REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Tyrimų duomenys skelbia, kad Lietuvoje apie 60 proc. asmenų patiria sunkumų derinant šeimos ir darbo įsipareigojimus. Šiuo metu, retai kur išgirstame apie specialų vaikų darželį ar kambarį, įkurtą darbovietėje. Tv3.lt domisi, kodėl ši praktika Lietuvoje nėra populiari? Ar tai nebūtų vienas iš būdų gerinti darbo sąlygas ir kelti darbuotojo motyvaciją?

 Tyrimų duomenys skelbia, kad Lietuvoje apie 60 proc. asmenų patiria sunkumų derinant šeimos ir darbo įsipareigojimus. Šiuo metu, retai kur išgirstame apie specialų vaikų darželį ar kambarį, įkurtą darbovietėje. Tv3.lt domisi, kodėl ši praktika Lietuvoje nėra populiari? Ar tai nebūtų vienas iš būdų gerinti darbo sąlygas ir kelti darbuotojo motyvaciją?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vakarų Europos šalyse ir JAV vaikų darželiai tėvų darbovietėse – įprasta praktika. Juos dažniausiai įkuria didelės tarptautinės kompanijos. Tiesa, už priežiūrą reikia mokėti patiems tėvams, o ne darbdaviams, nors būna ir atvirkščiai. Ši sistema tikrai patogi, nereikia kiekvieną rytą atskirai vežti vaiko į darželį, todėl tokiu būdu sutaupomas ne tik laikas, tačiau ir tėvai ramiau jaučiasi, žinodami, kad vaikas yra šalia.

REKLAMA

Prieš kelis metus Europos Sąjungos socialinis fondas rengė projektą „Dirbdami kurkime šeimos gerovę“, kurio metu buvo bandoma keisti esamą padėtį ir padėti tėvams, auginantiems vaikus, tačiau projektas pasibaigė taip ir neatnešęs ženklesnių bei apčiuopiamų rezultatų.

Derinti šeimą ir darbą savo darbuotojams projekto metu turėjo padėti „Mažeikių duona“, „Ingman ledai“, Lietuvos ritualinių paslaugų asociacija, Vilniaus greitosios pagalbos universitetinė ligoninė, taip pat prekybos įmonės „Rimi Lietuva“, „Norfos mažmena“, „Maxima LT“ ir kitos.

REKLAMA
REKLAMA

Verslas skatina darželių kūrimą, tačiau sąlygų tam nėra

Tv3.lt portalo kalbintas „Mažeikių duonos“ direktorius Darius Rozenbergas nebuvo kalbus. „Toks projektas prieš keletą metų tikrai buvo, tačiau dabar jau nebeatsimenu, todėl nieko konkretaus pasakyti negaliu. Žmogus, kuravęs šį projektą mūsų įmonėje jau nebedirba“ – pasakojo jis.

Oficialiais duomenimis, įmonėje  „Mažeikių duona “dirba 41 darbuotojas, o pasak bendrovės direktoriaus, tik 5 iš jų turi vaikų, todėl darželio steigimas darbuotojų vaikams nėra pirmo būtinumo klausimas. „Šiuo metu tokio klausimo nekeliame, bent jau su ta komanda, kurią turime susirinkę dabar“ – pasakojo jis. Anot pašnekovo, idėja kurti įmonėje vaikų darželį tikrai buvo, tačiau nesutarus su miesto valdžia, klausimas buvo atidėtas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu „Achemos“ atstovė spaudai Janina Savaitė Melnikovienė pasakojo, kad jų įmonėje idėja kurti vaikų darželį buvo ne viena. „Mes esame chemijos pramonės įmonė, todėl turime reglamentuotas saugos zonas ir pagal įstatymus negalime kurti tokių darželių, nes keltumėme riziką“ – pasakojo ji.

Anot J. Savaitės – Melnikovienės, tokios kalbos pasigirsta karts nuo karto, todėl klausimas vis iškeliamas, tačiau įstatymiškai nieko padaryti negalima. „Mūsų įmonėje yra virš 1400 darbuotojų. Kadangi negalime steigti vaikų darželio dėl savo veiklos pobūdžio, todėl dažnai kompensuojame vasaros stovyklas savo darbuotojų vaikams. O šiaip pati idėja yra labai gera ir turėtų būti įgyvendinama kitose įmonėse, juk taip išsprendžiamas finansinis klausimas, o tėvai jaučiasi saugiau“ – pasakojo ji.

REKLAMA

Lietuvos įmonės šiam žingsniui dar nepribrendo

Lietuvos ritualinių paslaugų asociacijos valdybos pirmininkas Raimundas Pocius pasakojo, kad projekto metu buvo kuriamos tam tikros grupės, kurios skatino užimtumą. „Mūsų įmonės darbuotojai dalyvavo šiame projekte, tačiau jis pasibaigė ir tęstinumas užgeso“ – teigė jis.

R. Pocius mano, kad Lietuva šiam žingsniui – darželių steigimui darbovietėje, dar nepribrendo. „Tačiau mes link to einame. Įmonė turi būti suinteresuota tai daryti, juk puikiai suprantame, kad žmonės turi asmeninį gyvenimą. Pats darbuotojas mažiau blaškytųsi ir produktyviau dirbtų žinodamas, ką jo vaikas dabar veikia“ – tv3.lt portalui teigė jis.

REKLAMA

Pagėgių savivaldybės Socialinių paslaugų centro direktorė Nijolė Kovaliova ir projekto iniciatorė tv3.lt portalui tvirtino, kad vaikų darželiai įmonės darbuotojų vaikams yra labai reikalingi. „Tai ypatingai aktualu dirbantiems pamaininį darbą, kuomet jis pasibaigia 20 ar 21 valandą. Žinoma, įmonė turėtų būti didelė, joje turėtų dirbti bent 30 žmonių“ – aiškino N. Kovaliova.

Dirbantys tėvai entuziastingai pritaria idėjai

Naršant internete po įvairius mamų forumus, galima surasti daugybę svarstymų apie šią idėją. Daugelis tėvų tikina, kad ji sulauktų didelio palaikymo. „Būtų labai gerai, jeigu įmonėje (didesnėje aišku) būtų darželis. Tėveliams nereikėtų lakstyti per visą miestą. Gal mažesniam miesteliui ne taip aktualu, bet Vilniuje tai problema – kamščiai nuolatiniai, arti namų visi darželiai užimti...“ – rašė viena iš forumo dalyvių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jai pritarė ir kitos diskusijoje dalyvavusios mamos. „Jeigu darželis yra miesto pakraštyje, o mama dirba centre, praeis nemažai laiko, kol ji atvažiuos iki darželio, tokiu atveju, jei vaikas staiga suserga. Taip pat dauguma tėvų dirba viršvalandžius, o darželių darbo laikas iki 18 – 18:30. Jeigu dirbat centre, kad nuvažiuoti iki darželio, jei jis kitame rajone, užtrunka apie valandą, vadinasi tėvai iš darbo turi išeiti lygiai penktą valandą. Jeigu darbdavys skatina savo darbuotojus sveikatos draudimu ir kitomis panašiomis paslaugomis, kodėl negalėtų paskatinti nemokamu darželiu. Tai būtų puiki darbdavio geranoriškumo išraiška, kurią reikėtų tik skatinti“ – svarstė kita forumo dalyvė.

REKLAMA

Socialinė atsakomybė

Pagal Europos Sąjungos projektą „Dirbdami kurkime šeimos gerovę“ įmonė „Vilkyškių pieninė“ prieš penkis metus įkūrė vaikų užimtumo kambarį. Nors projektas pasibaigė seniai, tačiau vaikų darželis ir toliau veikia išlaikomas kitų šaltinių.

Tuo metu Pagėgiuose buvo vos vienas vaikų darželis, kuris netalpino visų norinčių, tačiau įkūrus antrąjį situacija iš karto pagerėjo. Dauguma Vilkyškių miestelio gyventojų dirba būtent Vilkyškių pieninėje. Įmonės internetiniame tinklapyje rašoma, kad šiuo metu vaikų darželį lanko 24 vaikai iš 20 šeimų: 15 vaikų iki 7 metų amžiaus čia praleidžia visą dieną, o 9 pradinukai nuo 7 iki 10 metukų amžiaus lanko popietinę grupę.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų