REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas priėmė atnaujintą Mokėjimų įstatymą, kuris turėtų atpiginti bankų ir kitų kredito įstaigų pagrindinių paslaugų įkainius. Įstatyme įtvirtinamas mokėjimo paslaugų "krepšelis", kurio maksimalią kainą nustatys Lietuvos bankas.

Seimas priėmė atnaujintą Mokėjimų įstatymą, kuris turėtų atpiginti bankų ir kitų kredito įstaigų pagrindinių paslaugų įkainius. Įstatyme įtvirtinamas mokėjimo paslaugų "krepšelis", kurio maksimalią kainą nustatys Lietuvos bankas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už naujos redakcijos Mokėjimų įstatymą ketvirtadienį balsavo 72 Seimo nariai, balsuojančių prieš nebuvo, susilaikė 11 parlamentarų.

REKLAMA

"Pakeistas Mokėjimų įstatymas leis Lietuvos gyventojams pigiau naudotis būtiniausiomis mokėjimo paslaugomis. Žinoma, kiekvienas galės pats nuspręsti, ar naudotis nauja pagrindinės mokėjimo sąskaitos paslauga, kurios didžiausia kaina bus reguliuojama", - BNSsakė Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas.

Jo teigimu, Lietuvos bankas yra paskirtas priežiūros institucija, kuri nustatys didžiausią galimą pagrindinės mokėjimo sąskaitos paslaugos kainą ir šią paslaugą sudarančių operacijų skaičių.

REKLAMA
REKLAMA

"Šiuo metu mes analizuojame šalies gyventojų mokėjimų poreikius ir rengiame išsamų pagrindinės mokėjimo paslaugos aprašą bei didžiausios kainos nustatymo metodiką", - tvirtino M.Jurgilas.

Numatyta, kad mokėjimų "krepšelį" sudarys ne mažiau kaip 10 bet kokių pervedimų eurais internetu kas mėnesį į bet kurį banką, kredito uniją ar kitą mokėjimo paslaugų teikėją Lietuvoje ir kitose Europos ekonominės erdvės valstybėse; neribotas klientui į sąskaitą pervestų lėšų eurais įskaitymas; ne mažiau kaip 550 eurų per mėnesį išgryninimas bankomate Lietuvoje; visos eurų banknotų įnešimo į kliento sąskaitą operacijos banko ar kredito unijos parinktose vietose, pavyzdžiui, bankomate.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į "krepšelį" taip pat įeis mokėjimo kortelės išdavimas, tvarkymas, atnaujinimas ir atsiskaitymai ja internetu bei prekybos vietose, mokėjimo sąskaitos atidarymas, tvarkymas, uždarymas, elektroninė bankininkystė ir banko, kredito unijos ar elektroninių pinigų įstaigos teikiama saugi prisijungimo prie jos priemonė - kodų generatorius ir panašiai.

Pagrindinė mokėjimo sąskaitą galės turėti kiekvienas banko, kredito unijos klientas. Sąskaitą sudarantis paslaugų rinkinys gyventojams kainuos mažiau nei atliekant tokias pat operacijas iš kitų jų turimų sąskaitų.

REKLAMA

Vadinamasis mokėjimo paslaugų "krepšelis" įsigalios nuo 2017 metų vasario 1 dienos. Anksčiau teigta, kad jo fiksuota kaina turėtų siekti apie 1,5 euro.

Pasak Finansų ministerijos, naujoje įstatymo redakcijoje įteisintos naujovės turėtų paskatins gyventojus aktyviau naudotis elektroninėmis mokėjimo priemonėmis bei padėti mažinti atsiskaitymus grynaisiais.

"Sumažinę bankų populiariausių operacijų įkainius, galėsime būti tikri, kad būtiniausios mokėjimo paslaugos bus prieinamos visiems gyventojams ir už adekvačią kainą, o atsiskaitymų grynaisiais mastai natūraliai mažės", - pranešime spaudai sakė finansų ministrė Rasa Budbergytė.

REKLAMA

Jji pabrėžė, kad socialiai pažeidžiamiems asmenims įstatymu numatytos dar mažesnės paslaugų kainos nei visiems kitiems vartotojams. Nepasiturintys, socialinę paramą gaunantys gyventojai (tokių asmenų yra apie 130 tūkst.), už "krepšelio" paslaugų rinkinį mokės ne daugiau nei pusę Lietuvos banko nustatyto didžiausio komisinio atlyginimo.

Vienas gyventojas galės turėti vieną pagrindinę mokėjimo sąskaitą bet kurioje pasirinktoje elektroninių pinigų ar kredito įstaigoje. Be to, numatyta galimybė vartotojams lengvai ir greitai pakeisti mokėjimo paslaugų teikėją - perkelti savo mokėjimo sąskaitą iš vieno į kitą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

M.Jurgilo teigimu, Lietuvos bankas taip pat labai palaiko kitas Mokėjimų įstatymo nuostatas, prisidedančias prie mokėjimų rinkos konkurencingumo didinimo ir sąlygų vartotojams gerinimo.

"Nuo šiol įmonėms bus paprasčiau konsoliduoti savo mokėjimus viename banke ir jos turės didesnę derybinę galią, nes lėšų įskaitymo į sąskaitą įkainis negalės skirtis priklausomai nuo mokėtojo banko", - BNS sakė M.Jurgilas.

Atnaujintu Mokėjimų įstatymu į Lietuvos teisę perkeliamos Europos Sąjungos (ES) Mokėjimo sąskaitų direktyvos nuostatos, taip pat įgyvendinamas ES reglamentas dėl tarpbankinio mokesčio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų