REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) siūlo keisti vaikus auginantiems ir dirbantiems tėvams išmokų mokėjimo tvarką.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) siūlo keisti vaikus auginantiems ir dirbantiems tėvams išmokų mokėjimo tvarką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SADM yra parengusi Ligos ir motinystės socialinio draudimo pataisas, pagal kurias vaiką iki dvejų metų auginančios mamos ar tėčiai antraisiais metais nebegalėtų tuo pat metu gauti visą 40 proc. dydžio išmoką ir darbo užmokestį, rašo naujienų portalas delfi.lt.

REKLAMA

Tėvams, pasirinkusiems gauti 100 proc. kompensuojamojo uždarbio dydžio išmoką, tvarka iš esmės nesikeistų.

„Siūloma atsisakyti galimybės motinystės (tėvystės) pašalpą gauti asmenims, kurie nepraranda bent dalies pajamų“, - aiškino Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Socialinio draudimo skyriaus patarėja Vilma Vizbaraitė.

Oficialus iniciatyvos tikslas – skatinti laipsnišką vaikus auginančių tėvų grįžimą į darbo rinką.

REKLAMA
REKLAMA

Ministerija siūlo nustatyti tokią tvarką, pagal kurią bet kurį išmokų mokėjimo modelį pasirinkę tėvai pilnas išmokas gautų tik tada, kai nedirba.

Jeigu asmenys turi draudžiamųjų pajamų, jiems norima kompensuoti tik prarastas pajamas. Tai reiškia, kad uždirbdamas daugiau už išmoką, toks asmuo išvis prarastų valstybės paramą vaikui auginti. Pavyzdžiui, mama uždirba 1000 eurų ir pasirenka vaiko priežiūros išmoka gauti dvejus metus. Jeigu ji nedirba, pirmaisiais metais jai būtų mokama 700 eurų išmoka, antraisiais – 400 eurų. Jei ji iš dalies dirba ir kas mėnesį gauna po 250 eurų, tai pirmaisiais metais valstybė moteriai mokėtų 525 eurus, antraisiais – 300 eurų. Tai reiškia, kad iš dalies dirbanti motina gauna ketvirtadalį buvusio savo atlyginimo, tačiau ketvirtadaliu mažėja ir jos išmoka, bet bendra pinigų suma didesnė: pirmaisiais metais, vietoje 700 eurų, ji gauna 775 eurus, antraisiais – vietoje 400 eurų, gauna 550 eurų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų