REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kruopščiai rengtas gyvenimo aprašymas, sunkus pokalbis dėl darbo ar net keli, nauja aplinka ir kolegos – pirmasis darbas iš tiesų yra rimtas žingsnis į suaugusio ir finansiškai nepriklausomo žmogaus pasaulį. Tad nenuostabu, kad gavus pirmąją algą kyla rimta pagunda didelę dalį sunkiai uždirbto atlyginimo iškart išleisti. Vis dėlto finansų specialistai pataria ją paminėti kaip dera suaugusiam žmogui – planuojant savo finansus ir apgalvojant savo veiksmų pasekmes.

Kruopščiai rengtas gyvenimo aprašymas, sunkus pokalbis dėl darbo ar net keli, nauja aplinka ir kolegos – pirmasis darbas iš tiesų yra rimtas žingsnis į suaugusio ir finansiškai nepriklausomo žmogaus pasaulį. Tad nenuostabu, kad gavus pirmąją algą kyla rimta pagunda didelę dalį sunkiai uždirbto atlyginimo iškart išleisti. Vis dėlto finansų specialistai pataria ją paminėti kaip dera suaugusiam žmogui – planuojant savo finansus ir apgalvojant savo veiksmų pasekmes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atlikta jaunimo apklausa rodo, kad Lietuvoje jauni žmonės gana atsakingai planuoja savo finansus – 86 proc. planuoja savo išlaidas, net 80 proc. taupo savo tikslui. Visgi nebūtinai tai daroma teisingai – kas septintas planuojantis išlaidas pripažįsta, kad iki mėnesio pabaigos vis tiek pritrūksta pinigų. Vadinasi, finansus būtų galima planuoti geriau. Tad kokie yra rekomenduojami biudžeto planavimo žingsniai? Ir ar verta vos gavus algą skubėti prie bankomato?

REKLAMA

Suplanuokite mėnesio biudžetą

Dar prieš gaudami pirmąją algą turėtumėte galvoti ne vien apie tai, kaip ją išleisti, bet ir iš karto numatyti, kad bent 10 proc. reikėtų atidėti santaupoms. Net jei neturite konkretaus tikslo, kam norėtumėte sutaupyti, specialistai rekomenduoja turėti bent trijų mėnesių darbo užmokesčio dydžio santaupų, tiksliau – tiek, kad bent tris mėnesius užtektų pragyventi negaunant įprastų pajamų. Niekada negali žinoti, kaip pasisuks gyvenimas – pakeisite darbą, kurį laiką neteksite pajamų ar reikės didesnių išlaidų.

REKLAMA
REKLAMA

Likusius 90 proc. turėtumėte paskirstyti pagal sudarytą išlaidų planą. Sudarant išlaidų planą, rekomenduojama išlaidas sugrupuoti į būtinąsias (nuolatines ir nenuolatines) ir ne pirmo būtinumo. Prie būtinųjų išlaidų priskiriamos išlaidos nuomai, įvairiems mokesčiams, paskoloms. Šios išlaidos dažniausiai bus vienodos. Taip pat prie būtinųjų išlaidų priskiriamos išlaidos maistui, augintinių priežiūrai, higienos prekėms, kartais – drabužiams ir avalynei. Šios rūšies išlaidos gali kisti: galbūt reikės įsigyti naują paltą žiemai, o gal basutes vasarai. Visa tai turi būti numatyta jūsų biudžete. Į ne pirmo būtinumo išlaidas įtraukite išlaidas laisvalaikiui, pramogoms, atostogoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Patogiausia mėnesio biudžetą planuoti ne mintyse, o jį užsirašyti – sąsiuvinyje, „Excel“ lentelėse ar specialioje programėlėje. Taip bus sunkiau „pamiršti“, kokį biudžetą suplanavote, galite matyti, kaip sekėsi vykdyti praėjusio mėnesio biudžetą ir kokias korekcijas turėtumėte daryti planuodami kitą mėnesį.

Kontroliuokite savo išlaidas

Viena yra susiplanuoti savo biudžetą, o visai kas kita – jo laikytis. Pirmiausia reikėtų atidžiai kontroliuoti padarytas išlaidas: rinkti visus čekius, sąskaitas ir surūšiuoti pagal išlaidų grupes. Jeigu dažnai atsiskaitote elektroniniais būdais arba mokėjimo kortelėmis, šį darbą palengvins „Finansų planuotojo“ paslauga. Prisijungę prie interneto banko, galėsite matyti, kaip vykdomas biudžetas, kiek ir kam išleidote, kurias išlaidas reikėtų sumažinti. Visa informacija iliustruojama vaizdžiais grafikais, tad ją analizuoti labai paprasta.

REKLAMA

Specialistai tai pat pataria niekada nevėluoti apmokėti sąskaitų – jas apmokėkite iškart, kai gaunate, arba sudarykite tiesioginio debeto sutartis, nustatykite priminimus apie įmokas ir laiku sumokėkite. Tai padės išvengti visiškai nereikalingų delspinigių ir kitų nenumatytų išlaidų. Galvokite apie savo ateitį ir priimkite atsakingus sprendimus

Jeigu matote, kad turite sukaupę pakankamai pinigų nenumatytoms situacijoms arba kritiniu atveju galite gauti pajamų (pavyzdžiui, pasiskolinti iš tėvų), dalį kas mėnesį santaupoms skiriamų pinigų galima investuoti. Žinoma, prieš tai reikėtų pasidomėti ir susipažinti, kas yra investavimas, investicijų rinkos, kas joms būdinga, į ką turėtų atkreipti dėmesį investuotojas. Klaidinga manyti, kad investuoti reikia tik turint tūkstančius eurų kišenėje – pasirinkus labiausiai Jūsų poreikius atitinkančias investavimo rinkas ir priemones, ir vienas investuotas euras gali būti pelningas.

REKLAMA

Kitas svarbus aspektas galvojant apie savo ateitį yra pensijos kaupimas. Atrodytų, kad pirmąją algą ir pensiją skiria šviesmečiai. Iš tikrųjų yra ne visai taip – kuo anksčiau pradedama galvoti apie pensijos kaupimą, papildomas kaupimo priemones, tuo didesnė tikimybė senatvėje gyventi oriai. Todėl rekomenduojama paskaičiuoti, kokia pensija prognozuojama dabar, ir pasidomėti, kaip reikėtų elgtis norint, kad ji būtų didesnė.

Neturint žinių ir patirties, priimti pirmuosius finansinius sprendimus dėl savo ateities gali būti gana sudėtinga. Todėl ir taupymo, ir investavimo, ir pensijų kaupimo klausimais verta kreiptis į specialistą. Nemokamos asmeninės finansų konsultacijos metu SEB banko specialistai, atsižvelgę į jūsų poreikius, padės nustatyti finansinius tikslus, jums bus parengtas asmeninis finansų planas, parinktos konkrečios priemonės, padedančios juos pasiekti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ką daryti, jeigu baigiasi pinigai?

Jeigu artėjant mėnesio pabaigai kišenėje švilpauja vėjai, tai reiškia, kad išleidžiate per daug pinigų. Neretai tokioje situacijoje kyla pagunda iš ko nors pasiskolinti – draugo, tėvų ar net pasiimti greitąjį kreditą. Tačiau skolintis reikia atsakingai. Jeigu mėnesio pabaigoje nebeturite pinigų, tai reiškia, kad skolintis negalima – nebus iš ko atiduoti.

Paskolos nėra pajamos. Veikiau – būsimos išlaidos. Verčiau peržiūrėkite savo dabartines išlaidas, apgalvokite, ką būtų galima daryti kitaip, kaip galima sutaupyti. Šios įžvalgos labai pravers planuojant kito mėnesio biudžetą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų