvo dinamiškesnis. Dabartinė situacija dažnam savininkui yra neįprasta. Jis iš senų gerų laikų pripratęs, kad išnuomavimas vyksta greičiau ir lengviau , o dabar vėl teks prisitaikyti ir, gali būti, kad teks mažinti nuomos kainą.“, – sako jis.

REKLAMA

NT brokerė J. Zabarauskienė taipogi teigia, kad dabar klientai linkę ilgiau pasvarstyti, apžiūrėti daugiau variantų. Taip pat, nuomininkai darosi išrankesni. Jei anksčiau būtinybė bute būdavo skalbimo mašina, dabar atsiranda ir papildomų reikalavimų.

„Dabar aiškus privalumas – indaplovė. Taip pat svarbu, ar yra vieta, kur bus galima laikyti dviratį. Vis daugiau nuomininkų turi augintinius. Šios tendencijos pasaulinės ir jaučiama, kaip jos ateina į Lietuvą“, – sako brokerė.

Be visa to, svarbu, kad butas būtų kokybiškas, suremontuotas.

„Jau 2000–2005 metų butai šiek tiek neremontuoti, nors ir su automoniniu šildymu, turi mažesnę tikimybę būt išnuomoti greitai“, – teigia ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

M. Čiulada informuoja, kokios šiuo metu vyrauja būsto nuomos kainos. Blokiniuose, senos statybos namuose ir miesto pakraščiuose 1 kambario buto nuomos kainos prasideda nuo 200 iki 250 eurų, 2 kambarių – nuo 250 iki 300 eurų, jei gerai suremontuotas – ir 350 eurų, o 3 kambarių buto kainos nuomai prasidėtų nuo 300 ir daugiau eurų, priklausytų nuo įrengimo.

Naujoje statyboje, tuose pačiuose miegamuosiuose rajonuose, 1 kambario buto nuomos kaina prasidėtų nuo 300 eurų, 2 kambarių – nuo 350–370 eurų, 3 kambarių nuo 350 eurų ir atitinkamai į viršų.

Miesto centre naujos statybos nedaug. Senoje statyboje arčiau miesto centro kainos prasideda nuo 300 eurų, 2 kambarių nuo 350–400 eurų, o 3 kambarių nerasime mažiau nei 500 eurų, teigia NT brokeris.

Pasak jo, naujos statybos, centre ir senamiestyje esančių butų nuomos kainos svyruoja taip: 1 kambario nemažiau 400 eurų, 2 kambarių nuo 500 eurų, o 3 kambarių sunku tikėtis rasti pigesnį nei 700 eurų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų