REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
102
Rimantas Šadžius (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Finansų ministras įspėja: bus sunkumų

Dėl artėjančių rinkimų Seime gali būti sunku priimti sprendimus, kurie pagyvintų Lietuvos kapitalo rinką ir pagerintų situaciją darbo rinkoje, mano finansų ministras.

102

Dėl artėjančių rinkimų Seime gali būti sunku priimti sprendimus, kurie pagyvintų Lietuvos kapitalo rinką ir pagerintų situaciją darbo rinkoje, mano finansų ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš tikrai matau sunkumų, kurie iškils pavasario sesijoje parlamentui, nes, mano nuomone, rinkiminė kampanija Lietuvoje prasidėjo žymiai anksčiau“, - trečiadienį metinėje žurnalo „Valstybė“ ekonomikos konferencijoje kalbėjo Rimantas Šadžius.

REKLAMA

Jo teigimu, kapitalo rinkai svarbūs yra Akcinių bendrovių ir uždarųjų akcinių bendrovių obligacijų savininkų interesų gynimo bei Sutelktinio finansavimo įstatymų projektai.

Vyriausybė ir Finansų ministerija pavasario sesijai yra pateikusi daug projektų, kurie, mano nuomone, smarkiai pakeistų mūsų kapitalo rinkos situaciją, nes kol kas verslo kreditavimas eina daugiausiai iš bankų ir dėl to gauname kritikos iš Europos Komisijos ir Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos. Sutelktinio finansavimo įstatymas yra vienas iš pavyzdžių, kitas - projektas, kuris leistų uždarosioms akcinėms bendrovėms leisti obligacijas. Šie įstatymai turėtų pagyvinti mūsų rinką“, - kalbėjo R.Šadžius.

REKLAMA
REKLAMA

Jo manymu, kur kas sudėtingiau bus priimti darbo santykių lankstumą ir investicinį patrauklumą padidinti turintį socialinį modelį.

„Situacija dėl socialinio modelio nėra paprasta, bet yra stipri politinė valia, ypač iš Vyriausybės vadovo, ir manau, kad tai turėtų padėti šiam paketui judėti į priekį. Tai yra vienas iš kritinių taškų, pagal kurį mus vertina tarptautiniai partneriai“, - sakė finansų ministras.

R. Šadžius pripažįsta, kad koalicijos partneriai nespinduliuoja meile vienas kitam, tačiau kol kas pavyksta rasti išeitis iš sudėtingų situacijų. Nemažai dėmesio skiriama ir mokytojų klausimui bei gimstamumui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kaip padidinti tą mokinių skaičių, sunku pasakyti. Bet reikia galvoti ką daryti su šviesiais ir apsiskaičiusiais žmonėmis, kurie dabar neturi pilno krūvio švietimo sistemoje“, - sako ministras.

Ekonomistas G. Nausėda primena, kad 2008 metais mokinių skaičių padėjo padidinti dosnios motinystės išmokos.

Siekiant stiprinti obligacijų pirkėjų interesų apsaugą ketinama numatyti obligacijų savininkų patikėtinio, kuriuo galės būti vertybinių popierių viešosios apyvartos tarpininkai, teises ir pareigas, taip pat siūloma leisti viešas obligacijų emisijas platinti ir uždarosioms akcinėms bendrovėms.

REKLAMA

Vis dėlto, finansų ministras nelieka nesukritikuotas. Ekonomistas Ž. Mauricas teigia, kad ministro rekomendacijos skatinančios ekonomikos augimą - nieko naujo.

„Aš prieš 3 metus dariau skaidres ir rekomendacijas lygiai tokias pat kokias ministras rodo šiandien. Mes nepakankamai baudžiame už nepadarytus svarbius darbus. Vis dar turime besitęsiančią emigraciją. (...) Matome, kad ir Latvija jau mažina mokesčius, o nuo estų esame apskritai nutolę. Neturėtume mąstyti apgaulingai, kad jei ne ši kadencija, tai dar kitą atlikse reformas. Jų reikia imtis jau dabar, nes vis dėlto matome, kad Lietuva tų EK rekomendacijų nevykdo“, - pasisako Ž. Mauricas.

Reglamentuojant sutelktinio finansavimo veiklą siekiama suteikti verslui alternatyvių finansavimo šaltinių, taip pat leisti didesnei visuomenės daliai tiesiogiai dalyvauti finansuojant šalies ekonomiką. Įstatymo projekte apibrėžiamos finansavimo per specializuotas platformas sąlygos, nustatomi reikalavimai finansavimo platformos operatoriams ir jų vadovams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų