REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aukso kainos pirmąjį ketvirtį kilo sparčiausiai per tris dešimtmečius – nuo 1986 metų, rašo JAV verslo dienraštis „The Wall Street Journal“.

Aukso kainos pirmąjį ketvirtį kilo sparčiausiai per tris dešimtmečius – nuo 1986 metų, rašo JAV verslo dienraštis „The Wall Street Journal“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kainos pašoko 16,5 proc. ir tai, pasak ekspertų, rodo, kad investuotojai tebėra susirūpinę dėl rinkų ir ekonomikos būklės.

REKLAMA

Investicijos į didžiausią pasaulyje aukso fondą „SPDR Gold Shares“ pasiekė aukščiausią nuo 2013 metų gruodžio mėnesio lygį, o prekiautojai, kaip ir anksčiau, mano, kad auksas brangs.

AKCIJŲ RINKOS

JAV akcijų indeksas „Standard & Poor's 500“ sausio-kovo mėnesiais pakilo 0,8 proc., „Dow Jones Industrial Average“ – 2 proc., tuo tarpu „Nasdaq Composite“ smuko 2,6 procento.

Didžiausių Europos įmonių akcijų indeksas „Stoxx Europe 600“ per pirmąjį ketvirtį krito 7,7 proc., nors vien kovo mėnesį šis rodiklis paūgėjo 1,1 proc. ir mėnesio pakilimas buvo pirmasis nuo 2015 metų lapkričio.

REKLAMA
REKLAMA

Bendras Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono akcijų indeksas „MSCI Asia Pacific“ kovo mėnesį pakilo 8,2 proc. ir mėnesio prieaugis buvo didžiausias nuo spalio mėnesio, tačiau to nepakako pirmųjų dviejų šių metų mėnesių smukimui kompensuoti, taigi per visą pirmąjį ketvirtį šis rodiklis nusileido 2,1 proc., rašo britų verslo dienraštis „The Financial Times“.

Kinijos „Shanghai Composite“ sausio-kovo mėnesiais krito 15 proc., o Japonijos „Topix“ – 13 procentų.

Besivystančių rinkų indeksas „MSCI Emerging Markets“ per pirmąjį ketvirtį pakilo 5,1 proc., o „MSCI World“ smuko 0,3 procento.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vien kovo mėnesį „MSCI Emerging Markets“ pašoko 13 proc. ir mėnesio pakilimas buvo didžiausias nuo 2011 metų spalio mėnesio.

VALIUTOS

JAV dolerio indeksas, kuriuo vertinami JAV valiutos kurso pokyčiai dešimties pagrindinių pasaulio valiutų atžvilgiu, per pirmąjį ketvirtį smuko 4,3 proc. ir smukimas buvo didžiausias per pusšeštų metų.

Vien kovo mėnesį JAV doleris atpigo 31 valiutos atžvilgiu, o labiausiai – žaliavas eksportuojančių šalių valiutų atžvilgiu.

Vadinamojo ofšorinio juanio (juo prekiaujama Honkongo biržoje) kursas JAV dolerio atžvilgiu per pirmąjį ketvirtį pakilo 1,53 proc. ir prieaugis buvo didžiausias nuo 2011 metų ketvirtojo ketvirčio. Šanchajuje juanis pabrango 0,46 proc. ir kurso pakilimas buvo pirmasis per keturis ketvirčius.

REKLAMA

Pasak ekspertų, Kinijos valdžios kišimasis į rinką ir kova su spekuliantais jau duoda rezultatų ir dalis investicinių bankų, įskaitant „JPMorgan Chase“, jau padidino juanio kurso šių metų pabaigoje prognozes.

NAFTA

„Brent“ rūšies naftos kaina per pirmąjį ketvirtį pakilo maždaug 8 proc., o WTI rūšies nafta pabrango 3,5 proc. ir ketvirčio pakilimas buvo pirmasis nuo 2015 metų.

Vien kovo mėnesį, silpstant JAV doleriui, „Brent“ kaina pašoko 10 proc., o WTI kaina – beveik 14 procentų. Kainų augimą skatino ir lūkesčiai dėl pagrindinių naftą išgaunančių šalių susitikimo, kuris įvyks Dohoje balandžio 17 dieną.

REKLAMA

GELEŽIES RŪDA

Geležies rūdos kainos per pirmąjį ketvirtį pakilo beveik ketvirtadaliu, tačiau tolesnio jų augimo analitikai neprognozuoja.

Sausio–kovo mėnesiais kainos pakilo 23,4 proc., o vien kovo pradžioje kainos buvo užkopusios iki 63,74 JAV dolerio už toną.

Konsultacijų įmonės „McKinsey & Co.“ vertinimais, iki 2016 metų pabaigos geležies rūdos kainos svyruos 45–50 JAV dolerių už toną intervale.

„Goldman Sachs“ prognozuoja, kad geležies rūdos kainos iki metų pabaigos smuks iki 35 JAV dolerių už toną. Tuo tarpu „Citigroup“ skaičiuoja, kad vidutinė kaina šiemet sieks 38 JAV dolerius už toną, o 2017 metais – 35 JAV dolerius už toną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų