REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos dujų prekybos bendrovei „Litgas“ susitarus dėl sutarties pakeitimų su Norvegijos „Statoil pranešta, kad suskystintų gamtinių dujų (SGD) kaina mažės daugiau nei trečdaliu, o paties SGD išlaikymo kaštai – apie 23 proc.. Skamba įspūdingai, tačiau galutiniai vartotojai stipriai sumažėjusių kainų nepajus.

Lietuvos dujų prekybos bendrovei „Litgas“ susitarus dėl sutarties pakeitimų su Norvegijos „Statoil pranešta, kad suskystintų gamtinių dujų (SGD) kaina mažės daugiau nei trečdaliu, o paties SGD išlaikymo kaštai – apie 23 proc.. Skamba įspūdingai, tačiau galutiniai vartotojai stipriai sumažėjusių kainų nepajus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Yra numatyta perduoti tą kainos mažėjimą į galutinę vartotojų kainą, tačiau mus visada piktina tai, kad vienoje pusėje matomos milijoninės sumos, kurias sutaupysime, o kai kalbame apie galutinę kainą vartotojams, pamatome, kad ji sumažėja apie 1,5 proc.“, – komentuoja finansų analitikas Gitanas Nausėda.

REKLAMA

Pokyčiai matuojami keliais centais

Pranešta, kad dėl šios sutarties, maisto gamybai ir šildymui dujas vartojantys gyventojai nuo liepos turėtų sulaukti 1 centu mažesnių kainų: maisto gamyba kainuos 65 centus už kubą, šildymui dujas vartojantys – 41 centą už kubą. Tačiau ekonomistas pastebi, kad nuo šių metų įsigaliojęs akcizas, kaip tik padidino gamtinių dujų kainą tuo pačiu vienu centu. Tad iki liepos dar teks mokėti padidėjusią kainą, o vėliau bus grįžta prie buvusios. „Iš esmės šitie du įvykiai vienas kitą suvalgė“, – sako G. Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak ekonomisto, dujų kainos sumažėjimas yra tik vienas iš galutinės kainos vartotojams sudėtinių elementų, o ir pati SGD kainos dalis galutinėje kainoje neužima didesnių pozicijų.

„Taip tai yra kintamoji dalis ir jai sumažėjus, mes galėtume laukti to poveikio galutinei kainai, bet turime atsižvelgti, kad iki galutinės kainos yra tolimas kelias: dar yra paskirstymas, infrastruktūros palaikymas, daug fiksuotų sąnaudų, kurios po šio susitarimo nekinta, tad visi šie dalykai prislopiną tą poveikį. Čia tas pats kaip tikėtis, kad pasaulinis naftos kainų kritimas tokiu pačiu procentu turėtų lemti ir degalų kainą, bet juk taip nebūna. Tad gyventojai laimi tik tam tikrą dalį“, – pasakoja G. Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekonomistas išskiria, kad nuo metų vidurio galima tikėtis ir tam tikro proporcingo elektros kainos sumažėjimo. „Žinote, kai įmeti akmenuką į vandenį, toje vietoje, kur akmenukas įkrito, suraibuliuoja labiausiai. O kuo toliau, tuo labiau tas vandenėlis lygėja, kol nebematai jokio poveikio. Tai apie elektros kainą kalbant taip ir gali būti“, – palyginimą pateikia finansų analitikas.

Iš verslų džiaugsis tik „Achema“

Sumažėjusi SGD kaina atneš džiugių naujienų verslams, kuriems dujos – didžioji jų sąnaudų sudedamoji dalis. Lietuvos pramoninkų konfederacijos ekonomikos ir finansų departamento direktorius Sigitas Besagirskas paskambinęs kelioms įmonėms priėjo išvados, kad vienintelė įmonė, kuri pajaus teigiamą efektą yra azoto trąšų ir pramoninių chemijos prekių gamintoja „Achema“. Ji sutaupys net 5 mln. eurų.

REKLAMA

„Teigiama nauda bus „Achemai“ dėl to, kad suvartoja beveik pusę Lietuvos rinkos dujų ir dėl to, kad jie patys sudaro individualius sandorius ir sudera kainas. Be to, šioje įmonėje SGD naudojamas ne kaip energijos išteklius, o kaip žaliava gaminti pačią trąšą“, – pasakoja S. Besagirskas.

Ekonomistas G. Nausėda teigia, kad ši, tam tikra išlyga, padės bendrovei likti konkurencingai ir taip įtemptoje trąšų rinkoje. „Pirmiausia „Achemai“ tai leis padidinti trąšų gamybą, pajėgumus bei suteikti darbo vietų ir pasistengti iš to uždirbti. Tai kartais ne viską galima suvesti tik į vartotojų išlaidas, yra daug kitų pozicijų, kurios mūsų ekonomiką veiks tinkama linkme“, – sako G. Nausėda.

REKLAMA

Anot S. Besagirsko, kiek jam teko bendrauti su kitomis įmonėmis, šios beveik nieko nepajus. Toks sumažėjimas yra labiau reklaminis nei realus, tad įmonės net neperžiūri savo finansinių rodiklių.

„Nors tokios bendrovės kaip „Panevėžio stiklas“ ar plastiko įmonės yra didesni vartotojai, jie neperžiūri savo galimų pajamų ir išlaidų prognozių. Dauguma įmonių, kurios naudoja dujas sako, kad sumažėjimas bus tik simbolinis. Be to ir tas dujų suvartojimas įmonėse nėra didelis ir kaštų struktūroje nesudaro ženklaus rodiklio. Tai iš esmės kažkokių didelių laimėjimų pramonė nemato“, – teigia S. Besagirskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Lietuvos pramoninkų konfederacijos atstovo, įmonės labiau bus linkusios mažinti kainas dėl pingančios naftos. „Tai ypač pasijaus tais atvejais, kuomet transporto kaštai bendroje struktūroje sudaro pakankamai daug, taigi kuro kainų mažėjimas leis produktams arba pigti, arba nebrangti. Bet dėl dujų kainos, tikrai nemanau, kad bus teigiami pokyčiai vartotojams, nes pačios įmonės tų teigiamų pokyčių nepajus“, – įsitikinęs S. Besagirskas.

SGD terminalas konkuruos su „Gazprom“

Ekonomisto manymu, svarbiausia šios sutarties pusė yra ta, kad SGD terminalas ne tik veiks efektyviau, pirk pigiau ir pirks adekvatesnį dujų kiekį, bet ir šiuo sprendimu pavaizduojama akivaizdi konkurencija „Gazpromo“ dujoms.

REKLAMA

„Perkant adekvatesnį dujų kiekį, nebekils problemų jų realizavime. Jei ir susidarys nedidelis likutis, jį bus galima parduoti. Tad terminalas nebus apkrautas ir bus panaudotas pagal paskirtį. Be to, iki šiol „Gazpromo“ dujos buvo gerokai pigesnės, o dabar parodysime, kad konkurencija vyksta ir toliau. „Gazprom“ negalės taikyti nepalankios dujų kainos formulės ar primesti savo galios, kaip darydavo anksčiau. Čia puikiai suveikia ekonominis mechanizmas, kuomet „Statoil“ ir „Gazprom“ susiremia ir yra priversti atsižvelgti į mūsų pageidavimus“, – įsitikinęs finansų analitikas G. Nausėda.

REKLAMA

Pasirašius atnaujintą sutartį, SGD terminalo išlaikymas sumažės 25,5 mln. eurų – nuo 109,47 mln. iki 83,97 mln. eurų per metus.

Skaičiuojama, kad šilumos gamintojai dėl to sutaupys apie 8,5 mln. eurų, „Lietuvos energijos gamyba“ – 7,4 mln. eurų, „Achema“ – 5 mln. eurų, gyventojai – 1,5 mln. eurų, o kiti vartotojai – 3,1 mln. eurų per metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų