REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jurgita Čeponytė, LRT Radijas, LRT.lt  

Ekspertai sako, kad mažėjančią emigraciją lemia gerėjanti ekonominė padėtis Lietuvoje bei auganti konkurencija kitų šalių darbo rinkoje.

REKLAMA
REKLAMA

Šios priežastys, anot specialistų, taip pat skatina išvykusiuosius grįžti į Tėvynę.

Naujausiais Statistikos departamento duomenimis, pernai iš Lietuvos emigravo daugiau kaip 36 tūkstančiai, o grįžo beveik 20 tūkstančių žmonių.

REKLAMA

Pasak ekspertų, labiausiai džiugina, kad pastaruosius keletą metų mažėja skirtumas tarp išvykstančiųjų ir atvykstančiųjų. Pavyzdžiui, 2010-aisiais iš Lietuvos išvyko beveik 16 kartų daugiau žmonių, nei atvyko. Tuo metu pernai šis skirtumas sumažėjo iki pusantro karto.

Lietuvos socialinių tyrimų centro ekspertų manymu, jei tendencijos išliks tokios pačios, po trejų–ketverių metų daugiau žmonių grįš į Lietuvą, nei išvyks.

Migraciją lemia auganti šalies ekonomika, kuriamos naujos darbo vietos, šiek tiek kylantys atlyginimai. Be to, populiariausiose emigruoti šalyse – Didžiojoje Britanijoje ir Airijoje – didėja konkurencija mažai kvalifikuoto darbo rinkoje, nes čia atvyksta vis daugiau žmonių iš naujųjų Europos Sąjungos šalių – Rumunijos ir Bulgarijos. Dėl to, lietuviams sunkiau susirasti darbą, mažėja atlyginimai ir kai kurie jų grįžta namo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų