REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) darbuotojai lankys pajūrio kurortų gyventojus, priimančius poilsiautojus – siekiama užtikrinti, kad vykdoma sezoninė veikla būtų tvarkingai registruota, gautos pajamos apskaitytos, mokesčiai sumokėti.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) darbuotojai lankys pajūrio kurortų gyventojus, priimančius poilsiautojus – siekiama užtikrinti, kad vykdoma sezoninė veikla būtų tvarkingai registruota, gautos pajamos apskaitytos, mokesčiai sumokėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klaipėdos apskrities VMI trečiadienį pranešė, kad vasaros sezono metu aktyvina prevencines, stebėjimo, kontrolės priemones apgyvendinimo, visuomeninio maitinimo, kituose sektoriuose.

REKLAMA

VMI darbuotojai dar iki Joninių vizituos Palangos, Šventosios ir Neringos miestų gyventojus, kurie teikia ar ruošiasi teikti apgyvendinimo paslaugas.

„Daugiametė VMI patirtis rodo, kad prevencinis darbas duoda teigiamą rezultatą ir turi ilgalaikį poveikį: privačiame apgyvendinimo sektoriuje kasmet auga registruotos veiklos ir deklaruotų pajamų skaičiai“, – rašoma VMI pranešime.

Apgyvendinimo paslaugas Palangos ir Neringos kurortuose 2015 metais teikė 2662, o 2014 metais – 2619 gyventojų. Apie 5 proc. augo gyventojų, įregistravusių individualią apgyvendinimo veiklą, skaičius.

REKLAMA
REKLAMA

Deklaruotos iš apgyvendinimo veiklos gautos pajamos išaugo 16 proc. (arba 0,9 tūkst. eurų) vienam gyventojui.

Kontroliuotų juridinių asmenų, teikusių apgyvendinimo paslaugas pajūrio kurortuose, pajamos išaugo 17 proc.

„Įprastai pajūrio kurortų gyventojai, kurie planuoja vienokią ar kitokią veiklą, patys užsuka į Mokesčių inspekciją pasitarti įvairiais klausimais – šiuokart, atvirkščiai, mokesčių inspektoriai aplankys juos namuose. Mūsų tikslas yra įsitikinti, kad žmonės žino, kaip teisingai registruoti veiklą, kaip sumokėti pajamų mokestį planuojant teikti patalpų nuomos ir apgyvendinimo paslaugas, kuriais atvejais atsiranda prievolė mokėti pridėtinės vertės mokestį, kaip turi būti deklaruojamos pajamos ir pan.“, – sakė Klaipėdos AVMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Edita Cibienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bus pastebimi

Gyventojus lankantys VMI darbuotojai turės skiriamuosius ženklus – liemenes ar skarutes, ar kepurėles su VMI ženklais.

Pasak. E. Cibienės, mokesčių inspektoriai užsuks ir pas tuos gyventojus, apie kuriuos yra gauti pranešimai, pvz., kad kaimynas vasarą nuomoja dalį savo buto, bet mokesčių turbūt nemoka arba kad nuomojamas namas, kurio savininkai gyvena užsienyje ir veikiausiai slepia pajamas, pan.

„Būsto nuomos sektorių mokesčių administratorius vis dar vertina kaip pasižymintį aukšta mokesčių vengimo rizika. VMI, siekdama išaiškinti gyventojus, kurie galbūt vykdo patalpų nuomos veiklą ir nemoka mokesčių, pirmiausiai kreipia dėmesį į tuos, kurie turi itin daug registruoto tiek gyvenamosios, tiek komercinės paskirties nekilnojamojo turto. Jų atžvilgiu taikomos stebėsenos priemonės, VMI specialistai juos kviečiasi pokalbiams, siunčia informacinius laiškus, kuriuose primenama apie pareigą deklaruoti iš nuomos gautas pajamas ir sumokėti mokesčius“, - sako E.

Verslo liudijimus apgyvendinimo paslaugoms Palangoje ir Neringoje yra įsigiję apie 1100 gyventojų. 2015 metais apgyvendinimo paslaugas pajūrio kurortuose teikė 2662 gyventojai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų