REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vėjo jėgainių krizė: už parašą reikalaujama milijonų

Atgaline data priimami įstatymai žlugdo verslą

Vėjo jėgainių eksploatuojančios įmonės ir naujus jų parkus kuriantys verslininkai atsidūrė aklavietėje. Patvirtinus naują reikalavimą nustatyti sanitarines apsaugos zonas vėjo jėgainių parkai tapo nelegalūs, o statomi negali pradėti veikti.

Vėjo jėgainių eksploatuojančios įmonės ir naujus jų parkus kuriantys verslininkai atsidūrė aklavietėje. Patvirtinus naują reikalavimą nustatyti sanitarines apsaugos zonas vėjo jėgainių parkai tapo nelegalūs, o statomi negali pradėti veikti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje vėjų jėgainių parką kuriantis UAB „4enerija“ vadovas Tadas Navickas tikino, kad situacija yra labai bloga. Šiuo metu vyksta keturių didelių vėjo jėgainių parkų statyba Lietuvoje, kurie buvo suplanuoti iki 2012 metų. Buvo atliktos teritorijų planavimo procedūros, poveikio aplinkai vertinimai ir reikalingos procedūros ir dokumentai. Investicijų prasme tai yra virš 300 milijonų eurų, per visas keturias kompanijas.

REKLAMA

„Taip susiklostė, kad įvyko kelių teisės aktų pakeitimai. Ir kada juos visus sudėjus į krūvą gaunasi, kad parkams reikalinga nustatyti sanitarines apsaugos zonas, o jas nustatyti dabar yra neįmanoma. Nes sanitarinės apsaugos zona reikia – visų žemės savininkų patenkančių į tą zoną rašytiniai sutikimai,“ –teigia Tadas Navickas.

Pašnekovas taip pat priduria, kad dabar surinkti sutikimus neįmanoma, nes žmonės reikalaus milžiniškų pinigų žinodami, kad jeigu ne jų parašas parkai neveiks ir bus prarasti pinigai.

REKLAMA
REKLAMA

„Tikrai neįmanoma, turi surinkti šimtų žmonių sutikimus, kiekvienas už tai prašo pinigų. Pagalvokit kiek kainuoja sutikimas, kada nuo tavo sutikimo priklauso ar 100 milijonų eurų parkas bus pastatytas ar ne,“ - pasakojo UAB „4enerija“ vadovas.

T. Navickas tikino, kad pradžioje buvo priimtas vyriausybės nutarimas, pagal kurį šie reikalavimai turėjo būti vykdomi tik naujai projektuojamoms vėjo jėgainėms, kada dar galima atlikti šį procesą. Tačiau vėliau buvo pateiktas dar vienas įstatymas, kurį pridėjus prie vyriausybės nutarimo susidarė situacija, kad tai galioja ir jau statomoms bei pastatytom vėjo jėgainėms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai iš esmės yra valstybės aparato aplaidumas ir aiškus principo pažeidimas, kad įstatymai atgal negalioja. Dabar keturių parkų statybos eina į pabaigą ir juos reikia pridavinėti, tačiau to realiai negali atlikti, nes reikalaujama sanitarinė apsaugos zona, kurios prieš statybas nebuvo. Mes susirinkom visus parašus ir žmonių sutikimus, kurių reikėjo tuo metu,“ – įrodinėja vėjo jėgainių verslu užsiimantis Tadas Navickas.

Pasak pašnekovo, sanitarinės pasaugos zonos yra bereikšmės, nes yra laikomasi triukšmo normų, kurios negali būti viršinamos. Triukšmo normos skirtos, kad nepakenktų žmogaus sveikatai, tačiau tai yra atlikta.

REKLAMA

„Matote labai lengva sveikatos ministerijai sakyti: mums nesvarbu verslas, mums svarbu žmonių sveikata ir triukšmas kenkia sveikatai. Lyg ir viską teisingai sako, bet tik iš dalies, nes mes nekalbame apie žmones ar apie triukšmą. Čia mes kalbame apie dirbamus laukus ir parašų pirkimą atbuline data.“ – teigia jėgainių parką kuriantis UAB „4enerija“ vadovas Tadas Navickas.

Ministerijos tyli

Energetikos ministerija nekomentuoja šios susidariusios situacijos ir siūlo kreiptis į Sveikatos apsaugos ministeriją, kuri taip pat negalėjo atsakyti į klausimus. Anot jų atsakingas asmuo atostogose.

REKLAMA

„Dėl teisės aktų, reglamentuojančių sanitarinių apsaugos zonų taikymą, išaiškinimo siūlyčiau kreiptis į Sveikatos apsaugos ministerija. Ji galėtų atsakyti ir kaip sprendžiama ši problema – mūsų žiniomis, jau yra atliekami darbai dėl problemos išsprendimo,“ – energetikos ministro patarėjas Mantas Dubauskas.

Sveikatos pasaugos ministerija teigia, kad keičiantis sanitarinės apsaugos zonų nustatymo ir planuojamos ūkinės veiklos poveikio visuomenės sveikatai vertinimo reglamentavimui, reikalavimas nustatyti vėjo elektrinių sanitarinės apsaugos zoną teisės aktuose nebuvo reglamentuotas nuo 2009 m. gruodžio 25 d. iki 2012 m. lapkričio 1 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šis reikalavimas atsirado Nuo 2012 m. lapkričio 1 d., o Vyriausybės nutarimas buvo priimtas atsižvelgiant į 2008-2012 m. gautus daugybę gyventojų skundų, tarpininkaujant LR Seimo nariams ir jiems kreipusis į Vyriausybę ir Vyriausybei pavedus Sveikatos apsaugos ministerijai parengti šio nutarimo pakeitimo projektą dėl vėjo jėgainėms reikalavimo sanitarinės apsaugos zonos nustatymui.

„Nuo 2014 m. sausio 1 d. įsigaliojus Visuomenės sveikatos priežiūros įstatymo pakeitimams, naujos nuostatos lėmė, kad sanitarinės apsaugos zonos nustatomos ne tik apie planuojamą ūkinę veiklą, bet ir apie vykdomą,“ – teigia Sveikatos apsaugos ministerija.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų