REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Siekiant pažaboti alkoholio vartojimą Lietuvoje, Seime atsidūrė projektas, skatinantis ne tik visiškai uždrausti alkoholio reklamą, jo vartojimą festivalių metu, bet ir nustatyti naują mažčiaus cenzą, kuomet jaunuolis gali įsidarbinti ir pardavinėti alkoholį. Verslininkai griebiasi už galvų: sezoniniams darbams darbuotojų trūksta, o pakėlus amžiaus limitą potencialių darbuotojų dar labiau sumažės.

Siekiant pažaboti alkoholio vartojimą Lietuvoje, Seime atsidūrė projektas, skatinantis ne tik visiškai uždrausti alkoholio reklamą, jo vartojimą festivalių metu, bet ir nustatyti naują mažčiaus cenzą, kuomet jaunuolis gali įsidarbinti ir pardavinėti alkoholį. Verslininkai griebiasi už galvų: sezoniniams darbams darbuotojų trūksta, o pakėlus amžiaus limitą potencialių darbuotojų dar labiau sumažės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė pasakoja, kad šiuo metu norinčių dirbti už minimalų atlyginimą darbuotojų ir taip trūksta. Itin tai matyti kurortuose, kuriuose dėl trūkstamo darbuotojų skaičiaus jau ir sustojusi restoranų plėtra.

REKLAMA

„Aišku, man jų gera intencija suprantama, tačiau tos pataisos neramina. Tai reiškia, kad mūsų sektorius negalės turėti darbuotojų, dalis studentų atkris. Tada pas mus visiškai įsijungia raudona pavojaus šviesa, nes yra baisi situacija dėl darbuotojų trūkumo”, – pasakojo E. Šiškauskienė.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) partijos inicijuotose pataisose nurodoma, kad tiek įsigyti, tiek pardavinėti alkoholį galės ne jaunesni kaip 20 metų asmenys.

REKLAMA
REKLAMA

Verslininkai netiki įstatymo pakeitimo efektyvumu

Verslininkų atstovai įsitikinę, kad vien būti vediniems gerų tikslų neužtenka. Kiekvienas įstatymų pakeitimas atsiliepia ir ekonomiškai.

„Siūlyčiau atsargiai priimti tokius sprendimus. Nesinorėtų, kad būtų kaip su tuo draudimu rugsėjo pirmąją, kai uždraudė prekiauti alkoholiu. Tuomet nepagalvojo, kad uždraudė ir mini baruose ir laivuose prekiauti. Bijau, kad darant gerą darbą nenukentėtų mūsų sektorius dėl darbuotojų, kurių ir taip nėra“, – sako E. Šiškauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos, neliktų ženklios dalies darbuotojų ,o tai būtų katastrofa. 

Verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus taip pat įsitikinęs, kad darbo jėgos pasiūla sumažės, ypač sezoninių darbų. Jis pastebi, kad toks įstatymas nesutampa su kitu Lietuvos Respublikos įstatymu, kuomet 18 metų sulaukę asmenys yra laiko suaugusiais ir atsakingais už savo veiksmus.

„Gaila, kad prieš rinkimus vis koks neadekvačiai besielgiantis Seimo narys kaip triušius iš kepurės ištraukia kažkokius keistus siūlymus ir bando juos pateikti kaip panacėją nuo esančių problemų. Manau, čia vienas iš tokių dalykų. Tai nėra visiškai ydinga idėja. Kai kurios šalys turi panašius apribojimus, tačiau reikėtų išanalizuoti užsienio šalių patirtį ir kaip tai veikia, kokių duoda rezultatų“, – sako V. Sutkus.

REKLAMA

Pašnekovo manymu, trūksta apklausų ir ekonominių skaičiavimų, kurie patvirtintų, jog toks įstatymas nepakenks nei verslams, nei šalies biudžetui.

„Jei inicijuoji įstatymą, tai turi atlikti ekonominę analizę, nes tai įstatymas susijęs su ekonomine veikla. Reikia apskaičiuoti kiek jaunuolių neteks darbo, kiek biudžetas mokesčių neteks, galiausiai reikia pačios jaunimo apklausos, ką jie mano. Suprantama, kad šitas veiksmas kainuos, bet nežinoma kiek“,– mano V. Sutkus.

Jis įsitikinęs, kad visgi toks sprendimas efektyvus nebūtų.

R. Karbauskis: požiūris priklauso nuo turimų vertybių

Įstatymo pataisas pateikusių Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas Ramūnas Karbauskis tvirtina, kad bet koks draudimas, kuris gerina žmonių sveikatą, bet mažina verslų uždarbį – neigiamai vertinamas pačių verslininkų. Jo nuomone, vertinti pataisas riekėtų ne pagal ekonominius rodiklius, o pagal vertybes.

REKLAMA

R. Karbauskis teigia, kad per pastaruosius 10 metų alkoholio suvartojimas vaikų tarpe išaugo 8 kartus. Būtent vyresni pilnamečiai moksleiviai nuperka alkoholį ir šį duoda kitiems savo draugams, sako jis.

„Čia vertybinis klausimas ar mes norime, kad moksleivių amžiaus vaikai galėtų įsigyti ir pardavinėti alkoholį. Pas mus dvyliktokai jau yra 19 metų. Taip, pasitaiko ir tokio amžiaus studentų, bet tada ką padarysi. Tokiu atveju tuos metus jie neprekiaus alkoholiu. Kito laikino įdarbinimo ieškos“, – sako R. Karbauskis.

Visgi įstatymo pataisos nėra visiškai apgalvoti. Ar alkoholį pardavinėjantiems priskiriami ir restoranuose bei kavinėse užsakymus atnešantys padavėjai – neaišku. Įstatyme apie tai neužsiminta ir nors prie alkoholio priėjimas lygiai toks pat, kaip jį pardavinėjant, čia bėdos neįžvelgiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šito nenagrinėjome. Nunešti gal ir nėra tokia baisi problema, nes matė ir namuose alkoholinius gėrimus ir renginiuose ir t.t. Mes nenorime jų apsaugoti nuo to, kad jie matytų. Reklamos kad nematytų taip, bet jei dirba laikinai kažkur... Bet kokiu atveju aš įsivaizduoju, kad moksleivių amžiaus vaikų į tokais įstaigas, kur prekiaujama alkoholiu, nereikia darbinti“, – svarsto R. Karbauskis.

Jo nuomone situacija darbo rinkoje nėra tokia prasta, kad reikėtų nukreipti moksleivius uždarbiauti į tokias vietas. Įstatymas įsigyti bei prekiauti alkoholiu galiotų ir jaunimo pamėgtiems muzikos festivaliams.

REKLAMA

„Čia tiesiog nėra kitos išeities. Kaip suprantu, šios pataisos turėtų būti svarstomos iki kadencijos pabaigos. Jei nesvarstys, parodys tik vieną, kad politinės valios nėra. O prieš rinkimus pareiškimų daug. Ir vieni, ir kiti ruošiasi padėti tautai blaivėti, bet realiai matome, kad politinės valios trūksta“, – sako Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas.

Pataisomis siūlo leisti tiek įsigyti, tiek pardavinėti alkoholinius gėrimus ne jaunesniems kaip 20 metų asmenims. Taip pat siekiama uždrausti bet kokią alkoholio reklamą, uždrausti alkoholio prekybą kultūrinių renginių metu. Alkoholio prekyba būtų panaikinta ir iš įprastinių prekybos centrų, pardavinėti leidžiama būtų specializuotuose parduotuvėse. Prekyba šiose vietose būtų leidžiama nuo 20 valandos iki 10 valandos.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų