REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Priimta manyti, jog būti skolingam yra blogai, todėl skolos ir paskolos dažniausiai yra vertinamos neigiamai. Tačiau atsižvelgiant į dabartinę ekonominę situaciją bei Europos centrinio banko politiką ir tikėtiną jos kryptį vidutiniu laikotarpiu, toks vertinimas ne visada teisingas.

Priimta manyti, jog būti skolingam yra blogai, todėl skolos ir paskolos dažniausiai yra vertinamos neigiamai. Tačiau atsižvelgiant į dabartinę ekonominę situaciją bei Europos centrinio banko politiką ir tikėtiną jos kryptį vidutiniu laikotarpiu, toks vertinimas ne visada teisingas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įvertinkite, ar turite pinigų skolintis

Paradoksali tiesa – norint skolintis, reikia turėti pinigų. Skola yra ateities vartojimas perkeltas į dabartį, tad skolintis reiškia, kad dalį ateities pajamų „suvalgome“ šiandien.

REKLAMA

Skolinimasis neturint pajamų ir realistiškai nesitikint jų turėti ateityje reiškia, jog į šiandieną yra perkeliamos ne tikros, bet išgalvotos pajamos. Žinia, kad išgalvotomis pajamomis realių skolų grąžinti nepavyks.

Pavyzdžiui, jei skolinatės 10 tūkst. eurų penkeriems metams, nors jūsų metinės pajamos siekia vos 4 tūkst. eurų, savo gyvenimo kokybę pabloginate gana smarkiai. Tai reiškia, kad ateinančius penkerius metus realiai disponuojami pinigai išlaidoms sumažės perpus – skolai grąžinti kiekvienais metais turėsite skirti po 2000 eurų (10 000/5=2 000), o tai yra lygiai pusė gaunamų metinių pajamų. Tačiau, jei metinės pajamos yra 40 tūkst. eurų, pasiskolinti 10 tūkst. eurų penkeriems metams anokia problema, nes realios pajamos šiam laikotarpiui sumažėja vos 5 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Elgiantis apgalvotai ir turint pakankamai pajamų, skolintis ne tik galima, bet neretai ir apsimoka. Palūkanų norma yra tiesiog pinigų kaina, o šiandien net ir ilgalaikės palūkanų normos yra artimos nuliui – pinigai yra pigūs. Remiantis klasikine teorija, tai reiškia, jog skolintis apsimoka, nes grąžinti reikės maždaug tiek, kiek buvo pasiskolinta. Kuo trumpesnis paskolos terminas, tuo grąžintina suma bus artimesnė pasiskolintai.

Skolinimasis gyvenimo kokybei gerinti

Pavyzdžiui, norite pirkti naują kompiuterį, kuris kainuoja 1 tūkst. eurų. Jūsų mėnesio atlyginimas yra 800 eurų, iš jų per mėnesį į taupyklę padedate 200 eurų. Taigi kompiuterį galėsite įsigyti po 5 mėnesių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ar verta laukti? Juk lygiai taip pat galima pasiskolinti 1 tūkst. eurų 5 mėnesiams, ir kompiuterį turėti jau šiandien, o per mėnesį iš pajamų atidėti tuos pačius 200 eurų. Pinigų srautai visiškai nesiskiria, bet gyvenimo kokybė pagerėja iš karto, o ne po penkių mėnesių.

Įvertinus, kad kompiuteris jums yra labai reikalingas ir teikia didelį džiaugsmą, tokia paskola nėra nei bloga, nei gera. Tai – elementarus srautų perkėlimas laike, kuris nieko nekainuoja, bet padidina gyvenimo džiaugsmą.

Skolinimasis investicijoms

Kartais skolintis verta ir norint investuoti. Klasikinis pavyzdys – nekilnojamojo turto pirkimas. Besivystančiame miesto rajone, netoli centro, išsirenkate aukštos kokybės būstą, kuris kainuoja 100 tūkst. eurų. Sumokate 15 tūkst. eurų pradinį įnašą, o likusius 85 tūkst. trisdešimčiai metų pasiskolinate iš banko.

REKLAMA

Gali atrodyti, kad 85 tūkst. yra labai daug, o 30 metų ilgas laiko tarpas. Bet, priešingai nei sako intuicija, abu šie skaičiai ne tik nėra baisūs – jie jums naudingi.

Pirmiausia, 85 tūkst. eurų atrodo didelė suma tik šiandien. Tačiau išskaidyti per 30 metų jie pavirsta į 240 eurų per mėnesį. Bėgant laikui pinigai nuvertėja, o atlyginimai auga. Pavyzdžiui, per pastaruosius 20 metų, vidutinis atlyginimas Lietuvoje pakilo maždaug 5 kartus. Tad tendencijoms nesikeičiant, 240 eurų po 20 metų atrodys taip pat kaip 50 eurų šiandien.

REKLAMA

Tuo tarpu tokio buto reali vertė, tikėtina, didės. Net jei nominalus buto vertės augimas bus lygus infliacijai, po 30 metų jo reali vertė išliks tokia pati. Tačiau reali paskolos vertė nėra fiksuota, yra fiksuota tik nominali. Tai reiškia, jog infliacija ją „valgys“ ir per 30 metų reali jos vertė greičiausiai sumažės maždaug per pusę, neįskaičiuojant įmokų už paskolą.

Todėl po 20-25 metų jūs turėsite turtą, kurį pardavę galėsite vartoti tiek pat, kiek už tą sumą galėtumėte vartoti šiandien, ir paskolą, kurią realiai galėsite padengti iš pusės metų atlyginimo. Žinoma, jei palūkanų normos augs, tuomet augs ir jūsų įmokos. Tačiau su palūkanų normomis kartu augs ir infliacija bei jūsų turto vertė. Šie du efektai per ilgą laiką turėtų vienas kitą neutralizuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie skolą galvoti ilgalaikėje perspektyvoje

Skolą galima vertinti kaip bet kokį kitą finansinį produktą. Panaudojamas racionaliai ir protingai, produktas gali atnešti grąžos, pabrėžiu, racionaliai ir protingai.

Dabartinė aplinka yra palanki skolintis. Tokia ji išliks tol, kol nepasikeis Europos centrinio banko veiksmai. Tikėtina, dar kurį laiką. Ir jei finansinė situacija leidžia, o skola gerina gyvenimo kokybę arba gali padėti generuoti investicinę grąžą, bijoti skolintis nereikėtų. Tačiau įvertinkite, jog palūkanos žemos išliks ne amžinai ir anksčiau ar vėliau skolų kaina paaugs. Tam reikia ruoštis ir priimti atitinkamus sprendimus iš anksto.

Komentaro autorius – Tautvydas Marčiulaitis, „Danske Bank“ finansų konsultantas

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų