REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Prieš ketverius metus pradėjęs veikti, kol kas vienintelis Lietuvoje, Kėdainių krematoriumas laiku pasiūlė gyventojams reikalingą paslaugą. Šiandien svarstoma įrengti dar vieną, šįkart – Vilniuje, Olandų gatvėje esančiuose laidojimo rūmuose. Nepaisant to, kad šią paslaugą vis dažniau renkasi šalies gyventojai, panašu, kad sprendimą priimti vis dar delsiama. Tuo tarpu Kėdainių krematoriumo savininkai taip pat prakalbo apie plėtrą. Tv3.lt domisi, ar Vilniuje bus net du krematoriumai?

 Prieš ketverius metus pradėjęs veikti, kol kas vienintelis Lietuvoje, Kėdainių krematoriumas laiku pasiūlė gyventojams reikalingą paslaugą. Šiandien svarstoma įrengti dar vieną, šįkart – Vilniuje, Olandų gatvėje esančiuose laidojimo rūmuose. Nepaisant to, kad šią paslaugą vis dažniau renkasi šalies gyventojai, panašu, kad sprendimą priimti vis dar delsiama. Tuo tarpu Kėdainių krematoriumo savininkai taip pat prakalbo apie plėtrą. Tv3.lt domisi, ar Vilniuje bus net du krematoriumai?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus miesto savivaldybės miesto plėtros skyriaus vedėja Rūta Matonienė tv3.lt portalą informavo, kad dėl krematoriumo statybos juos pasiekė tik vienas prašymas. Jį pateikė įmonė „Ritualas“ ir šiuo metu yra atliekamas poveikio aplinkai vertinimas.

REKLAMA

Vilniaus laidojimo rūmų direktorė Jolanta Spranaitienė pasakojo, kad kremavimo veiklai būtini leidimai išduodami tik atlikus reikiamas procedūras. „Šiuo metu yra paruošta planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo programa, kurią vertins Vilniaus miesto savivaldybės administracija, Vilniaus visuomenės sveikatos centras, Vilniaus apskrities priešgaisrinė gelbėjimo valdyba, Kultūros paveldo departamento Vilniaus teritorinis padalinys, Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie LR aplinkos ministerijos, o tvirtins Aplinkos apsaugos agentūra prie LR aplinkos ministerijos“ – pasakojo J. Spranaitienė.

REKLAMA
REKLAMA

Planuojamos statybos Olandų gatvėje sulaukė daugybės kalbų. Aplinkosaugininkai ir rajono gyventojai aršiai tam priešinosi ir tebesipriešina. Nors miesto taryba užverčiama skundais, o visuomenėje nenutyla diskusijos, posėdžiuose krematoriumo statybos klausimas vis atidedamas.

Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direktorė Vida Petukionienė tv3.lt portalui filosofiškai kalbėjo: „Kiekvienas galvojame, kaip mes baigsime gyvenimą šioje žemėje ir kaip norėsime atgulti į žemę – visu kūnu ar pelenais“. Anot pašnekovės, krematoriumas sostinėje yra reikalingas, tačiau tikrai ne miesto centre.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasipriešinimas statyboms išlieka

Valstybės saugomų teritorijų tarnybos direktorius Albertas Stanislovaitis pasakojo, kad Vilniaus miesto savivaldybei ir merui yra įteikęs rezoliuciją, pagal kurią prašoma pasisakyti prieš krematoriumo statybą Olandų gatvėje kaip netinkamą. Tarnybos netenkina laidojimo rūmų užmojis krematoriumą įrengti sostinės centre.

„Pagal saugomų teritorijų įstatymą, draustiniuose draudžiama statyti su draustinio tikslais nesusijusius statinius, taip pat neleidžiama veikla, kuri gali pakenkti saugomiems kompleksams ir objektams (vertybėms). Taigi, nei regioniniai parkai, nei draustiniai nėra skirti intensyviai žmogaus veiklai ar statyboms. Pavilnių regioninio parko tvarkymo plane, patvirtintame 2009 m. krematoriumas nenumatytas“ – rezoliucijoje dėstė A. Stanislovaitis.

REKLAMA

A. Stanislovaitis primena, kad regioniniame parke, į kurį įeina ir Olandų gatvės teritorija, buvo ketinama plėtoti kapinių teritorijas. Anot pašnekovo, ir tuomet buvo sulaukta neigiamos visuomenės reakcijos. „Po diskusijos buvo vieningai nutarta, kad regioninis parkas skirtas vertybės saugoti, žmonių poilsiui plėtoti, o ne veiklos, kurios nesuderinamos su šios saugomos teritorijos steigimu. Nei kapinių plėtra, nei krematoriumo rengimas apskritai nedera su parko tikslais“ -pasakojo jis.

Turime sekti Europos pavyzdžiu?

Vilniaus laidojimo rūmų planuojamas rengti krematoriumas įeitų į istorinių Užupio žydų kapinių teritoriją. Praėjusių metų gruodžio mėnesį, čia buvo oficialiai įsteigta Žydų kultūros paveldo asociacija, kuri organizuos žydų kultūros kelio kūrimą ir plėtrą Lietuvoje. „Savaime suprantama, kad šios kapinės bus įtrauktos į žydų kultūros paveldo kelio maršrutą, tad jose esantis krematoriumas mažintų lankomo objekto patrauklumą“ – pasakojo A. Stanislovaitis.

REKLAMA

Lietuvos ritualinių paslaugų asociacijos valdybos pirmininkas Raimundas Pocius nesupranta kilusio pasipiktinimo dėl krematoriumo statybos Olandų gatvėje. „Visuose didžiausiuose Europos miestuose krematoriumai yra miestuose ir niekas nepučia iš to jokių baisybių. Lietuvoje visuomet taip – kai išgirstam pasiūlymą, puolam kritikuoti ir trukdom jo plėtrai“ – tv3.lt portalui teigė jis.

Laidojimų rūmų atsiradimas – sovietmečio klaida

A. Stanislovaitis mano, kad laidojimo rūmų Olandų gatvėje atsiradimas yra sovietmečio klaida. „Jie nėra tinkami, reikiami ir naudojami. Tikslingiausia būtų likviduoti šį kraštovaizdį darkantį pastatą ir atkurti buvusių kapinių teritoriją“ – rezoliucijoje dėstė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys Žilvinas Šilgalis pasakojo, kad klausimo dėl krematoriumo statybos poreikio neturėtų kilti, tačiau pritarė nuomonei dėl netinkamos vietos. „Mano nuomone, Olandų gatvė tikrai nėra gera vieta krematoriumui, kadangi tai yra visiškai arti senamiesčio ir ten gyvena nemažai žmonių. Vilniaus miestas nėra toks, kuriame negalima būtų rasti kitos vietos. Juolab, tokiu būdu galima nepriešinti visuomenės ir nekelti bereikalingų diskusijų“ – tv3.lt portalui pasakojo jis.

Kėdainiai konkuruoja su Vilniumi

Anot Ž. Šilgalio, kitą savaitę yra numatytas darbo grupės posėdis, kuriame bus svarstomos krematoriumo statybos Olandų gatvėje.

REKLAMA

„Dabar yra tas laikotarpis, kuomet visi bando įžvelgti pliusų ir minusų. Mūsų frakcija neseniai parengė rezoliuciją, kurioje aiškiai pareiškė, kad nepritariame krematoriumo statybų vietai, tačiau posėdis užtruko ir prie tos rezoliucijos grįžime po dviejų savaičių“ – tv3.lt portalui pasakojo jis.

Kėdainių krematoriumą valdančios įmonės „K2LT“ direktorius tv3.lt portalui patvirtino faktą, jog ketina rengti dar vieną krematoriumą, tačiau tikslios vietos neatskleidė. „Šiuo metu laukiame sprendimo iš Vilniaus savivaldybės tarybos. Oficialiai skelbti dar negaliu, tačiau planų įrengti krematoriumą sostinėje neatsisakome“ – tv3.lt portalui pasakojo V. Labanauskas.

REKLAMA

Tiesa, V. Labanauskas atskleidė, kad šiuo metu yra numatęs dvi potencialias statybų vietas ir nei viena iš jų nėra miesto centre. Anot jo, būtent dėl šios priežasties, tai nesukels didesnių problemų plėsti veiklai. Kitą savaitę paaiškės ar bus rengiamas krematoriumas sostinės centre, kurį įrengti ketina Vilniaus laidojimo rūmai o kiek vėliau Kėdainių krematoriumo savininkai taip pat paskelbs apie savo planus Vilniuje. Ar artimiausiu metu sostinėje turėsime net du krematoriumus?

Savo ruožtu tv3.lt portalui V. Labanauskas tvirtino, kad idėja statyti krematoriumą Olandų gatvėje nėra logiška.„Tai yra ekologiškai jautri vieta, kurioje taip pat jau yra nemaža tarša. Nesakau, kad jų (Vilniaus laidojimų rūmų – tv3.lt) technologija būtų prasta, tačiau jei atsitiktų kokia avarinė situacija, tai problemos vistiek liktų“ – neabejojo V. Labanauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokiame versle monopolijos neturi būti

Lietuvos ritualinių paslaugų asociacijos valdybos pirmininkas Raimundas Pocius į planus Vilniuje įrengti ne vieną krematoriumą vertino skeptiškai. Pašnekovo teigimu, galimybę steigti krematoriumą reikia suteikti Vilniaus laidojimo rūmams, tam, kad išvengti rinkos užgrobimo. „Laidojimo paslaugas teikiančios įmonės yra vartotojai, o iš vartotojo pusės aš neigiamai žiūriu, jei viena įmonė absorbuotų šią rinką“ – teigė jis.

Savivaldybės tarybos narys Žilvinas Šilgalis teigia, kas niekas negali uždrausti reikštis verslui. Anot jo, tie kas teikia paslaugas Olandų gatvėje, vietoj visuomenės kiršinimo galėtų tiesiog nusimatyti naują statybų vietą. „Bet kokiame versle konkurencija yra sveikas dalykas, garantuojantis geresnę paslaugų kokybę ir kainą, tačiau šis verslas nėra toks, kuriame reikėtų skatinti monopoliją“.

Tuo tarpu Kėdainiuose jau įdiegta antroji krematoriumo linija „Tai yra viena iš priežasčių, kodėl neskubame su antrojo krematoriumo statybomis - pajėgumų dabar tikrai pakanka, tačiau ketiname judėti toliau“ - sakė V.Labanauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų